Момиче съм, от София
Интересуват ме някои неща относно баловете и класирането.
Да кажем, че балът ми е 31,500, а училището, в което искам да вляза е с бал 32. Има ли шанс да ме приемат?
Също така смятам да си поставя това училище на 1во място.
Идея си нямам как вървят нещата с класирането. Например, ако не ме приемат в желаното училище след 1во класиране, шансовете да вляза в някое от другите, в които са ме приели, отпада ли, ако чакам до 2ро?
И струва ли си да чакам до второ класиране, за да ме приемат във въпросното училище, което съм поставила на 1во място?
Ще използвам темата за да задам друг въпрос.Например се класирам за някое училище, но то е на много по-долен ред от първото желание.Така намалява ли се шанса да вляза в това, което ми е на първо желание??
Хора вие нямате ли си класни ръководители? Не сте ли си купили справочници? Системата е такава, че компютърът стига до теб, проверява дали твоят бал е достатъчно висок, спрямо останалите кандидатстващи, че да те класира още за първо желание. Стига - класирана си. Не стига - проверява второ желание. Балът ти стига за второ желание - класирана си, не стига - проверява трето желание и т.н. и т.н. докато не успее да ти намери място. Ако си класирана с 3 желание на първо класиране, на второ класиране може да се преместиш на 2-ро желание или дори на 1-во желание, но от 3-то желание на 4-то желание и надолу не. Мястото, на което си се класирала, не можеш да изгубиш. Сред училищата, участващи в общото класиране, можеш да бъдеш приета само в едно. Отделно има училища с индивидуално класиране. Ако кандидатстваш в едно или повече от тях, тогава ще можеш да бъдеш приета в две или повече училища. Такива училища със собствено класиране, за които съм чувал, са ТУЕС, НГДЕК, НУКК и други.