- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
Аз съм в тинята, задето смятам, че всеки заслужава правото да живее спокойно и щастливо в собствената си държава.А щом уважаващите девството и стреммящите се към целомъдрие християни са му по-гнусни от сексуално извратените развратници, значи няма какво да убеждаваш онова нещо в тинята, за преимуществата на чистата вода.
Хайде кажи ми, че нямам правото да се ядосвам на човек, който нарича хора, които с нищо не пречат на съществуването му, сексуално извратени развратници.
Това по повод твърдението ти, че 'обикновения' вярващ се разграничава от църковните догми.
Питай Дифендър - той ще ти обясни, че не е такаГоворили сме си ги вече тези неща.
И те съветвам да загърбиш това отношение тип 'обикновения човек дето си живее на село и никому не пречи, а просто си вярва'. Прав си, такъв човек не представлява опасност по една единствена причина - не разполага с власт. Поговори с малко с такива хора, разпитай ги уж от любопитство според тях как може да тръгнем към по-добро и бързо бързо ще им лъснат фашистките възгледи. Много, ама много малко бедни хора има, които да не ги е озлобила бедността. Това не значи, че не ми е кофти за тях и не ми се иска да им се подобри живота, защото вярвам, че с това ще им се подобри и отношението към околните, но ако ще ми ги даваш за пример за морално поведение - не, не мога да се съглася.
И ще ти кажа защо - защото за да вдигнеш стандарта трябва да те бива в нещо. Може да си най-добронамерения, добродушен и свестен бедняк, но това по никакъв начин, само по себе си, не помага на околните.
Затова и не виждам защо ми даваш червения кръст за пример. Всеки може да събира чуждите пари и да ги раздава наляво-надясно. Същото и с църквата. Да не споменявам, че задържат солидно количество за себе си - виж им префърцунените, позлатени боклуци, огромните, абсурдно скъпи сгради ; гъзарските рокли и грамадните златни ланци около вратовете им.
Не, извинявам се, но не - и аз мога да искам от другите пари, да ги раздавам и да се пиша праведен. Нищо праведно няма в това.