Изчетох Berserk още преди два дена, обаче реших да изчакам преди да напиша коментара. Не исках да изказвам мнение афектирана. Но за разлика от (почти) всичко останало, което съм чела (говоря за ongoing mangas), Berserk все още ме държи. Ще се опитам да съм колкото се може по- обективна.

Първо да кажа, че не съм компетентна щом става въпрос за аниме/манга. Все пак до преди няколко дена смятах Bleach и Fairy Tail за едни от много добрите в жанра. И после открих Berserk. От една страна се радвам, че не съм го прочела по- рано, защото нямаше да мога да се насладя на другите, сравнявайки ги постоянно с Berserk. А от друга, се чудя как съм могла да го пропусна. Та това е съвсем друго ниво.
Второ никога не съм вярвала, че манга или аниме може да събуди у мен подобни емоции. Малко или много подценявах потенциала, който се крие в манга творбите. Типично по европейски никога не съм ги вземала на сериозно. За мен истината винаги е била в прозата. Но човек открива нови неща цял живот.
Трето аз съм от тези хора, които четат книгата преди да гледат филма, съответно четат мангата преди да изгледат анимето/овите. Затова сега ще говоря главно за мангата. Изчетох 335 чаптъра за отрицателно време. Ако трябва да ги опиша с една дума - брутални.
Представете си история толкова завладяваща и многопластова, че се загубваш. Ако трябва да описвам какво прави героите истински, как черно-бели картинки и текст в квадратчета оживяват, ще трябва да напиша ревю от поне 10 000 думи. Завършека на Berserk (анимето) е най- неочакваният, най- бруталният, най- twisted и най- шокиращият финал.
Ама какви ги говоря и аз. Задължително прочетете мангата. Или гледайте анимето и овите. Или и двете. Историята е толкова завладяваща, че няма начин да не се зарибите.

И само като си помисля, че най- яките цитати са на отрицателния герой:

In this world some people born are like keys that move the world and exist having no connection to the social hierarchy established by man.
Griffith

It is my perception that a true friend never relies on another’s dream. A person with the potential to be my true friend must be able to find his reason for life without my help. And, he would have to put his heart and soul into protecting his dream. He would never hesitate to fight for his dream, even against me. For me, a true friend is one who stands equal on those terms.
Griffith