- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Как е живота на запад?
Зависи за какво.
Храната - в никакъв случай не е по-скъпа. Или поне не драстично. Сметни минималната заплата в Германия. 8.50 на час, 8 часа, 22 дни в месеца. Макар че не знам дали е коректно да се сравнява минимална заплата за час с минимална месечна такава. Не съм сигурна дали при стандартен 8-часов работен ден пак излизат по 8.50 на час.
Баби пенсионерки си взимат пушена сьомга. Дядовци си купуват нови Ауди-та и ходят на почивка на... а де. Някой от известните острови беше.
Дрехите - окей са като цяло, обаче обувките... майко. Два типа - или Дайхман, или наистина качествени обувки от естествена кожа, които обаче струват майка си и баща си. Гледах обувки, същите като моите, купени от България - естествена кожа, денди тип, стотина лева бяха в България, което и без това си е бая, а в Германия - 246 евро, ако не греша.
Обаче други неща... 2.40 евро за единичен билет се плаща тук.
240 евро наем (твърд, не варира от сезона и сметките) за една стая, като деля кухня и баня със съквартирантка.
Здравната ми осигуровка, ако се осигурявах в Германия, трябва да е 70-80 евро на месец, ако не греша.
Данъците са мазало, адски са високи. В учебника по счетоводство имам пример, че при 3 000 бруто взимаш всъщност 1860 нето след приспадането на данък общ доход, църковния данък, някакъв друг данък, въведен след обединението на Германия и социалните осигуровки - пенсии, здравни, срещу безработица.
Услуги като фризьор, например - мамата си е ебало. Тая седмица трябва да има и ме боли сърцето да дам 20-25 евро, макар че... е напълно нормално предвид сумата, която плащах в България - 20 лв. Избягвам да ги превръщам, защото просто не е съвсем коректно.
Лекарски услуги - мазало. На един познат му пратиха честитка за 2500 за операция за отстраняване на апендикс. Не мога да съм сигурна, но така ми каза.
Зависи. Всеки си прави сметката.
За много неща е помислено - като студент можеш да си докарваш прилични пари - до 450 евро - без да плащаш данък. Като цяло да си намериш работа като студент е по-лесно, тук на нас се гледа като на бъдещи данъкоплатци, не като на безполезни недисциплинирани лентяи, каквото е масовото мнение на работодателите за студентите в България.
На по 20 години колегите ми са правили една камара стажове и имат солиден опит от ходене на интервюта, не като някъв тука да ми обяснява как автобиографиите трябвало да са креативни и как било тъпо да използваш европейския образец
Възможностите са повечко, определено![]()
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-22-2014 на 21:37