- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
Християните най обичат да са страдащи, обаче каква файда от голяма група мрънкащи същества? Ти какво очакваш, Исус да ти дойде тайно на гости и специално да ти подари попълнен фиш за 6-ца от тотото? Като искаш да постигнеш нещо просто го направи, независимо от обстоятелствата. Какво, в Ада ли ще те пратят? И какво от това, нали няма да си само ти. Ако вече се мислиш за грешен, приеми еднопосочния билет за Ада и поне докато си тук направи нещо от което ще си доволен.
Последно редактирано от defender : 10-24-2014 на 22:09
Ако си наясно със себе и си уверен, че си реалист, няма защо да се притесняваш.
Аз лично съм убеден, че православието и самата реалност, не само външна, но и вътрешна за човека.
даже не знам, защо му викате религия, та то е все едно 2+2=4
ПП: е айде може би да има зрънце мистика, абе има, има на едно място във философията му.
Последно редактирано от defender : 10-24-2014 на 23:01
Не се ли усещаш, че такава логика е много уязвима? Според същата един неграмотник има правото да каже високомерно: ,,Не ми се обсъждат научни въпроси с учен.'' Поради каква разумна причина си убеден, че непознаването на материята ти осигурява превъзходство над тези, които са се потрудили къде повече в усвояването ѝ? Нарочно давам този пример, защото всеки от нас е прекарал 2-3 петилетки в усвояването на различни науки и ще схване абсурда. Докато системни богословки познания днес имат меко казано малцина. А за удобство ще огранича прекалено общия термин религиозност до конфесията, която изповядваме с defender и в която подозирам сте кръстен ако не ти, то поне твоите родители. Освен това християнството е не само сбор от теоретични постановки, а преди всичко начин на живот. Така че мога да свидетелствам за това, което се стремя да живея, но в светлината на Христовото учение имам критерии, с които да оценя и други форми на религиозност,без да се чувсвам длъжен да се задълбавам в тях.
И така, на опита и познанията на вярващите, на авторитета на богословите и светиите, които са извървели този път, просиявайки в святост и чудотворство, на хилядолетния опит на Църквата, на авторитета на Божието слово и на Богооткровеността на християнството, ти какво ще противопоставиш? Ама за теб това не било авторитетно. Е покажи ми някой по-голям авторитет, дето ще разбие на пух и прах многотомнитте съчинения на св. Йоан Златоуст например, който ще опровергае вероопределенията на Вселенските събори, който ще развенчае мистиката на Богообщението в исихастките трудове на св. Григорий Палама или ще докаже, че чудесата в Църквата са менте. Ама не - какво значат всички те пред свръхкапацитета на твоя интелект, който е неоспорим извор и критерий за истината и т.н.
Толкова ли е сложно малко да се смириш и да кажеш:,, Ей, тези неща не ги зная, не съм се интересувал особено от тях, не смятам, че са важни и че си заслужават труда, има си свещеници, богослови, на тях това им е работота, аз се вълнувам от съвсем други неща...
В първия си пост по темата си написал с удебелени букви няколко твърдения, които издаван богословска неграмотност. Когато намеря време, ще кажа по нещо и за тях.
Удебелил съм в първия пост, защото държа нещата дето пиша да изглеждат добре и да са разбираеми. Обратното на онези дето пишат на маймуница, та чак с големи букви. Не намирам това за проблемно. Удебелението в дълъг пост просто служи за елементарна навигация. Щото могат да се използват и цветове, размери, шрифтове... сещаш се, дизайн.
Ти си мислиш, че не съм достигал до религията и хал хабер си нямам. Аз си мисля, че съм преминал през нея, проучил съм я и съм достигнал до някои изводи. Познати са ми тревогите на автора, затова и отговорих в темата.
Убежденията на някой са нещо по-здраво от дебела каменна стена. Независимо дали са самоизграждащи или саморазрушителни, да се променят отвън от някой друг е почти невъзможно. Аз не съм религиозно убеден, значи ако обсъждам религиозни въпроси с религиозен, то значи че си прося безкрайни спорове. Аз нямам намерения да ставам религиозен, той няма намерения да става нерелигиозен - просто нямаме допирни точки и е чиста загуба на време и нерви. А и нямам против някой да е религиозен щом иска, стига да не се прави на поредния месия.
