- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
Не само в България, а по целия свят. Но не знам дали е защото библията и религията като цяло е била неусъвършенствана още, та хората не са я възприемали правилно, или защото... е попадала в несъвестни владетели, или просто самата религия е била писана както много хора казват с някаква подобна цел.....
И другото е, че в църквата има голяма мафия през всички епохи и сега. Всичко това говори, че църквата не е толкова чисто място, не е никакъв фактор за вярващите. Да, създадена да обединява християните на едно място и по този начин е запазила България, но от друга страна често поповете и владиките се оказват дяволчета.
Къде отиваш ли? Някъде, където ще ти помогнат да разбереш какво значи да живееш като християнин, т.е. като се стремиш да познаеш и вършиш волята Божия. Да оценяваш състоянието си и постъпките според критериите на Христовото учение, а не според това, което прави този или онзи и не според субективните ти представи за нещата и себе си. Това означава да общуваш с вярващи хора, и не просто вярващи във все едно какво. Православната Църква води началото си от Христоите апостоли и наставлява и спасява търсещите Бога оттогава до сега и до свършека на света.
Нещо в последното ти изречение не е така. Христос казва на търсещите спасение: !,който иска да върви след мене нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и да Ме последва''. Който иска, т. е. човек изпълнява Христовите заповеди доброволно., а не по принуда. Бог зачита свободната воля на човека и кани всички в Царството небесно, но никого няма да набута там насила.
А за ходенето на църква има много и основателни приини, но това е дълга тема.
Последно редактирано от Pitancho : 11-03-2014 на 16:43
Ти не ме разбра. С въпросите ми аз не търся спасение, ами искам да вникна в мислите на религиозните, в същността на религията. Питам, защото ми е интересно, а не защото искам да си променям вярата и прочие.
Не ми отговори точно какво се казва за невярващите християни след смъртта, явно и няма отговор в библията?
Според мен реално погледнато понякога е добре да извършиш зло според критериите на християнството, за да спасиш повече хора и да им предоставиш по-добри условия за живот, както Левски е правил примерно..
дифендър, ти па откри ли истината? кога и как?
кое правя съзнателно? отде да го знам какъв е нпп, да не мислиш, че следя и чета всичко, одобрявам включванията на фишерман, главно тях четох
йее, значи няма да бъда наказан : )))))
Последно редактирано от npp : 11-03-2014 на 11:37
Последно редактирано от defender : 11-03-2014 на 11:39
е как не бе, а онова дето вчера говореше за Адам и Ева.
бегай бе, ти си по-объркан и най-простия "циганин".
Съвсем малко мисъл трябва да вложи човек в това което говориш за да види колко си объркан.
А кажи според тебе хората имат ли свободна воля и ако нямат в какво тогава се изразява правенето на добро на човека без свободна воля.
ПП: Защото много пъти си кавал (и сме спорили за това), че нямат свободна воля, а са марионетки.
Сега само пак не ми се прави, че съм се бил объркал в какво си казвал.
Последно редактирано от defender : 11-03-2014 на 11:56
разбира се, че човеците имат воля и избор, и дори могат да се стараят и да полагат големи усилия, така щото въобще да не съгрешават, обаче това щеше да е много по-възможно за всички ако не се вършеше толкова голямо духовно беззаконие, понеже именно заради него много човеци не можаха да съумеят да бъдат по- добри и праведни, а това че истинският Бог се намираше в състояние на полусън, не означава, че е бил напълно заспал, защото през цялото време Той непрестанно крепеше елементарните частици сплотени в своята цялост, както и атомните молекули, субстанциите, планетите, и тяхното движение, а също и поддържаше състоянието на одушевените същества, като извършваше и вътрешните биологични процеси, поддържайки тъканите и органите в тяхната цялост, освен че и не позволяваше на лукавия да причинява много злини на човеците, иначе всички те отдавна щяха вече да са напълно умрели, защото истинският Бог е толкова могъщ, че Неговият сън не може да бъде по-дълбок отколкото човеците биха издържали: "Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите."(1 Коринтяни 10:13)
не знам къде съм, но ти определено дори не си истински християнин
общо взето злото е необходимо, за да се покаеш после, нещо такова, трябва да разбереш какво е зло, за да можеш да оцениш доброто-(според християнството) и се казва че бог е любов, че е безкрайно милостив, че трябва да сме добри-нищо лошо уж
Последно редактирано от fire_magic : 11-03-2014 на 11:52
не трябва да има зло, единствената причина, поради която истинският Бог го търпеше досега е, че Се намираше в състояние на полусън и затова неможеше да го отмахне напълно и перманетно, понеже и затова е писано: "Не се оставяй да те побеждава злото; но ти побеждавай злото чрез доброто."(Римляни 12:21), защото такава е Волята на самия истинския Бог, понеже Той не иска да (Се) ползва (от) услугите на "тъмнината", дори и съвсем малко, тъй като е добър и праведен, затова и цялото Му Слово е основано на доброто без да има дори и съвсем малко зло
Последно редактирано от defender : 11-03-2014 на 12:31
истинският Бог е абсолютно добър и ни най-малко зъл, дори и докато се намира в състояние на полусън, Той пак си остава съвсем съвършен в това отношение, то е както примерно с един най-силен културист, който не губи (от) мускулната си маса докато спи, защото като се събуди на сутринта, е отново толкова силен колкото е бил през миналия ден, а дори и някой човек да страда от недостиг на любов/доброта, ще може да бъде по-добър ако положи усилия, и т.н., защото проявата на любов/доброта събужда истинският Бог - знаеш как по принцип е така, че ако човек не успее да се усъвършенства в нещо от раз, тогава ще може да го направи постепенно, и пр.
Но да си културист е едно, а да си добър е друго (едното е телесно състояние, другото състояние на духа, а Бог е дух). Да си добър изисква да си в съзнание. Тоест когато вършиш нещо да го вършиш съзнателно, а не като спиш (или в състояние на спящ сомнамбул), това не е добро.
Последно редактирано от defender : 11-03-2014 на 13:07
май според християнството имаха свободна воля, нали?