- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
Разбрал съм се с него и с майка ми той да ми дава джобните по 3 лева на ден, а вече един месец не ми дава и ми дължи 60 лева. Постоянно ме кара да ходя до магазина, за да му купя 2 кутии цигари и бири на обща стойност 13-14 лева и като го попитам "защо не ми даваш", отговора е - защото нямам! И го попитах защо ми дава пари да ходя да му купя бири и цигари, при положение,че ми дължи пари, ми отговаря, че не ме разбира. А това го прави защото когато ми се обяснява, какво трябвало да правя му казвам,че не го разбирам, което е ТОЧНО ТАКА - НЕ ГО РАЗБИРАМ. Явно не се изразява достатъчно ясно.
Сега ще питате "майка ти защо не ти дава" - майка ми, ми издържа всичките излизаници събота и неделя и всичките дрехи и обувки, които имам. Баща ми поне джобните да ми издържа... Не знам, но добре че си инвестирам в разни работи и си изкарвам парите и сам си се издържам... Но той това не го знае. А като му кажа,че ми дължи вече 60 лева, ми казва да не съм бил гледал назад...
Моля, споделете мнение, какво да направя или как да поговоря с него, какво да му кажа. Така не става.
Последно редактирано от the_mystery_machine : 12-05-2014 на 18:46 Причина: пунктуационни грешки
Ясно...
Би ли казал на какъв адрес да подаря един колан и шише ракия на баща ти?
На мен ми е по - интересно авторът на колко е години, понеже май не е трол.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Баце, на колко си години?
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
"Брат", погледни си първото мнение в темата!
Говориш като 13-годишно лайно... Надявах се да не си такова, а да си трол, но...
митаче некст левъл тактики ли прилагаш вече ?
Ами за жалост у нас сме всеки с негово си. Мое и твое. Майка ми и баща ми си имат отделни пари, както и аз. Затова държа всичко да ми се изплати,което ми се полага. Ние нямаме общо протмоне.
Смешен, ти ще имаш "твое", когато си го заработиш! Ваще са "длъжни" единствено да ти подсигуряват храна и подслон.
Ти да не си някаква онлайн мутра? И аз си ИМАМ мое. Такова дето си го заработвам. Джобните за училище са нещо,което ВСЕКИ един ученик получава от родителите си. И поне да не си дава баща ми думата,че ше ми дава пари, а всъщност да не ми дава.
Кво общо имат мутрите?
А, я кажи как си "заработваш"? Тревица или цигари без бандерол продаваш?
Ако е по честен начин, какъв ти е проблемът, всъщност? Нали имаш някакви пари в джоба?
И, не, не всеки ученик получава по 3лв/ден... Дори и от бившия ми клас имаше хора, които идваха без джобни, но никой от тях не е хленчил... Даже бяха доста свестни и весели момчета.
Явно си си въобразил, че ваще са ти длъжни и ей така, от проклетия...
Аре ве.
Като изключим израза "дължи ми", авторът е напълно прав, баща му е леке.
Освен ако баща ти ти е бръкнал в касичката и изкарал от там 60 лева за бира и цигари, не ти дължи нищо.
Глупаво е да си изкарваш сам пари, за нещата, които искаш и същевременно да доиш майка си и баща си за излизания и джобни
Ще го сбия в следното:
Не знам на колко години е авторът, но на него му се е НАЛОЖИЛО да си изкарва пари. Айде да не си обясняваме само как и без пари може. И тук идва въпросът - дали не е по-добре родителите да му дават НЯКАКВИ джобни, а той да се съсредоточи върху строенето на колоните, на които ще му опира бъдещето един ден? Сеш' се, да ходи на училище, да учи език, да спортува, да се възпитава в дисциплина вместо във въртене на дребни сделки, които да му покрият разходите.
Такива родители, които уж нямат пари, ама пушат като комини, познавам. Жалка картинка са и самият факт, че никой от вас не спомена такова нещо, ме кара доста да ви съчувствам по отношение на семейна среда и представи за "нормално".
Тва е като "нямам пари, ама всеки януари съм на Алпите на ски", което също съм го слушала и гледала милиони пъти.
Баща му очевидно е леке и човек, който не държи на думата си. Какъв личен пример дава на детето си, когато личният пример е най-мощното възпитателно средство? Вярно, отрицателният личен пример е огромна мотивация, но аз лично не бих се гордяла, ако мотивирам детето си по този начин.
Ако ще и трева да продава, нямат право да се сърдят. Не му дават пари, момчето си е намерило начин. Никой не му е обяснил как да вади пари по честен начин - майка му най-вероятно дори не знае за простотиите на баща му.
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 07:58
Айде тая пак започна със семейната си среда...
Каквито ще да са родителите му, той не може да използва думи като "дължиш ми" срещу тях!
Има ли смисъл да обясняваме, че баща му е отрепка, след като той няма да прочете това и да си вземе поука?
Хайде, моля ти се, та той цоца от техните за излизане всяка събота и неделя, ако беше толкова загрижен за "колоните на бъдещето си", щеше тези пари да си ги държи за през седмицата и да не му се налага да работи.
Карал съм с 10лв на седмица до средата на 12-ти клас/тогава взех колата/... Не, че нямаше да ми дадат нашите, но не съм виждал смисъл да ги тормозя за още, при положение, че и това ми е стигало за храна в училище. 2/3 дни, ако си взимам храна от вкъщи и ето ми за едно кафе с приятели парите...
Не те знам в каква семейна среда са те гледали теб, но в моята децата сме длъжници на родителите си и вероятно ще е така цял живот.![]()
Чети малко.
Това, че ти си карал с Х пари, не означава, че имаш право да натрапваш това на другите и да обвиняваш всеки, който не може. При положение, че баща му е казал, че ще му ги дава тия пари, за какво говорим?
Извинявай, ама всичко, което прави един родител, е да ми даде покрив над главата и да ме храни чат-пат, каква длъжница съм? Че са ме родили и са си изпълнили дълга към тоя свят? Аз за кучето си се грижа по-добре.
Родителите ми са положили изключително много грижи за мен, задоволявайки далеч не само първото ниво от пирамидата на Маслоу, за което съм безумно благодарна и не знам дали ще мога да им се отплатя някога.
И да, семейната среда е важна и може да го отрече само някой, която не я имал. Щото тоя баща отказва да му даде 3 лв и седи и пуши като комин по цял ден, как мислиш - дали се опитва да развие сина си като личност, да го научи на това-онова, да му обясни някой урок по физика? Надали. Наблюденията ми показват, че нещата са много тясно свързани.
И когато един човек е обладан от мисълта за пари, как да изкара повече и т.н., някои по-важни неща остават на заден план. Тоооолкова примери за това имам в обкръжението, че не е истина.
Що да не може да кара с 10лв/ седмица? Или трябва задължително да си купува цигари и той?
По тая логика, това че ти можеш да караш без цигари и алкохол, не значи че трябва да го натрапваш и на баща му.
Казах ти, баща му е безсмислено да бъде коментиран, едва ли влиза в тоя форум...
А и едва ли, като му дава повече пари, ще промени нещо във възпитанието му.
Ако някой ден лапето ти дойде и ти изцепи "дължиш ми 60лв", няма ли да го пратиш да си играе и да не те занимава? Аз лично, бих му спрял напълно джобните и за излизане...
Прочетох това с "като изключим бла-бла-бла", но това, дето ти го изключваш е основният проблем в темата, ако не си разбрала. На автора му е все тая за възпитание, учене и бъдеще. На него са му дерт тея 60лв, на които се чудя как така не е начислил лихви...