Овчарска свирка се прави най-лесно от стъблото на дървовидния бъз. Отрязваш едно парче дебело 18-20 мм и дълго около 30-33 см и пробиваш вътрешността му, като изчистваш сърцевината и добре го изглаждаш отвътре. Заобляш долния край, а горния край го заостряш под ъгъл 45 градуса. Разделяш дължината на три и от горната третина надолу пробиваш 6 отвора на еднакви разтояния един от друг. В средата на свирката, но точно от обратната страна пробиваш само един отвор. На овчарска свирка се свири като на кавал - устните се свиват и въздушната струя се насочва към острия край под ъгъл, така че да се разцепва при свирене. Ако си свирил с празна гилза от патрон, или на празна бутилка - това е на същия принцип, но кавала и цафарата са отворени в долния край. Отначало направи отворите за пръстите по-малки и като се научиш да получаваш ясен тон се опитай да изсвириш тоновата стълбица. После се опитай да получиш по-чисти и по-точни тонове като разширяваш отворите за пръстите нагоре или надолу. С единичния отвор отзад се получават полутонове. При свирене цафарата се държи с две ръце като пръстите на лявата ръка са по-горе, а пръстите на дясната са върху по-долните дупки.Обикновено задният отвор се притиска с палеца на дясната ръка. Цафарата се държи под остър ъгъл към устните, подобно на кавала и флейтата. Отначало се опитайте да издадете чист единичен тон, при това всички отвори трябва да са запушени с пръстите. Успех!