Мдаа, значи и при вас е горе долу същото.
При нас храната може да ти излиза супер евтино, стига да знаеш къде да пазаруваш. Същото го забелязах и във Франция, май го има вече и в България - големите вериги си имат свои собствени продукти на страшно по-ниски цени. Двамата ми съквартиранти спестиха сума ти пари така. Като изключим месото, пазарувайки от такива магазини понякога ми излиза по-евтино, ако купувам същото в България. Примерно млякото и яйцата са по-евтини тук И някои видове сирена също.
Кола можеш да си вземеш и 1000 паунда, не чисто нова, но 5-годишна. Естествено ,трябва да се изръсиш още толкова и за застраховка, ама поне си с гаранция, че няма да се пребиеш някъде.
Мисля, че при нас има разлика в здравословните услуги - стига да си живееш в УК, да си имаш GP и да си плащаш редовните данъци (главно Counsil Tax-a), здравословните услуги са ти безплатни. Мисля, че само ако става въпрос за зъболекар трябва да си платиш, а в някои случаи и това ти е безплатно. Всички операции, прегледи и т.н. иначе се водят free. Вече ако искаш можеш допълнително да си сключиш и застраховка, те са около 20-25 паунда месечно.
Друг е въпросът колко адекватни са им методите на лечение - по мои наблюдения за световъртеж, причерняване, закъсняващ цикъл, временна слепота, ангина, алергична реакция към нещо си, кръв в урината и кашлица, решението е едно - парацетамол Не се шегувам, двете ми най-добри приятелки се скъсаха да ходят на лекари откакто са тук и винаги им изписват парацетамол. Хубаво, че можеш да си купуваш сам лекарствата от магазините. Но пък и тук сякаш хората не се разболяват чак толкова. Колкото пъти съм ходила до болницата - все е било празно, с изключение на спешното, там какво ли не можеш да видиш.

За работа - съквартирантът ми работи в Sainsbury's (един от главните магазини) и си вади между 900 и 1000 паунда на месец чисто. Не знам дали има данъци и ако има, какви са точно, трябва да го питам. Наемът ни е 250 паунда на месец с включени сметки, харчи около 100 месечно за храна (да живеят пиците по паунд) и останалото си е за него.

Но никой от нас не пресмята парите в собствената си валута, най-вече защото е тъпо при толкова различни стандарти на живот.

Та и затова ми беше коментара "баш пък много". Живеейки по тукашен стандарт, абсолютно прилично ми се струват повечето сметки и т.н., стига да работиш.

Ениуей, мерси за споделеното мнение, беше ми интересно да направя още една съпоставка
бтв тук има голяма дискриминация що се отнася до фризьори - за мъже между 7 и 15 паунда, в зависимост от салона, за жени - между 25 - 40. Баси