- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Тема за бързи отговори
Освен това съществува и тъй нареченият "метод на микроциклите". Който е доста сложен с предварително планиране на тренировките. Умишлено се започва с тежест която е много по-лека от тая която използваш в момента и постепенно на всяка тренировка се увеличава. Накрая се завършва с +50 до +100% отгоре, над използвната преди микроциклите тежест. Обаче това е доста сложен метод за изчисляване и реализация.
Според мен силата ти на лежанката много зависи и от силата на трицепсите. Които участват в избутването на щангата. Когато увеличиш силата на трицепсите, нараства и силата на лега.
Също така и позата, от която буташ е много ключова. Ако просто лягаш, тогава едва ли използваш целия си потенциал. Много е ключово да имаш добра основа - стягането на гърба.
Мисля че раменете са наравно, ако не и по-важни от трицепса. А пък и като правиш военната преса натоварваш и трицепса доста. Абе като цяло подобри си участващите мускулни групи и ще имаш цялостен прогрес.
И с мостове се опитвам, ама после така ме реже кръстът, че си е е**ло майката направо!
Queen of the Damned
Мостовете не са добра идея в твоя случай. Можеш да получиш сериозна травма и да кажеш, чао-бай бай на залата.
Както писах, ако имаш примерно 4 серии, единият вариант е да прибавиш такава тежест, че вместо осем или 10 да правиш само по 4 повторения с усилие. След това на всяка тренировка увеличаваш повторенията поне с едно в поне едната серия и така постепенно докато стигнеш до 4х8. Слагаш още тежест така, че със зор да правиш отново по 3-4-5 повторения в сериите. Отново постепенно увеличаваш до 4х8, отново прибавяш тежести и започваш от 4-5 повторения и така до безкрай.
Другият вариант е пирамида. Примерно 10х60 кг,7-8х62,5 кг, 5-6х65 кг, 3-4х67,5 кг, 1-2х70 кг. Примерно. Може и 100 да вдигаш,не зная.
Другото важно нещо е да спускаш надолу до леко докосване на гърдите, а не на 10-20 см над гърдите. Което не ги натоварва добре, максимално и не им добавя сила. На полулега с щанга се препоръчва точно обратното. Да не се спуска изцяло, а само до 5-6 пръста (см) над гърдите. Другото товари излишно раменете и увеличава риска от травми без да удря много повече гръдните мускули.
Третият вариант,който може да ти помогне е метода 5х5. Понеже си фен на базовите упражнения, може да прочетеш за тая схема в бибитайма и да използваш. Ако искаш, може да пишеш на лично съобщение или в тая тема какъв вид серии правиш на лежанката , с колко повторения. Не е задължително да посочваш килограмите. Само може да се пише дали това са серии с еднаква тежест, дали по вариант "пирамида' и в последния случай по колко прибавяш допълнително.
Видях последната ти снимка в гръб. Ако беше мъж щях да напиша "Евала! Ти си корав пич".Ама за жени не знам как е правилно да се каже.
![]()
Оффф, много ме мъчи тая лежанка, ама ше изпробвам всичко до тук, което ми посочихте. Пирамида правя на всички по-базови упражнения.
Гърбът ми е любимата мускулна група!![]()
Queen of the Damned
Да, също и снимката със странично позиране. Доста здрави крака (бедра). Може би са най-силната ти мускулна група. С
най-голяма сила.
За всички,които имат проблем с лежанката и тренират по сплит ще дам още един малък съвет. Ако нямате генетично силни гърди. И не използвате големи тежести, причината може да бъде, че една тежка тренировка седмично е малко за вас. А 7 дни са твърде дълга пауза. В тоя случай опитайте с още една по-лека тренировка. Примерно понеделник гърди тежки серии. В четвъртък или петък правите втора поддържаща бърза тренировка. 5 серии по 5-6 повторения (не повече) с щанга която е с 10 кила по-лека от тежките серии в понеделика. Друг вариант е вместо това да направите у дома (не в залата) лицеви опори с допълнителна тежест на гърба (пази се от травми!)
Така е долната част и в частност гърбът са ми най-силните части от тялото там нямам проблем, а пък за сметка на това горната ми е по-слаба и затова така се получава!
Queen of the Damned
Въпрос - какви неща да съблюдавам, когато отида при инструктор да ми направи примерна програма за кръгова тренировка?
Малко ми е странен въпросът, но не искам да я правя сама, не смятам, че разбирам достатъчно, че да преценя кои са ключовите упражнения, камо ли по колко повторения в серия и с каква тежест.
