- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- 12 клас - випуск 2014/2015
Скъпи випускници (), в тази скромна тема ще обсъждаме всякакви въпроси, свързани с кандидатстване и подобни. Започвам темата с някои и друг въпрос. Вълнувате ли се за утре?
Решили ли сте по какво ще карате втора матура? Прочетохте ли задължителните произведения?
When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (
Нищо ново и вълнуващо в последния първи учебен ден. Отидох, постоях малко и си тръгнах. Имам куп неща да оправям за училище... Още нищо не съм започнала да чета, само подготовки правяВтората матура смятам да ми е по философия. Не знам дали е добър избор, но ще разбера след няколко месеца.
![]()
Някой знае ли кога излизат датите на предварителните изпити в СУ?
Излизат декември или януари
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
Здравейте на всички!
Втората матура ще бъде по АЕ.Иначе от произведенията съм прочел Тютюн - първата част само.Втората седи у нас от около месец(ако не и повече) - дано намеря време да я прочета и нея.Другата, която съм прочел е Железният светилник(още в 10 клас).
Матурата ми ще е по математика, френски или биология.Ще видим как ще реша кое точно да е.
Някой да обмисля матура по немски?
Още не съм дочела "Тютюн" (не ми е интересна и ме мързи), но поне приключих с "Железният светилник".
Кофти е, че ни почнаха от първата седмица, но трябва да устискам поне до декември, пък после ще го мисля.
When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (
Бивши дванайсетокласници, които са минали през това сито казват да не си го набиваш отзад ако не си МЕГА добър. Уча немски вече пета година и отказвам да помисля за него на ДЗИ. Отделно дето за втора матура мисля да си омеша картите с географията пък да видим какво ще излезе.
Иначе хич не ми беше развълнувано, хич не ми се почваше, бях уплашена и отказвах да приема факта, че трябва на всяка цена. Сега се чувствам спокойна и мотивирана за учене, явно апетита идва с яденето. Един вече минал през това човек ме наведе на една мисъл - сега си помагам, за да се махна от тук. Тук, където не искам да прекарам дори минутка повече. Повтарям си го и взех да мисля ТОЧНО по тоя начин.
Днес четохме и коментирахме „На гости у дявола“, но за „Приказка за стълбата“ не успяхме да говорим, защото класния ни пусна малко почивка втория час. Реши, че трябва да си поговорим явно. Ма с три... как се водеше, общообразователни (май) часа, два ЗИП-а плюс един час на класа и секция/клуб с него по два часа на седмица, и аз не бих си дала зор и не бих юркала дичицъта чак толкова много. Каза ни учебниците и помагалата още края на миналата година, аз обаче още не съм си търсила по магазините и вторите употреби, не съм и чела огромна част от произведенията. Но пък ми е нужна една нощ точно да си прочета христоматията като я взема. И отделно дето по време на взимане на ново произведение, се чете в час, както и поне два-три пъти вкъщи, за да вникна. Та не ме е страх де.
Иначе казах и в дневника, че тия изпити за квалификация по професията ми се струват малко по-страшни, но вероятно с времето и те ще изгубят част от страха ми.
Като приказка https://www.youtube.com/watch?v=C797OOl2S-Y![]()
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Останаха ми само Тютюн и Железният светилник. За втора матура съм избрала история.
Снощи започнах да чета "Железният светилник". Всички ми наговориха много негативни неща за книгата, а тя май ще се окаже, че не е чаааак толкова зле.![]()
"Железният светилник" е прекрасна, струва си да се прочете. От друга страна "Тютюн" е гадна комунистическа книжка, може само резюмета и анализи да четете, няма смисъл цялата.
хм, на мен пък "Тютюн" ми беше по-любима от "Железният светилник". в началото първите 50 страници едвам ги избутах, но после се увлякох в самата история на Ирина и Борис и аах <3 докато в "Железният светилник" ме привлече само началото докато не разбера какво става със Султана.. абе хубаво е да се прочетат и двете, ей така от обща култура, пък после в час ще разисквате само тези възможни аспекти, които биха се паднали примерно като тема на есето :д
Аз прочетох само светилника, тютюн ще си го оставя за по-късно през годината. По литература губим адски много време и усещам как ще сбием всичко и ще стане мазало накрая. Мотивирана съм да си уча, но пък се чувствам малко неуверена, особено за IELTS. Втората ми матура ще е по английски.
Да питам - взехте ли си някакви помагала с тестове и интерпретативни съчинения по БЕЛ? Има толкова много и се чудя кое/кои да си взема... Заслужават ли си въобще или в интернет ще намеря всичко?