- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Страх от игли и спринцовки - как да го премахна
Здравейте, знам че тази тема не е особенно свързана с форума на Здравни проблеми и болести, но реших да пиша тук.
Моят проблем е че имам ужасен страх от игли и спринцовки, а скоро ми предстой имунизация и няма как да мина без инжекция.Всеки път когато ми бият инжекция, взимат ми кръв и дори се говори за инжекции изпадам в ужас , цялото ми тяло започва да се тресе и започва да ми причернява.
Пробвах да открия избавяне от този страх в интернет и намерих по форумите всякакви откачени начини, като например да изпея силно нещо което знам на изуст или да си нося телефон, таблет или ако в стаята има телевизор, докато ми бият инжекцията да гледам някой ужас и така да си отплесна вниманието.Но въпреки това е ясно че няма да ги изпробвам, защото няма да ми позволят в кабинета да пея силно или да гледам ужаси
Ай по-скоро страхът ми е от болката при инжекцията от колкото от самата нея или от кръвта, както при повечето хора.Самият ми страх възникна когато бях на 5 години и трябваше да ми бият манту, до тогава никога не ми бяха правили подобно нещо и за това ми звучеше нещо като масаж и мама, за да не ме плаши ми каза че наистина е масаж.Но в деня на мантуту разбрах какво е всъщност и вдигнах голям цирк, а една баба от чакалята ми каза че когато съм била вътре съм крещяла все едно ме колят.След няколко години когато бях на 7 ,тогава май беше през 2010 година през август се разболях от грип, който се усили и често ходехме по болници чак до октомри, един ден след поредното ходене в болница ми биха ваксина, но лекарката забрави да провери дали съм здрава и за това след 1 седмица състоянието ми се влоши и се оказа че от ваксината съм се разболяла от пневмония.
През ноември постъпих в болница там ми откриха пневмонията тогава ми сложиха абокат и отново крещях все едно ме колят и най - накрая през декември си тригнах от болницата безкрйно щастлива, но сега ми предстой имунизация и съм направо отчаяна, моля ви кажете ми как да се отърва от този страх, защото направо ще се побъркам от притеснение. Съжалявам ако звуча като бъзла, но много ме е страх. Благодаря предварително![]()
Аз до 12 години бях така. Когато се налагаше да ми сложат абокат или ваксина, дори и мъртвите ми чуваха писъците. Спомням си на последната ми ваксина, понеже бях вече по-голяма и ме беше срам да правя циркове си стиснах очите и в общи линии не усетих нищо. Но най-много страха ми мина след като започнах да си правя татуси и пиърсинг :Д
Но като цяло мисля, че страха от игли е до една определена възраст и е често срещано "явление" при почти всички.
http://ask.fm/iwwkaa
Просто не гледай и си мисли за нещо друго, като ти го бият изсъскай и това е. Не е особено трудно, като ви гледам опита с игли, ако ви дам едно кратко резюме за това мен колко пъти са ме боцкали в болницата (а и не само) ще се закопаете.![]()
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Баща ми е такъв - той направо припада при видя на инжекция. Като редовен кръводарител обаче се е научил да си обръща главата встрани и да не гледа. Вероятно не е най-лесното нещо на света ама ще го преживееш.
Свиква се. Просто не гледаш и това е, мен като малък също ме беше страх, ама свикнах, ся даже гледам, но пък има и един друг момент.. Правили са ми гръбначна пункция (а там иглата е маматаситрака голяма) след въпросната манипулация, нек'ви иглички, абокадчета, вземане на кръв и прочие, ама хич не ме притесняват..![]()
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Здравей,
Не си бъзла. Може би много хора са ти казали, че е така, но не е.
От какво точно те е страх? Вида на иглата, болката от убождането? Какво се случва с тялото ти, когато те е страх?Какво те кара да крещиш Питам, защото това е важно за справянето със страха. Първото, което можеш да правиш е до поемеш контрола (поне да опиташ). Докато ти правят манипулацията опитай да гледаш в една точка и да дишаш дълбоко. Дълбоко и бавно. В такъв момент е трудно, затова те съветвам да го тренираш предварително. Друг съвет, който мога да ти дам е преди да започне манипулацията да поговориш с човека, който ще я прави, кажи, че те е страх. Добрият лекар никога не би се подиграл с това, че те е страх.
Бих ти дала повече информация след като ми отговориш на въпросите (ако искаш) на лични или тук. Нещата не са толкова лоши колкото ти изглеждат. Аз съм се справила с жесток страх от лекари.
Ами всичко е до психическа нагласа.Боли да, но болката е по-лека от тази когато падаш и си обелваш коляното.Реално няма как да избегнеш това.Вече имаш страх и когато видиш изгла/спринцовка мозъкът ти подсъзнателно прави асоциация с неприятно изживяване и страх и изпадаш в паника.Опитай се да издържиш имунизаията, и стискай палци да не се разболяваш до там, че да се стига до инжектиране на лекарства.![]()
Last night I let the party get the best of me.
Waking up in the morning: two hoes laying next to me. Plus I heard an officer arrested me.
Good weed and cold drinks: that’s the motherf-cking recipe
N-gga and we roll deep, so deep
It’s going down in this bitch: concrete
We gon party all night: no sleep
Tell the owner them is all my guys
So tonight everything is on me
The drinks is on me
The bitches, the hotel, the weed is all free
Get high, I mean so high
We don’t see the whole suite
Then we goin fly to a level where you goin’ need yo own key TGOD