Какво е задължително да включва една кръгова тренировка, трябва ли да започва с някакво кардио - да речем, интервално бягане, и колко е добре да трае?
Добре е да трае около 1 час, плюс-минус 10-15 минути. При много кратка тренировка с малки тежести и интензивност може да има недотрениране, а при повече от час и 15-час и 30 минути, катаболният стресов хормон кортизол се качва в кръвта. А той топи мускулите.
Кардио преди тренировката е добре за загряване,а след нея за топене на мазнините и орелефяване.
Обикновено кръговата тренировка включва по 1-2 упражнения за мускулна група и се тренира на практика цялото тяло. Ако сега започваш за пръв път, отиди в залата в петък-събота. След първата тренировка много често има силна мускулна треска,дори може трудно да движиш крайниците си. И да станеш а смях и подигравки, че вървиш като слон и хипопотам.Затова избери предпочивен ден след който си у дома и треската и сковаността на тялото ще преминат незабелязано а околните.
Ако инструкторът ти даде кръгова тренировка на скрипци, значи ти предлага една адаптационна тренировка. Тоест преценил е, че първо трябва да посвикнеш с натоварването. Гледай тая кръгова да не продължи прекалено дълго. А след нея да следва кръгова тренировка с тъй наречените "свободни тежести" (тоест не са машини), а това са щангите и дъмбелите. Те дават маса и сила. Или стягат тялото според използваната тежест и броя серии,повторения.
Помисли предварително какво ще искаш от инструктора: маса, сила, релеф, топене на мазнини или нещо друго. Тоест казано на фитнес език, какви са целите ти в тренировките. И тогава той ще изготви тренировка адаптирана към желаните от теб резултати. Питай го за храненето. Фитнесът върви заедно с хранителния режим, а той се видоизменя за всеки конкретен човек според желаните от него резултати.
Целта ми е сила плюс топене на мазнините, разбира се.
Искам по-здрави рамене и ръце, искам да мога да се набирам, да правя повече лицеви. Искам по-оформен корем, по принцип това ми е проблемната област, там ли се лепи. Малко по-стройни крака и по-изпъкнало дупе. Нищо неизпълнимо, в общи линии.
Това за кардиото след тренировка не го знаех, но ще го правя задължително
Благодаря ти, допадат ми обясненията ти!
Мускулната не ме тревожи, имала съм жестока мускулна, продължаваща 4 дни![]()
Имаше клипче на Phil Heat, в което каза, че това е тайната на бодибилдинга - да топиш мазнини докато градиш мускулна маса. Така че, успех с това![]()
Тайната при тях се намира в доста инжекции и хапове основно.Не споменавам храната добавките и тренировките,те са ясни.
Не това имах предвид. Имах предвид, че ще ѝ е трудно хем да става по-силна, хем да свали няколко килограма.
О, напълно ми е все едно колко килограма съм. Не съм се теглила от поне 6 месеца. Наясно съм, че ако тренирам повече, ще ставам повече килограми. Сантиметрите, огледалото и начинът, по който ми стоят дрехите, са важни за мен![]()
Е, не е толкова директна взаимовръзката, но смятам, че в общия случай точно така се получава. Или?
Последно редактирано от PinkPan7her : 07-12-2014 на 07:27
Става твърде бавно, особено ако диетата ти не е изпипана. Ще качваш килограми толкова бавно, че даже няма да ти прави впечатление.
Ако само бягам без да правя силови упражнения нали няма да стана съвсем кльощава. Знам, че това развива краката, а дали развива и задника поне малко.![]()
Последно редактирано от sramejlivkaa : 07-20-2014 на 19:56
Доста пресилено казано развива... Прогресивното натоварване развива. Ако си решила да тичаш с жилетка с тежести, да.
Ми за прасците знам, че ги развива малко или много. Но все пак е кардио и се отслабва, но ако се практикува само това нали няма да ти стопи всичко останало и да останеш съвсем като скелет. Знам, че звучи тъпо ама..![]()
Последно редактирано от sramejlivkaa : 07-21-2014 на 15:08
^ Ако ще тичаш, прави спринтове. Те стягат много повече от бавното тичане.
Има много спорове за HIIT, не мисля, че сме вещи по въпроса. Прасците са главно генетични, нямаш особено голяма възможност за развитие.
Диетата би ти изяла мускулите, не упражненията.
Принципно за изгарянето на мазнини се твърди, че по-дългите и по-бавни сесии кардио отключват процесите, при които се изгарят мазнините.
Ама ти си тичай, едва ли ще ти навреди.