- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Футболна фен култура
Понеже виждам доста фитенсджии из форума, а футболни теми почти няма, чудя се дали ще се съберем достатъчно, които да поддържаме адекватно тема, свързана с футболни агитки, хореографии, фен атрибути от България и света, или въобще няма смисъл да почвам?
Зависи за какво искаш да се говори. А и реално не си дал тема на някаква дискусия.
Заглавието мисля, че щрихира идеята.
В общи линии говоря за чисто дискусионна тема на тема(дафък и тавтология) хореографии на различни агитки, песни, организирани от фенове мероприятия, лога на фракции, клубове и т.н.
Всичко, що е свързано с футболното фенство. Изключвам порочната(за мен) практика с уговорените и неуговорените побоища.
Идеята ми е в темата да се споделят оригинални хореографии, графити, новини от фен света... Всичко. Но питам дали средата е благоприятна, за да се развива една такава тема. Не съм влизал от година-две по форумите.
Не знам дали има почва. Имаше едно момче, което говореше нещо за ъндърграунд ултраска субкултура, може би още 1-2ма и аз с моето жалко мнение.
Да питам: Всички видяха на Росенчо роклята, нали? Леле много се смях![]()
Рокля?
А в каква връзка е бил с рокля?![]()
Значи не знаеш какво е станало?Те т'ва май и по новините го даваха.
Случката е обичайна. Засичат се София Запад и Animals в няква дискотека в Слънчев бряг мисля и стигат до сбиване. Запада са ги спукали от бой до колкото разбрах и са съблекли Росен Животното. Пишеше че са ги смазали защото били повече, не съм сигурен дали да вярвам. Иначе браво за труда за транспаранта.
А роклята ирония към половата принадлежност на едните ли е?
Идеята на плаката е добра, но нещо много постен ми изглежда.
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
http://www.ultras-tifo.net/images/st...-polonia/8.jpg това е добро, но отиват много средства.
"Щастливите хора сигурно не са тези, които имат всичко и най-хубавото, а тези, които извличат най-хубавото от това, което имат. Животът не е въпрос как да преживееш бурята, а как да танцуваш в дъжда!"
Да, факт е, че няма толкова привърженици вече. Но като цяло не е невъзможно.
И на кой български стадион ще опънеш размерите на това нещо?
Никой не е казал с такива размери, но едни по - малки е възможно. Идеята имах предвид, че е добра, не е обикновен плакат, на който просто пише името на отбора. С хора, имащи фантазии и идея, може да се направят много добри логота. Последно видях на Ботев Пловдив имаха добра визуална представа.
Е то е възможно и знаменца да се развяват, но не е същото. Размерът играе съществена роля в тея неща. В Ботев се получава нещо, ама само нещо, защото "масата" не е съставена от такъв брой наркомани. За съжаление българският футбол и футболната култура ще си останат някъде на дъното. Ще се появяват само бели трансперантчета от чаршафи, напръскани неграмотно с черно спрейче.
Еми така е, да, за съжаление. Хората нямат желание да правят такива неща /изключвам финансовата невъзможност/ като е по - лесно да направят един зрелищен бой и да докажат колко са верни на отбора. Иначе, да, все пак тази снимка е от чуждестранен отбор, където за хората там е важно това. Други разбирания.
Не плюйте нашето толкова усърдно. В много по-футболни страни от нашата положението с фенщината е по-трагично.
А и тая култура се гради с години. Ние имаме доста по-нисък старт от западните, а и източните ни съседи, че и южните. Няма как да очакваме изведнъж да блеснем.
Но за последните 1-2 години имаме 5 или 6 номинации за топ 5 Ultras of the Week на не помня коя организация. Ама то си е признание. Отличници са Ботев и Левски.
А това, примерно, беше много яко.
Аз затова казвам, че Ботев си имат много добра агитка и всичко им е изпипано. Гледала съм много мачове и как си правят организацията за мачовете. По принцип това се вижда в по- малките отбори. Там има повече желание един вид за доказване. В по - големите масово боеве и всичко е тик ток.
Никой не го топли за тия номинации при положение, че няма хора, които да пълнят т.нар. стадиони. Дербито на България го превърнаха в пълна пародия. Едни издигат лозунги против Ганьо, другите против Лупи.... страшна работа. На светлинни години сме зад другите. За кво говориме на Македония националният стадион е в пъти по-добър от нашия соц модел.
Средства и организация е работата. Как да стане. Те повечето не знаят за какво отиват. Много ясно, че всички освен нас са на светлинни години. То като е на такова ниво футбола, каква амбиция да имат феновете. Макар че не е оправдание. Единственото, което сплотява феновете на различните отбори е когато е намесен националния, ама както казваш дори тогава се вижда свинщината. Някакси в България сме свикнали да правим такъв фурор и такива изпълнения.
Не се отклонявайте от темата. Нивото на футбола в една или друга страна не е предмет на разговора.
Ще споделя една много скорошна хореография на феновете на Легия Варшава. Повечето от вас знаят вероятно, че Легия бяха отстранени по документален път, след като биха Селтик с общ резултат 6-1 в квалификациите за ШЛ. Всичко заради нелегитимен(не помня по какви линии) играч, който е влязъл в игра в последните 2-3 минути на втората среща.
Линк
Направо ми се сгря сърцето. Най-после някой порядъчно да охрани най-омразната ми организация заради най-омразния ми турнир.