Преди два дни ми връчиха два буркана с някаква ужасно миришеща гъста течност, която била кваска за ватикански хляб и лист с рецепта и стъпки за направата му. Естествено въпросната кваска беше брутално изхвърлена в първият контейнер, който засякох, защото отказвах да си усмърдя къщурката на вкиснало. В мен обаче се породи въпросът поради каква причина хората вярват в тоя късметлийски кекс, че даже и го правят. От страх Всевишния да не ги изгори моментално при отказ? Народа е наплашен от всички неудачи ли? Или защото е модерно? Вярно ли хората смятат, че с бъркането на подобни отварителски нещица ще си предизвикат късмета?
Въобще що за простотия е това - яде ли се, изхвърля ли се като го направиш? В църква ли се носи, на бедните ли се раздава? Щото аз лично не бих яла такова нещо - като се замислиш излиза, че една такава гадост е престояла поне осем дни на температура 19-20 градуса в най-добрия случай. Някои хора едва ли биха го оставили ТОЧНО на въпросната температура, по-скоро на 30-5 градуса отвън. А пък в нея още на втория ден се слага мляко, което, както предполагам всички знаят, е от нетрайните хранителни продукти. Освен това какви ужасни неща очакват отказалия? Минава ли в Черния списък на Господ/Дядо Коледа? Ами ако е веган? Ако вземе, че умре преди да го е направил? А тая смес като се раздели и се раздаде, поради каква причина се раздава? Сериозно ли някой въобще вярва, че би донесло добро на следващия от веригата?
От тук някой занимавал ли се е с такива хлябове, а от лотарията спечелил ли е? Би ли се занимавал, би ли го занесъл въобще вкъщи?
Пускам темата, защото тука сте по-големи философи и мислители, иначе раздела ми е крайно неприятен. Реално питам за тия неща не като за факти, извадени от рецептата, а по-скоро като лично мнение, базирано на личен опит или наблюдения оттук или оттам. Благодаря предварително за отговорите.