Хлорелата е едноклетъчно, зелено водорасло, част от семейство Chlorophyta. То е със сферична форма и размер от 2 до 10 μm диаметър. Хлорелата има несмилаема нишковидна обвивка, зад която се крият хранителните й съставки. Сушената хлорела съдържа около 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидртати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Поради високия и протеинов състав, тя е предпочитан хранителен източник за много хора. Богата е на бета-каротин, витамини от групата В, вит. Е и С, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин. Почистване на кръвта и снабдяване с кислород
Благодарение на съдържанието на фибри, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата служи за изхвърляне на метаболичните отпадъци от организма. За правилното функциониране на тялото ни е нужно чисто кръвообръщение, богато на червени кръвни телца, които служат за пренос на кислород. Хлорелата, също така, е богата на хлорофил, който от своя страна е много подобен на хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни телца, който пренася кислород до важни органи на тялото ни. Единствената разлика между хлорофила и хемоглобина е магнезиевата молекула в ядрото на хлорфила, за разлика от молекулата желязо в това на хемоглобина. Съдържанието на Магнезий е изключително важно за сърдечния ритъм. Също така, хлорофилът помага за образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при анемия. Подобряване на храносмилането
Поради съдържанието на храносмилателни ензими хлорофилаза и пепсин, Хлорелата подобрява храносмилането и спомага при запек. Балансиране на киселинността
Хлорелата също е алкална храна, която подпомага балансирането на рН в организма. За тялото ни е изключително важно да бъде поддържан неутрален PH баланс (около 7.2-7.4). За жалост повечето хора се хранят ежедневно и основно с топлинно обработена храна, fast food и безалкохолни напитки (с PH около 2.7) като това води до дисбаланс в стойностите на PH. Киселинната среда води до редица заболявания, неприсъщи за алкалната.
Хлорелата предпазва от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане и холестерола, забавя процеса на стареене.
Последно редактирано от ShtrudeL : 09-23-2014 на 14:30