.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 277

Hybrid View

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Израснах в комунизъм. Роден съм 1975 и много добре мога да направя разликата.

Мега фен Аватара на anonymous908491
    Цитирай Първоначално написано от dimitar_ak Виж мнението
    Израснах в комунизъм. Роден съм 1975 и много добре мога да направя разликата.
    И какво ти е липсвало ?

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от papugai Виж мнението
    И какво ти е липсвало ?
    Зимата бой за банани, лятото за марули и череши. Цветен телевизор и то дървено Велико Търново се купуваше само с номерче. За екстри като видео или касетофон само в Кореком, ако си имал щастието да намериш валута. За Москвич се чакаше 10 години. Да отидеш в чужбина на екскурзия - абсурд. Да продължавам ли?

Повече от фен
    Зимата бой за банани, лятото за марули и череши. Цветен телевизор и то дървено Велико Търново се купуваше само с номерче. За екстри като видео или касетофон само в Кореком, ако си имал щастието да намериш валута. За Москвич се чакаше 10 години. Да отидеш в чужбина на екскурзия - абсурд. Да продължавам ли?
    Аз пък помня друго, което ти умишлено пропускаш или не знаеш. Още имам квитанции, (станали са с антикварна стойност) пет години преди ти да се родиш.

Вода-0.03 лв. за 1 куб. м.
    ток- 0.02 лв. за к/ват час
    хляб-0.11 лв. за черен и 0.15 лв. за бял (казвали му "ишлеме") за килограм.
    бензин обикновен-0.16лв. за литър
    бензин "супер"-0.25 лв. за литър
    нафта (газьол)-0.10 лв. за литър
    месо (свинско-обезкостено)-0.80 лв. за килограм (с качество 10 пъти по-добро от сегашното)
    карантия-0.20 лв. за килограм
    сирене-краве о.60 лв. за килограм
    сирене-овче 0.70 лв. за килограм
    кашкавал-0.80 лв. за килограм..след като го увеличиха на 1.20 лв за килограм и без малко да избухне революция.

Да изброявам ли още: (Как ти се струва сегашното качество на храните:-Сирене от тебешир, креда, колбаси без месо-соя и всякакви боклуци, скъпо месо, пълно с хормони и всякакви химикали за стимулиран разтеж.) Всяка година работниците или хората общо казано, можеха с една заплата да отидат на почивка на море или балкан. За пенсионерите имало безплатни санаториуми и лечение (а сега измират като кучета).
    Ако говорим за средна заплата, то тогава тя е била 140-180 лв. и малко хора са вземали по-вече или по-малко. (Сега средната заплата е около 650 лв. но какво значи средна заплата сега? Минимум 280лв. за огромната част от населението, което работи и от 3 до 8000лв. за богопомазаните. Или както беше казал някой, ястието е "пуйка със зеле". За едни пуйката, за други зелето, а за трети остатъците от зелето.) Почти за всички е било еднакво, защото всички са работели нещо от което е имало полза. Не казвам, че уравниловката е добро нещо, но в случая е по-добро от сегашното положение. Ти казваш, че сега който е по-кадърен, по-оправен (умее да краде законно) успява да се адаптира към обстановката, и си много прав. Но какво да правят останалите, които просто искат да живеят нормално, спокойно, без да се страхуват за живота си и живота на техните деца, а не са способни като можещите (законни крадци).

PS. На времето хората са имали възвожност и са ходели много по екскурзии в страната, и извън нея организирано в бившия СОЦ. Сега колко могат да си го позволят, след като нямат какво да ядат? Остава им да ядат новите телевизори, защото сега те са по-евтини от някогашните дървени.
    Последно редактирано от herkules : 05-27-2014 на 06:56

Показателно е, че всички като теб започват да изброяват злините на предишния строй с...бананите. Сега нали имате евтини банани всеки ден в Лидъл и Била, явно щом започвате да изброявате какво ви е липсвало с бананите това е най-големия успех на демокрацията. И за жалост и сега се биете за банани...разни хора разни идеали.
    Никой нормален човек не реабилитира предишния строй, но и никой не трябва да реабилитира хората, отговорни за прехода и за грабежа в последните 24г. За това не се очудвай, че според проучване, водено от американската компания "Пюрисърч", която има голям авторитет, 60% от анкетираните българия изпитват "носталгия по социализма" и горе долу същия процент заявяват, че сега живеят "по-лошо". Липсват ми неща, които станаха в 70-80те, аз за жалост не съм ги видял, няма и да ги видя, не и в тази държава, която такива като тебе превърнаха в бунище, докато крещяха "кой не скача е червен"...да не говорим за съвременните "антикомунисти", които за ден се пребоядисаха. Къде са сега хора като Костов, защо мислиш народа ги прати в политическото бунище, ще останат и в бунището на историята, нека се радват на всичко, което разграбиха, няма да си го вземат в гроба. Увеличават се пенсиите и заплатите, установява се ниска пенсионна възраст – 60 години за мъжете, 55 за жените. Въвежда се и голям за равнището на малка България годишен отпуск по майчинство. Може би най-важното: гарантира се пълна заетост за всички трудоспособни, държавата целенасочено и осезаемо дотира цените на основните хранителни продукти като хляб, мляко и месо, на потреблението на култура (учебници, книги, билети за представления), на градския транспорт, на детските храни и дрехи - какво лошо има в това? Сега можел да пътува нормално, еми браво, а колко българи пътуват и кога и с какво да пътуват - 6 дена на работа, средни доходи 400-500лв...

Мега фен
    ми извинявай, ама аз тука виждам само второстепенни и третостепенни неща си изброил, без които спокойно може да се живее - мен тази неща, които си изброил дори и да ги няма изобщо не ми създават стрес.

нямало да може да си купи банани, нямало да може да ходи на екскурзии (щото ти сега колко екскурзии в чужбина можеш да си позволиш и колко често)

Цитирай Първоначално написано от herkules Виж мнението
    Винаги съм бил затрупан с работа. Който и да е на власт, от мен винаги ще има нужда. Но виждам как стоят нещата при другите и ми е жал за тях. Знам, че няма справедливост на тоя свят, но сега тя (несправедливостта) е надминала допустимите граници.
    радвам се, че има такива хора, които са запазили човешкото в себе си, въпреки системата.
    Последно редактирано от defender : 05-28-2014 на 14:02

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си