Здравейте. Не знам дали темата ми е точно за тук, но това не е от значение. Проблемът ми е, че съм ужасно срамежлива. Мама ми каза, че от както съм влязла в пубертета съм така. Не мога да завържа разговор с никой, ако някой ме заговори започвам да мрънкам под носа си и не мога да свържа едно смислено изречение. Имам само една най-добра приятелка, пред която се отпускам и си щурея, но ако има дори един човек покрай нас съм като дърво. Срам ме е да говоря с някой от нашия клас, защото може да съм им досадна. От около 6 месеца ходя на театър. Много често ми се случва другите артисти да ми казват да говоря по-силно или да се отпусна(защото съм като дърво на сцената). Не знам защо, но не мога. Има само четирима човека, които са горе-долу на моята възраст(дори един е от моя клас) и въпреки това не мога да говоря нормално с тях. Не знам какво ми става. Моля, дайте съвет как да се преборя със срамежливостта! Ще съм ви мнооооого благодарна!
Еми незнам какво да ти кажа, и на мен ми се е случвало , но дойде момент в който излязох от това състояние, незнам как стана може би когато се преместих в гимназията и разбрах че ако мълча като пън никой няма да иска да се сприятели със мен и взех да се отпускам и май така се получиха нещата при мен и при теб ще се оправят
chestno kazano i az bqh taka po syshtiq nachin samo deto imah ne 1 a 3 priqtelki i pak mi bqha mnogo na men mi pomogna misleneto prosto misleh nad razni neshta rasyjdavah si vadeh si izvodi ot dadeni situaciii zashtoto kogato si sramejliv ti si po-svit chovek i ne mojesh da se zashtitish kogaot nqkoi ti se zaqde tova e nai-malkoto prosto stigash do moment v koito vs razbirat che si slab i te machkat i poneje nqmash mnogo priqteli i nqma koi da te spasi tyi che ako ti sama ne si pomognesh nqma koi
Такава си като същност, като характер и личност. Колкото и да се опитваш да го промениш няма как да стане. И 15 тона книги да изчетеш по темата, и 50 човека да ти дават най-добрите съвети няма да проработи. С времето, когато израстеш физически и психически и придобиеш повече опит, когато започнат да те вълнуват други неща, то тогава просто ще се отпуснеш и ще имаш нужното самочувствие да правиш много неща без сегашните угризения. Ще се сещаш за сегашните си неволи с насмешка. Това естествено ако си градивна личност.
Имаш липса на самочувствие. Сама каза - притесняваш се да не им досаждаш. Това значи, че се чувстваш по-низша от тях, което не е така. Проумей го и нещата ще се оправят много лесно.
Мислех че вече няма такива свити момичета, като знам как кифлите си превят по 50 снимки на лицето,почти еднакви за ФБ .И аз бях така в старото ми училище, влияеше ми зле класа-имахме около15-16 синчета на богаташи които определено ме подтискаха, макар и непряко. Някакси неможех да стана толкова добър като тях, не се и мъчех. Имах само двама-трима приятели. Откакто веднъж се отървах от тях значително се промених, в новото училище намерих една много добра компания в която се вписвам. Израстни с помоща на приятели, те ще те подкрепят и харесват. Пробвай, започни нещо ново, освен тятъра , почни да мислиш като по-голяма, ще намираш общ език с интелигентните, пък лигавенето след това . Сама за себе си виж с какво превъзхождаш другите и го ползвай. Малко по малко човек се променя.
Това е някакво състояние на временна депресия. И аз бях така преди. Отначалото - много стеснителен, с никой не говорех и само ме обиждаха. После започнах да говоря със всички, дори и със злобарите, само за да се впиша в компанията и да не съм "смотан". Започнаха да ме приемат, ама много ме използваха. Точно тогава ми препоръчаха да гледамедин сериал /няма да казвам име, ако искаш - на ЛС/. Зарибих се по него. Няколко дни само него гледах, бях полудял направо. Там главната актриса имаше подобен проблем, само че не се даваше, дъжеше се твърдо. И така точно този сериал ме изгради като личност. Сега имам един тесен кръг от приятели с които говорим на всякакви теми, познати и роднини. Останалите, които няма какво да ми дадат просто ги подминавам. А другите, които се заяждат си получават заслуженото. Не случайно си "отмъстих" така да се каже на повечето хора, които се бяха заяждали с мен. Сега съм отворен и не се притеснявам от нищо. Впрочем помага много и когато правиш неща, които не би направила. Например:
1. Заговори човек на улицата. Ти си избери за какво. Може да спреш жена и да я питаш от къде си е купила блузата, защото ти харесва адски много. Може да спреш човек с куче и да го питаш за него. Може да помогнеш на човек с багаж. И т.н.
2. Говори. Винаги когато разговаряш с някой ГОВОРИ! Не си казвай "Това ако го кажа как ще прозвучи", въобще не се замисляй. Бъди себе си.
3. Запознай се с нови хора от училището ти или от някое друго място. Много помага когато имаш повече познати, защото имаш повече самочувствие.
И така. Надявам се да съм ти помогнал.
И при мен беше така и най-странното че се записах на театър и преодолях срама си.Мисля че трябва да повярваш в себе си да не те е страх от чуждото мнение.Всеки е уникален и не бива да се притесняваш от това коя си....