Здравейте.В момента съм 12 клас и съм решил да продължа образованието си в Холандия.Ако може живеещите там да кажете какво мислите за страната,кои са важните неща,които трябва да знаем преди да заминем,също така първите като пристигнем в страната,бюрокрация и тн.Успяхте ли да си намерите работа,с владеенето на английски език само?Общо взето добрите и лошите и страни.Благодаря предварително.
п.с. университетът се намира в Айндховен
В Холандия съм от месец и половина, бих казала, че страната е добро място за живеене - щом аз вече започвам да свиквам, а принципно с приобщаването към промените се справям много зле, значи нещата са повече от ОК.
Важните неща... ако ти е възможно, намери си квартира преди да заминеш. Не искам да те плаша, но Айндховен е голям град и то с не един и два университета - стаи се търсят много и ако не "резервираш" рано-рано, накрая ще се нахулиш на нещо, което струва майка си и баща си, а въобще не си отговаря на цената.
Потърси в интернет за агенции, с които да се свържеш - обсъдете колко ти е бюджета и предпочитанията ти. Съответно, колкото повече пари можеш да предложиш, толкова шансовете ти са по-големи. Не очаквай нещо за по-малко от 320 евро.
Също така трябва да си наясно, че агенцията ще си вземе и комисионната, така че приготви сериозни средства да "пръскаш" по жилището си. Имаш и депозит, който трябва да платиш - най-често се оценява на 2 наема.
След като си намериш жилище и подпишете договора, трябва да си резервираш час в кметството, където се регистрираш. Искат ти договора за наем, лична карта /разбира се/, копие от акта ти за раждане преведен на английски и легализиран + оригинала /на копието/ + апостил, нотариално заверено.
Ще е добре да си отвориш и холандска банкова сметка, заради плащанията си тук, тъй като от българските сметки всеки път те "одират" с дадена такса, при всяко използване на дебитната ти карта /+ тегленето в кеш/. За отварянето на тази сметка, ще трябва да си поискаш от университета документ, с който удостоверяват, че си студент. Принципно се издава до 2 работни дни.
От България ще ти трябва и медицинска карта, която служи като застраховка. При нужда я показваш и нещата са ОК, иначе...не е работа.
Що се отнася до търсене на работа - не ти препоръчвам да работиш през първата година. Първо ще е добре да осъзнаеш къде се намираш, преди да се хванеш да "бачкаш". Само с английски, при голяма доза късмет ще те вземат в МакДоналдс или Пица Домино, иначе повече от нещо в оранжерия - трудно.
Препоръчвам ти да се хванеш и да научиш що-годе сносен холандски, няма да ти искат професорска степен за работа в магазин, примерно. Около теб ще има холандци постоянно, така че освен ученето на езика /в университета ти 100 на 100 ще се учи/, ще си и в реалната среда нон-стоп.
Ми...май е това. Ако още не съм те отказала, питай каквото искаш.
Благодаря за изчерпателния отговор.Иначе не,няма как да ме откажеш решил съм го от много време Просто искам да съм подготвен със всички неща преди да замина и да си организирам времето.Иначе ми е ясно,че от първата година работа не се намира.Идеята ми е след 2рата да започна някаква почасова работа,за да взимам 2те помощи по 200-250 евро.Ясно ми е,че няма да е някаква блестяща работа,но по 3-4 часа на ден,ако случайно намеря ще ми бъде перфектно.Иначе от към квартира университетът ми намира за 1вата година,от което съм много доволен.Ще се радвам още хора да споделят мнение
Не можеш да теглиш кеш в чужбина от българска сметка. Можеш да теглиш от банкомат с дебитна/кредитна карта. Дори и при моята Виза обаче таксата от тегленето ти е над 10 % . Задължително е да си откриеш сметка в тамошна банка , освен ако не ти се разкарва с няколко хиляди кеш. Най-добре е да бъде банката , обслужваща университета. Би трябвало да ти искат документ за самоличност, временен адрес и удостоворение от университета.
В Холандия съм бил един път и ми хареса, много при това. Наистина красива страна, която си заслужава да се види. Един от университете, които съм избрал, е там и дори магистратурите са субсидирани значително от държавата. От коментари от приятели и познати, недей да разчиташ, че ще си намериш работа по време на следването, дори и да знаеш езика. Приличните квартири започват от 400 евро като делиш санитарен възел с някого.