.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 16 от общо 16
    Супер фен Аватара на BadAss

Според един учебник по вътрешни болести

на терминално онкоболни не трябва в никакъв случай да се казва истинската им диагноза, а да се информират само близките на пациента. Вие как мислите, правилно ли е или не това поведение? Днес се зачетох в учебника на един приятел който учи медицина и ми стана интересно

Мега фен Аватара на anonymous908491
    А съвети как да ремонтират двигател на кола да има ?

Голям фен Аватара на sifon4o
    да
    the game

Мега фен Аватара на galaxy29
    мен ме информираха

държа да отбележа, че не съм болна, защото ме питаха дали е истина :д

и тъй, сега сериозно, мислех да не пиша, но ко пък...
    не знам какво точно пише в учебника, но това се практиктува, обаче не при всеки пациент и си нямам на идея как се решава на кой да се каже и на кой не... преценка на човека или зависи от това дали има близки с него и какво е развитието на болестта, въобще не знам как стоят нещата
    аз имам близки, които са починали от онкологични заболявания и такива, които са в ремисия
    баща ми и баба ми са починали от рак, на баща ми било казано само на близките и след време те са се опитали да говорят с него (казвам "те", защото съм била фъстък още), но той отказал да го приеме и го отричал, а на баба си й било казано и успяла да запази самоконтрол
    майка ми има овладяна хронична левкемия, т.е. е в ремисия и й е казано директно, първоначално беше много уплашена, потъваше... сега кипи от сила, бори се и се справя безотказно, един от най-силните хора, които познавам
    а колкото до нас - близките, ние също сме имали моменти на слабост, но сме си пляскали шамари, за да се осъзнаем и да стъпим здраво до хората си
    знам и за случай, който не е така пряко свързан с мен, но... мъж болен от лимфом на ходжкин, информиран за състоянието си и запазил самоконтрол, жена му се срива в началото, но веднага се взима в ръце, когато той й казва, че опората й му е нужна
    мартин монов, известен случай, излекуван, жена му е била неотлъчно до него
    създала е и блог, в който пише за цялата битка с цел да й олекне и да помогне на хора сблъскващи се с подобно нещо - http://canfight.blogspot.com/
    и в крайна сметка, според мен болните си усещат, дори да не им се каже
    пък и мисля, че е по-добре да си наясно и да се бориш до дупка, защото ще е трудно близките да се борят вместо теб
    примерно, ако не водиш здравословен начин на живот, е препоръчително да започнеш да го правиш и въобще има терапии и прочие... а как ще стане, ако не знаеш какво става
    аз лично, ако се разболея ще искам да знам, защото не обичам хората около мен да потайничат и да крият, побърквам се от подобно нещо
    ще ми е интересно да чуя и други мнения и факти
    Последно редактирано от galaxy29 : 06-19-2014 на 22:51

не знам според мен ангажиментът на лекаря е спрямо пациента и би било редно да му се казва всичко на него, независимо от диагнозата. не виждам смисъл да се казва на близките му, а на него не

Мега фен Аватара на AliceSw
    Град
    a place called home
    аз може да съм в грешка, но лекарят май е задължен да каже на пациента от какво е болен....
    Това е болест да съм влюбен в теб,
    това е болест, вярвам на приятел.
    Това е корист - целият живот,
    това е грешка, но тя не се повтаря....

и според мен така трябва, иначе все едно хвърлят на близките тежката задача със съобщаването, пък и се очаква от лекаря да е откровен

Мега фен Аватара на SHPAIdURmeN
    Понякога лекарят, не казва на пациента, а на семейството поради причината, че обикновено на пациента едва ли би му е приятно да разбере, че ще умре и то казано от лекар, а лекарят е човек на които се доверяваш (малко или много) т.е. казаното от него го приемаш веднага за истина(реалност).
    Когато пациентът, не знае своята фатална диагноза и си живее нормално не се натоварва психически, би му помогнало в лечението.

Само си представете отивате на лекар, излизате си от болницата, като лекарят Ви е казал, че Ви няма нищо особено, просто трябва да посещавате болницата за определени процедури и в същото време близките Ви(които знаят за вашата фатална болест) така се държат с Вас, че все едно нищо Ви няма. Вие малко или много оставате с чувството, че Ви няма нищо. Живеете си щастливо, радостни сте, смеете се, а смехът и радостта те са здраве. Така Вие не оставате с мисълта че някои ден ще умрете, а с мисълта че ще живеете.

Съществуват случай, при които даденият пациент, благодарение на това че не му казано, се излекува по-бързо и ефективно.

А я кажи на млад и амбициозен човек, че ще умре след определено време, е тогава нямали да му убиеш амбициите и мечтите. Особено ако е със слаба психика.
    Последно редактирано от SHPAIdURmeN : 06-23-2014 на 13:45
    *GET TO KNOW*
    THE UNKNOWN

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    Отвори и учебника по етика, не само вътрешните болести.

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

калпазанке, можеш ли да обясниш повече или shpaidurmen го е казал?

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    Цитирай Първоначално написано от galaxy29 Виж мнението
    калпазанке, можеш ли да обясниш повече или shpaidurmen го е казал?
    Шпайдърмена си е едитнал мнението, след като аз се разписах по темата.
    Погледът на етиката е, че пациентът има право да разполага с информацията, касаеща неговия собствен живот. И трябва да има възможност да уреди документите, ако е без шанс за излекуване.
    Сериозно, вземете един учебник по етика и почетете. Засегнати са ин витро въпросите, има казуси, касаещи трансплантации и т. н.

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

не си го е едитнал след теб бей, същото си му е както го четох вчера или пък съм сляпа? :Д

Мега фен Аватара на SHPAIdURmeN
    Цитирай Първоначално написано от kalpazanka Виж мнението
    Шпайдърмена си е едитнал мнението, след като аз се разписах по темата.
    \
    Moeто мнение е от вчера, а твоето (1-вото по темата) е от днес. Нещо сметката не излиза. То даже си пише, че вчера съм го едитнал.

P.S. няяям думи. + след 1 ден, не може да се редактира.
    Последно редактирано от SHPAIdURmeN : 06-24-2014 на 22:16
    *GET TO KNOW*
    THE UNKNOWN

май някой друг недовижда ;/

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си