.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2

Тема: Bitcoin

 1. #1

  Bitcoin

  Здравейте, напослеък много често чувам за тези биткойни, но си нямам и на представа какво представлява. Може би единствено знам, че е виртуална валута която е много скъпа и 1 биткой отговаря на над 200 долара ако не и над хиляди вече. Но се чудя от къде се печелят какво точно е това и т.н. Търсил съм в гугъл, уикипедия, но нищо не разбрах от това което намерих.

  Чувал съм и истории, как някакъв мъж си изгубил компютъра с биткойните които били на сотйност 50 000 долара и н.з какво още.

 2. #2
  Мега фен Аватара на MaGuSs
  Регистриран на
  Nov 2009
  Град
  Варна
  Мнения
  3 182
  Да виртуална BTC е виртуална парична единица в интернет. Има три начина да се сдобиеш с BTC или поне аз само за тях знам...
  1. Да си купиш биткойни с реални пари.
  2. Да си направиш "копачка" преведено на български от "BTC mining".
  3. Да гледаш реклами и да изпълняваш някакви задачи - подобно на PTC сайтовете, но изработеното се изплаща в биткойни...

  1) Купуваш си например с 800лв. / мисля, че толкова се равняваше 1 биткойн в левове/ един биткойн. Това може да се направи от банка или някакво ексчейндж бюро работещо с биткойни.
  2) Това са специализирани компютри с най-натоканите видео карти, които обработват транзакциите на биткойни. Биткойна е интернет валута, която е независима от банката. Т.е. всички изчисления се правят от хората/потребителите, които използват биткойни. Видео картите обработват хешовете. Това са общо взето безсмислени стрингове от букви и цифри, подчинени на сложен алгоритъм за изчисляване. Една най-съвременна видео карта може да обработи около 1000Kh/s (Кило шехове за секунда/. При изчисляване на транзакция човека, който го прави получава и минимално възнаграждение. От сорта на 0,001 BTC. Вече в съвременното интернет общество има доста хора, които обработват тези транзакции и трудността на изчисляване на хешовете се и увеличава, което кара хората занимаващи се с това да се въоражават с все по-нови и по-нови технологии и мощни видеокарти. За сметка на това и самото възнаграждение се увеличава.

  Първоначално хората са обработвали хешовете на централните процесори на компютрите си. Но за напред се изисквало все по-мощни и по-мощни изчисления и разбрали, че видео картите изпълняват изчисления 3-4 пъти по-бързо. Започнали да ъпгрейтват своите "копачки" с по-нови видео карти, но дошъл проблема с високата консумация на електроенергия и високите температури, които достигали тези видео карти. Говорим за от сорта на 300 ватови видео карти наредени по 2-3-4 на един компютър. Тогава хората занимавали се с "копане" и компаниите осъзнали, че трябва да си направят специални за това изчисляване процесори и чипове с ниска консумация на електроенергия и високо производителни. Създали платки от сорта на една флашка, която вече като за производителност говорим за 2-3-4Gh/s (гига хешове за секунда), които имали консумация от сорта на 35 вата. Една таква платка струва $50 и било много по-изгодно.

  В днешно време е много трудно да изкараш пари от това с минимални вложения. Ако се занимаваш с копане с видео карти имай предвид и разходите за електроенергия и видео карти. След третия месец ще осъзнаеш, че си на загуба, а що годе след година може да си коло нулата. Ако тръгнеш да се занимаваш с малките платки имай предвид, че ще са ти нужни минимум 5 такива (това са около $250) стабилен USB хъб с отделно захранване, отново добра сървърна машинка и добра интернет свързаност.

  BTC се "копат" с видео карти и новите платки.
  Lite Coins (LTC) се "копат" само с видео карти. LTC също е парична единица в интернет като BTC.

  3) Няма какво да обяснявам за PTC.

  Зад цялата логика и начин на работа BTC, LTC и транзакциите стои една голяма желязна стена от логика, която изисква компютърна мощ, за да бъде всичко това 100% сигурна - независима единица. За това е и толкова скъпа и цялата информация за транзакциите се съхранява на компютрите обработващи транзакциите под формата на хешове и ако се изпълнява транзакция между две лица, то транзакциите се съхраняват в компютрите на други хора и се превежда през тях. Как можеш да бъдеш сигурен, че те няма да те изпързалят - не можеш, но системата работи и това няма как да се случи, защото всички печелят от това. Не ми се обяснява защо се изисква компютърна мощ за всички тези изчисления, но ще го кажа просто и кратко. Това са сложни изчисления и преобразования на голямо количество от информация. Ако един човек го направи на ръка това използвайки мозъка си, листче и химикал ще му отнеме 15-20 минути, а процесорите трябва да го правят това за мили секунди.

  Извод. Ако си нямаш 2-3 хилки излишни за инвестиция в началото изобщо не се захващайте с "копачки".

  А за изгубени биткойни - да. Възможно е в цялата тази мрежа от транзакции да се изгубят ей така. Но това се случва изключително рядко и шанса е 1/1000000000000, но не е невъзможно. Най-вероятно проблема е бил дупка в сигурността на този "някакъв мъж". Лесна парола и т.н...

  Успех от мен,
  maguss4o /MaGuSs/

  И все пак това цялото обяснение съм го писал на ръка и не съм го копирал, моля да си уважаваме авторското право. Ако искате да използвате съдържанието на това мнение за ваша изгода и цел, моля уведомете ме или поискайте разрешение от мен.
  Последно редактирано от MaGuSs : 10-05-2014 на 22:24
  -Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
  -Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си