- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Какво следвате ?
И така ... лятото свърши и предстои последна година в училище. Проблема е там, че не съм си избрал още с какво да следвам и нямам представа дали ще ме " огрее" тази мисъл някога. Някои хора избират от по-рано, други по-късно и не е проблем, тъй като имам още време, но ... в случай, че НЕ ме влече нищо, бих се занимавал с нещо доходоносно, но какво е то? За България предполагам самостоятелност, като например лекар, зъболекар, фармацевт, юрист или ... (ваше предложение).
Въпросът е, че в зависимост от това, което ще уча, трябва и да избера къде. Например ако е медицина мисля да е тук, пък да работя в чужбина, защото съм чул, че там трудно се минава. (за Германия). Ако искам да живея тук ще трябва да се ориентирам към по-доходоносните професии, но не знам кои са те. За чужбина всичко ще върви, предполагам.
Искам да попитам завършилите - как си избрахте това, което ще следвате и къде ще го следвате ?
Притежавам два английски сертификата и се боря за немски, но това е без значение, въпроса е че може и въобще да не се иска от институцията, където ще съм.
Разбира, се че се ориентирам към чужбина, защото България е без бъдеще, но все пак ... се опитвам да разбера какво иска обърканият ми ум.
Моля да споделите мненията ви по въпроса.
Да се чудиш между лекар и юрист е много странно.
Аз уча клетъчна биология и физиология, смятам да стигна докторат по генетика. Миналата година по това време бях в геология, така че изобщо не се притеснявай, че още не си решил.
Леко са ми смешни всички, които си избират образование и професия само на база колко ще печелят. Въобще тъжно ми е за хора, които определят бъдещия си кариерен успех по доходите си.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Тази мисъл няма да те "огрее" изведнъж, докато си седиш на дивана. Разглеждай специалности, чети в сайтовете на университети, намери какво те влече/в какво си добър. Пробвай, ходи на курсове, отди на изложенията за студенти... имаш хиляди възможности, само трябва да решиш какво искаш.
В Австрия например, можеш да запишеш няколко специалности и да видиш кое ти харесва, съответно да се отпишеш от другите.
За кандидатстването в чужбина, където и да е, трябва от сега да си подготвяш нещата. Но първо реши какво, после къде.
Според мен, не записвай медицина, ако не си сигурен, че точно това искаш и нищо друго.
Или преодоляваш страха си и излизаш на сцената, или цял живот оставаш зад кулисите!
-------
Where did my cookie go? O.o
Тегли й майната и ти на България, не ни трябваш : )
Ама с това мислене и в Камбоджа няма да успееш.
Първо, сертификатите може да си навреш във фекалния си отвор.
И сега... Доходоностна работа може да е всяка. Стига да се развиеш в нея и да отркиеш правилните пътища. Някъде става по-бавно, другаде още по-трудно, но никъде без желание и нюх не може..
Не си ли харесваш работата поне малко, ти няма как влезеш в материала.
Забрави медицина.
Ако ще ставаш заложник на парите, мисля, че ще ти отива някоя професия свързана с икономиката, за да въртиш бизнесА.
И после... примерно стани търговец на оръжия.. финансов министър.
От всяко нещо могат да се печелят добри пари, стига да имаш акъл, мотивация и желание за работа.
Като гледам ще влезеш някъде просто ей така, да се каже, че си студент и най-вероятно ще отпаднеш още първата година. Медицината никак не е лесна специалност, да не кажа, че е най-трудната и без огромна воля и желание просто няма как да стане. Инженерните специалности са свързани с много математика и физика. Сам предцени дали са за теб. Икономическите може би са най-лесни, но пък после се изисква креативност и предприемчивост за да пробиеш с тях.
В чужбина ценят хората, които си разбират от работата и имат желание за развитие. Не си мисли, че ще отидеш там с едно парче хартия издадено ти от някой си университет и веднага ще те назначат за шеф със заплата 10000 евро. Не са малко хората, които отиват там с такива очаквания, но после се връщат обратно разочаровани или в най-добрия случай остават там като чистачи на клозети.
За това най-добре запиши нещо, което ти харесва. С което би се занимавал с желание. Не може пък да си толкова апатичен към всичко, че нищо да не те влече.
Последно редактирано от RapExotic : 09-10-2014 на 08:00
Уча мениджмън в туризма в Холандия. Избрах си го лесно - също като теб, притежавам сертификати - 2 по английски /FCE, CAE) и 2 по немски /B1 Goethe, DaF/, въпреки, че тук последните не ми бяха задължителни да ги имам.
Бях решила отдавна, че няма да съм в България, исках да се запозная с хора от цял свят и да опозная света навън.
Не съжалявам за решението си - но е трудно да се свикне тук, особено в началото.
Ако си решил твърдо да излизаш в чужбина, започвай с подготовката на нещата възможно най-скоро. И съответно, избери къде и най вече какво искаш да учиш.
Влез в ТУ - София. Ако не друго, каквото и да учиш поне ще ти е интересно винаги (ако имаш черно чувство за хумор на моменти).
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."