- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Тема за бързи отговори
https://www.youtube.com/watch?v=TuYvWolWLUE На такива неща се смея.
Нали знаете, че всичко, щом е течно става от обикновена храна - "супер храна". Не случайно евол. е довела до развитието в чов. организъм на ензими като пепсин, трипсин, амилази, липази, холеви и хенодезоксихолеви киселини. Един шейк- окей, два - окей, ама да се мели всичко във блендер + вода и да се пие като някой бройлер е лишено от смисъл и признак, че индивидът може би е имбецил.
Пийпъл, въпрос:
Вчера правих 4х15 хиперекстензии. Кръстът бая ме болеше. Днес усещам изключително приятно напрежение в задното бедро и кръста, имам чувството, че ходя по-надупена, сякаш това ми е нормалната стойкаИнструкторът каза, че с хиперекстензии се оправяла стойка, явно това е имал предвид. Както и да е, въпросът ми е предимно относно кръста - опасни ли са тия упражнения? Днес наистина го чувствам добре, но вчера си болеше.
Последно редактирано от PinkPan7her : 07-31-2014 на 14:43
Хиперекстензии и кои други?
Queen of the Damned
Какви други упражнения ли имаш предвид?
За т'ва говореше Bonnie.
Иначе точно обратното би трябвало да бъде. Доста полезни са поради ред причини, но главно за да можеш да постигнеш баланс, защото всички седим по доста голяма част от времето си, което напряга главно предната част на тялото ни, което ни изкривява, защото задната част на тялото ни куца. Затова е много важно да се тренира кръста, задното бедро, задното рамо.
Принципно най-добрите машини за подобни неща са на Westside Barbell, но за съжаление не знам да има тяхна стока в България, а и да има едва ли някой ще се изръси с толкова пари за машина, която масата от хора не знаят как да използват. А иначе съвет докато ги правиш е: давай с по-бавни повторения и по-натам хващай диск в ръце докато ги правиш - сътворява чудеса, особено със самочувствието при изпълнението на мъртва тяга.
#StayStrong
Аз само за хиперекстензиите питах, само от тях ме болеше кръста.
О, това с диска е суперидея! Каква тежест да гледам да е - 2.5 по-скоро или да си е нормално към 10 кг?
Още един въпрос:
Как да осъществя интервално бягане на пътечката във фитнеса? Как да разпределя времето? По принцип ще ми е по-лесно да гледам избяганата дистанция, примерно мога на всеки 250-500 метра да сменям от 6-8 км/ч на 12 км/ч? Изчетох няколко статии, но бяха все за бягане навън.
По програма имам 30 минути пътека след тренировката - това, с оглед на прочетеното, ми се вижда доста за интервално, гледам, че хората обикновено бягат по 15-20 мин така.
Последно редактирано от PinkPan7her : 08-01-2014 на 10:38
Мале, от екстензиите те боли кръстът! Ами, ако тръгнеш да правиш тяга, сигурно ше умреш.
За кардиото-най добре да не е във фитнеса, интервално вкъщи или интервално навън!![]()
Queen of the Damned
Ако я болят мускулите около кръста няма абсолютно никакъв проблем, ако са дискове на грабнака тогава е тегаво![]()
За тежестта с колкото искаш пробвай обаче 5 или 10, 2.5 е смешно, или пък ако е 2.5 си я сложи зад врата а не пред гърдите.
Ако треньора ти е сложил 30 минути просто кардио най-вероятно не става въпрос за HIIT, а за бягане със средно темпо. Нищо не ти пречи да правиш кардиото във фитнеса, въпреки че навън е по- "полезно".
Ей, тва дебелите хора сте моного обидчиви! :С И, да корава съм, ти като си мазна пихтия, аз какво съм ти виновна? Стани и ти!Хората четат, интересуват се, тренират здраво, а не задават разни глупави въпросчета! Като си толкова отворена ела да те потренирам аз и тогава не само кръстчето ше те заболи, ами ше ревеш 3 дни и 3 нощи от болка-не за друго, щото ше си много тренирана от преди това с разни "инструкторчета" и отличния ти хранителен режим, който спазваш за намаляване на тлъстините.
