- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Дядо Добри
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Да, емоция често се ползва в ежедневието като синоним на чувство, но това не значи, че е вярно.
И ако единственият ти аргумент в подкрепа на това е... kakvo.org, аз смятам да не си губя повече времето![]()
http://re4nik.com/sinonim/emociq
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B5...86%D0%B8%D1%8F
Гати съвпадението...
Кажи ми каква е разликата между емоция и чувство?
Казах ти, ако искаш да водиш този спор, трябва да погледнеш разликата от психологическа гледна точка. Какво ми цитираш синонимни речници.
+ това, аз ти обясних разликата, друг е въпросът, че явно не си я прочел
Чувството е форма на изразяване на отношението на индивида към заобикалящата го среда. Не реакция, а съзнателно изразяване на отношение. За разлика от емоцията, чувството е по-дълготрайно и устойчиво.
Малко ми е изморително да ти го играя учителка. Разполагаш с толкова много информация, започни да се учиш как да я търсиш и сортираш, за да не се излагаш.
"Емоциите са преходни и непостоянни, често една емоция се сменя с противоположната под влиянието на външни фактори. Чувствата са независими от външните условия. Емоциите като произтичащи от астралния свят са стихийни по природа, човек ги допуска себе си автоматично, по навик (който е изградил в течение на хилядолетия) при определени ситуации, т.е. предимно подсъзнателно. Чувствата са напълно свободно-избрано и осъзнато отношение на човека към света. Седалище на чувствата е самият човешки дух. Оставени сами на себе си емоциите се изчерпват, докато чувствата могат да нарастват до безкрайност. "
Та нима чувствата са непреходни и постоянни? Защо хора се развеждат след дълги години на любов и взаимно уважение?
По-дълготрайно и устойчиво не значи непременно непреходно. Наистина ли трябва да ти обяснявам такива елементарни неща?
Добре, ще поспоря по този въпрос и с друга радиоточка и ще споделя резултата... Дори и да е така, пак не става ясно защо дядо ми Добри е герой, само защото страда по собствена воля.
Спори, когато се научиш правилно да разбираш думите, които ти се казват.
А дядо Добри може да е герой за някои хора, а за други - не. Всичко е въпрос на разбиране. Аз нямам против това, че ти не го смяташ за герой, просто не разбирам защо толкова упорито се опитваш да накараш останалите да повярват в твоето безверие.
Казах го още в първия си пост в тази тема - защо се опитвате да разберете вярванията на човек, който е израснал 2-3 поколения преди вас. И проблемът е, че въпреки че не ги разбирате, се опитвате да ги опровергаете. Не твърде успешно, ма тва е друга тема.
Църквата, за добро или лошо, е институция, която се е съхранила много повече от държави, правителства и прочие. Църквата винаги е обединявала около себе си хора и ще продължи да го прави.
Църквата на дядо Добри, обаче, не е тази покварената църква, която виждаме аз и ти. За него тя е символ на нещо друго и за мен това си е достойно за възхищение.
За н-ти път ще кажа, че разбирам стареца. Разбирам и Хитлер, който се е борил за чиста раса, ама това е друг въпрос... Проблема ми е с тези, които го изкарват мъченик и светец, докато има толкова много хора в истинска нужда... Не разбирам как един здравомислещ човек ще подкрепя даряването на хиляди за една институция, пък била тя и свята, вместо на нуждаещи се хора. Това е.
За Н-ти път ще ти обясня, че пак не си разбрал.
Дядо Добри вярва, че църквата е онова, което помага на нуждаещите се. Толкова ли не можеш да го проумееш. Като кон с капаци си. Без значение е, че аз и ти не го вярваме, че аз и ти знаем, че не е така. Дядо Добри не го вижда като нас. И няма да го види. Човекът е на 100 години, айде набий си го в главата. Идва от време, когато църквата е била нещо съвсем друго. И за него тя ще си остане такава.
За теб по-достоен ли ще бъде човек, който проси и дарява изпросеното на сиропиталище?
Май си прав, че няма смисъл...
Какво всъщност е светецът? "Личност, която е особено уважавана в различните религии за благочестието, праведността и посредничеството между Бога и хората."
Мъченик - това е човек, в последствие светец, пострадал заради вярата си.
В коя от категориите според теб не се вписва дядо Добри?
Да беше казал от самото начало, че не знаеш какво означават понятията светец и мъченик, че да не губим толкова време в излишни спорове.
Излишни спорове са това.. Излезте навън, времето е хубаво, перфектно за плаж и студена бира.![]()