Чиата (Salvia Hispanica) е високо енергийна храна, известна като „храната за бягане”. Тя е най-богатият растителен източник на омега-3 есенциални мастни киселини, както и линолеинова киселина. Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 г фибри, 4 г протеин, 205 мг калций и 5 г Омега-3. Чиа енергизира, дава повече сила и намалява апетита. Препоръчваме 2 с.л. на ден накисната или смляна чиа - това прави семената богати на ензими (накиснатите семена приемат желеобразна форма). Приемането на чиа, която не е смляна или накисната не е препоръчително, защото може да раздразни стомаха.
Употреба:
Можете да я смесвате с вода, сок, ядково мляко. Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или друг тип храна по ваш избор.
Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.
В тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати на белтъчини - 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.
Употреба:
Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа. Mоже да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа.
Последно редактирано от ShtrudeL : 09-23-2014 на 13:31