Повече не ми се обяснява! Със здраве си остани и със здраве си слабей!![]()
Последно редактирано от BonnieandClyde666 : 08-02-2014 на 11:47
Queen of the Damned
Треньорът ми се занимава с един куп бодибилдъри и има повече години опит, отколкото ти си живяла като цяло.
И не че нещо, но съм по-слаба от тебНе клечава, никога не съм била клечава, но съм по-слаба.
Да не говорим, че дупето ми е далеч от плоско, както беше наречено твоето... многократно. Няма да изпадам в доказваници в стил трети клас и да си пускам снимка на дупето, за да чуем мнението на мъжката част от форума.
Не искам да се заяждам, затова не ми злобей. Отговорих ти по този начин, защото се заяде първа. Преглътни си сега злобната женска природа и не превръщай хубавата тема в поле за лична изява.
Чета доста, но е море от информация и се радвам на съвети, затова и съм много благодарна на Бъф, която ми обяснява доста неща на лични, и на Rakshy.
Задавам въпрос, който ми е важен, защото касае кръста ми, който имам намерение да ползвам и след 30 години. В семейството имам човек с дискова херния, знам какво е, желая да го избегна, затова просто питах дали е нормално да ме боли по време на дадено упражнение.
Последно редактирано от PinkPan7her : 08-02-2014 на 13:48
15 повторения на серия е много за начинаещи и хора, които правят упражнението за пръв път. В началото е най-добре да започнеш с 3х10 повторения. Като натоварването върви по градация нагоре: отначало започваш с отпуснати ръце, в следващи тренировки прибираш ръцете пред гърдите, в още по-следващите тренировки слагаш ръцете зад главата и така натоварването е максимално.
Плавно се вдигаш нагоре и плавно,постепенно се отпускаш надолу и спускаш главата до пода почти. Обаче както писах това да става плавно и контролирано със забавяне, а не рязко надолу, пасивно неконтролирано движение под силата на тежестта.
И когато сериите със собствено тегло ти станат леки, започваш с малки дискове допълнителна тежест. Които притискаш неподвижно към гърдите. Постепенно увеличаваш теглото на дисковете: 5, 10, 15, 20 кг. Ако единият диск е вече лек,а по-големият много тежък, можеш с малко повече сръчност да направиш комбинация от два леки диска до междинната тежест между по-лекия и по-тежкия стандартни дискове.
Нагоре се повдигаш като се стремиш това да не става рязко и да не използваш силата на инерцията, а просто чрез стягане на съответните мускули. Които по тоя начин се натоварват и заякват много.![]()
Страхотно!! Много ти благодаря!
Инструкторът ме почна директно с ръце пред гърдите и с по 15 повторения в серия :д
Принципно най-трудно е с тежестта зад врата, а най-лесно е с ръцете пред гърдите. Средното положение е с изпънати напред ръце. Според мен няма нищо лошо в 4х15 на които те е сложил, все пак първоначалния шок е много готин, а и по-важното помага ти да развиеш връзката с мускулите т.е. след като знаеш как се прави ще целиш същото. Много bro-та всяка тренировка я почват с коремни преси + хиперекстензии 4х30 и 4х произволна цифра![]()
Би могло да се започне и с ръце пред гърдите, но според мен е най-добре за начало да се правят около 3х6 повторения,постепенно се стига до 3х8, сетне 3х10.
3х15 се смята за оптимален брой хиперекстензии за средно напреднали във фитнеса. Които правят това упражнение от доста време. Някои трениращи в добра форма правят по 1 или 2 серии с голям брой повторения 20-25 или 30, като в тоя случай подобна серия (серии) може да се използва и като добра загрявка за кръста.
Но за начало според мен е подходящо по-малък брой на серия: 6 до 8 и после 10. Когато мускулите заякнат, те поемат цялото натоварване върху себе си и дори по тоя начин предпазват гръбначния стълб и таза от травми. Става нещо като мускулен корсет, който поема голяма част от натоварването на костите.
Малко глупав въпрос обаче какво значение има дали размера е премерен на топло или студена ръка?*blush
Топла ръка вероятно ще рече веднага след тренировка, когато мускулът е напрегнат, съответно малко по-голям отколкото по принцип.
И аз така помислих хъмм обаче не е ли по логично да се мери студена .След като тогава си е в нормално състояние ?