- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Не знам къде и какво да уча!
Привет!
Както предполагам вече сте разбрали, не знам къде и какво да уча. Вече съм накрая на XI клас и все още не съм решил този проблем. Кой университет, каква специалност... нищо! Днес реших да седна и сериозно да разгледам висшите учебни заведения и какво предлагат те.
Да, ама не! Не успях да намеря нито една специалност, която да ми е интересна. Не знам как е възможно... Прегледах всеки факултет, но нищо! Изобщо не знам с какво искам да се занимавам, но със сигурност искам да имам висше образование. Тук трябва да вметна, че нямам желанието да живея в България, но не бих се справил с ученето в чужбина, а и надали бих могъл да вляза там (не съм някакъв изпаднал и неук индивид).
Та реших да потърся съвет и от вас! Има ли хора, които са били в моето положение? Ако да, как са постъпили? Какво мога да направя аз?
Ако имате някакви въпроси, питайте!
Какво значи "искам висше", ама не знаеш какво?
ако после не можеш да си намериш работа по специалността, вземи си заври висшето там, където слънце не огрява![]()
Ако има нещо, с което се занимаваш в момента, като хоби например, можеш да намериш нещо в тази сфера. Не може нищо да не ти е интересно.
Simplicity, complexity, oh what a tragedy! Reality, insanity, strange normality. Incredible, untouchable, but just visual...
НБУ. Там е точно за такива неориентирани индивиди, които просто искат да имат диплома за нещо.
Между другото една позната учи там и дори не може да си пройзнесе специалността, която учи там.![]()
Дай си година почивка .Развивай се ,пътувай
Ако искаш в друга държава научи всичко за нея,и за университета в който искаш.Старай се покриеш критерийте за съотвеният университет.Научи езика там или си го доусървашенствай .Едно посещение на въпросната държава също няма да ти навреди .Включвай се в различни проекти,извън класни дейности .
Края на 11 клас - все още е рано и имаш много време. В чужбина - добре, но за там трябват и пари, не е само учене. Помисли върху това. Най-евтиния вариант е да учиш нещо в България, колкото да имаш висше (както сам/а казваш), след това имаш вариант отново да се ориентираш, но никой не те задължава да работиш това, което завършиш. Каквото и да решиш или да не решиш, най-важно е накрая ,все пак, да запишеш нещо.
На мен пък ми е много интересно как в днешно време,при наличието на толкова много и разнообразни като програма специалности,човек не може да си избере нито една..проблемът ми в 11 клас беше,че твърде много неща ми се струваха привлекателни за ученеби трябвало до този момент поне да си си изяснил кои предмети в училище ти се отдават повече-дали са езиците,историята,природни те науки.На базата на това можеш поне ориентировъчно да прецениш какво би ти било приятно да учиш занапред.А относно влизането в чужбина,това вече изобщо не представлява трудност-достатъчно е да изкараш сертификат по съответния език и да имаш добри оценки на матурите,което е лесно постижимо,даже бих казала,че е доста по-лесно да влезеш в някой добър университет "навън" отколкото в същата специалност в България.Но това е вече друга тема
![]()
Моите съдбовни моменти бяха точно в един ден, преди да се запиша за определения университет след 12-ти клас.
Защо ли? Защото е наистина много, много трудно да разбереш с какво искаш да се занимаваш след завършване от толкова много сфери на тази възраст. Страшно е да запишеш нещо, което ти допада, но в последствие да разбереш, че има друго, което още повече харесваш, а вече живота и привързаността са те грабнали в първата посока.
Имаш 1 година да мислиш.
Имаш възможност както да разгледаш всички университети в България и чужбина, така и да се хванеш здраво да учиш за матурите.
Няма значение колко си зле.
Но, ако не започнеш още от това лято - може и да не успееш след 12-ти клас веднга.
Но живота е пред теб и трябва да знаеш, че винаги имаш избор.
Да се губят години в размисли е глупаво.
Както се казва, бързай,но с достатъчно темпо, за да не стават грешки.
Една година не е много, но не е и малко.
Нито няма да се доусъвършенстваш, ако рабиш като общак в интелектуален план, нито ще намериш какво да четеш с тази работа.
Ако искаш и си за едно висше - записвай икономика, задочно и си работи.
Уверявам те. Не бъдеш ли сериозен през обучението - ти ще си го завираш от зад.
В чужбина е същото. Само дето ще робуваш на чуждите.
И без парите на мама и тате - не става. Ако има задочно някъде, ок, но както казах.. или отиваш да учиш и да се развиваш, или да си губиш времето.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 06-06-2014 на 15:15
УНСС също с хилядите икономи и маркетинги, в които познавам толкова много тъпи парчета, които даже не знаят какво учат..
Реално аз те разбирам, нямах идея какво искам да уча и аз, нормално е да си неориентиран. Но не бих те посъветвала да си дадеш година почивка, рядко има положителен резултат и рядко стават нещата на следващата. Затова просто се порови повече, поинтересувай се коя специалност каква реализация има и кое би ти било приятно и go for it. Но наистина гледай всичко, можеш да се изненадаш от нещата, които ще ти харесат.
За чужбина имаш шансове, всеки има, там се влиза по-лесно отколкото в Българиясравнение: скъсах си задника от учене на история и английски, на 3 изпита ходих, докато една позната само с изпит по английски (по-лесен от моя) влезе в супер университет в Англия.