Автора на темата очевидно е в конфликт и търси гледни точки, затова аз му показах моите, ти му показваш твоите, друг му показва неговите... и накрая той си избира на кои си заслужава да обърне внимание.
Проблемът не е в това как си го оформил графично, а в съдържанието, т.е. имах впредвид че твърденията не са верни.
Неуспешен като при теб или заблуден като при npp опит да намериш вярата не променя факта, че обектът ѝ съществува. За толкова века има прекалено много успешни опити, за да ги игнорираш с чиста съвест. Не случайно светците са пример за подражание. Били са от всякакви възрасти и съсловия,но са намерили начин. Още повече, че Бог не се крие като шушумига, ако решиш да Го търсиш. Само дето се противи на горделиви, а на смирени дава благодат. Та намирането на Бога не е само интелектуално упражнение, а трябва и да посвиеш перките и да се пазиш от пороци. А нали и гордият ум не иска да си признае незнанието, и се напъва да се оправи сам, не признава опита на по- мъдрите и не търси и не изпълнява съветите на по- опитните. Никой не е успял по този път,така че си помисли ти къде си оплескал работата. Ти си се отказал, npp колкото и да препрочита Библията не иска да види, че човек от човек се учи, а не се абонира директно за откровения и наставления свише. Нашият човек пък е повярвал на клеветите на лукавия лъжец, че Бог е някакъв деспотичен Big Brodher и се е панирал от ужасите, които се мътят в главата му... Абе хора, няма нужда да ходите през 9 земи в 10а, защо усложнявате толкова нещата и сте тръгнали сами да изобретявате всичко! Нима църкви и манастири са затворени, свещениците са избити, а вярващите не смеят да се покажат?
Та в резюме, неуспешният опит, ако човек не си види грешката и не се помъчи да я поправи не го обогатява. И извода аз съм врял и кипял в тези неща е дълбоко погрешен. Търсил си под вола теле и не си намерил. Имаше един афоризъм от времето на соца - някои наричат растежа на грешките си грешки на растежа.
Аз уважавам правото на всеки да си изгражда позиция по мирогледни въпроси. И Бог никого няма да набута насила в рая. НО!
Човек, който е духовно неграмотен не бива да се смята за спец по неща, от които не разбира, ако иска да бъде честен пред себе си. Ако си обущар - гледай си работата и не отивай по-далеч от обувките. Уважавам ти труда и уменията, но никой не е длъжен да ти слуша глупостите, когато изказваш мнения за неща които не познаваш. То си личи от километри, когато говориш за неща от които нямаш не само опит, ами и понятие. Например какъв молитвен опит имаш, та твърдиш, че молитвата била голяма простотия?!!
Ето защо смятам в удобно време да дам, моля за извинение, ама поне малко по- компетентно мнение по графично прегледно структурираните ти твърдения.
П. С. За разлика от теб, аз не смятам, че разговор между атеист и вярващ е безпредметен. Преди доста време попаднах на едно интересно изказване на западноевропейски католически проповедник. Той казва, че за него като свещеник е голямо щастие да попадне на атеист в днешно време. ,, С атеиста имаме общ проблем, само че го разрешаваме по различен начин. С такъв човек съм готов да дискутирам винаги. Но какъв духовен разговор би могъл да проведа с преобладаващата маса хора, които заявяват, че това, дали има Бог или не просто не ги интересува''
даже свястна аналогия не можеш да направиш
на практика с догматик aka религиозен кретен не може да се спори, защото при него критическа оценка на нещата няма, а и няма как да има, неговият светоглед е затворен между студените страници на някаква си книжка и в опит да даде отговор на екзистенциални въпроси, от които си няма и грам понятие, същият сладур цитира рандъм фрагменти от библията (на всичкото отгоре не по предназначение) и крещи "аз съм прав". ти самият не правиш нищо по-различно
"има бог, защото бог е казал, че има бог" - npp
"бог е източноправославен" - defender
и т.н.
в крайна сметка науката още е в зародиш, а греховете на хората ще ни унищожат. Бог има. Той може да е всичко, да е вселената, но като се замислите, че цялата ни информация в живота ни е закодирана в молекулата на ДНК...