- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
да, спри се, като не ти харесва как изразява становището си, просто спри да се интересуваш от него
ебаси путките сте всички. ако искаш да си купиш нещо - отиваш в офиса (улицата) и си правиш оборота (парите). знаете защо на вълка врата му е дебел.
WE ARE NOT ANGELS!
Че аз отдавна съм спрял да се интересувам от него. Това обаче не ми пречи да го коментирам като цяло. Как може да влезеш тук и на база на 3 неща нахвърляни от някакъв незнаен източник да изскачаш с епитети като Леке ? Жалкото е че съм се сблъсквал с прекалено много хора като нея. Надявах се, че ще и дойде малко акъл в главата, ама тя май само литна по-високо.
Как може да ми вменяваш думи във всяка тема, независимо дали съм ги казала или не?
И аз се надявах да се научиш да четеш, ама... нъцки.
Тия три неща ги свързах с тоооооолкова примери на (не ми хрумва по-описателна дума, съжалявам наистина) "неебателни" родители, че веднага ми светна. Примери дадох бол. Какъв е авторът, на всички ни е ясно.
Айде и аз да се включа по същество. Първо - какво означава "нормално" в случая колко е нормално да се дава на едно дете? Защо има деца, които един лев не са видели, цепили са дърва, ринали са на овцете лятото, когато са били на село при баба и дядо и не се оплакват, даже твърдят, че имат много щастливо детство, а има деца, които са получавали от детската градина било то "марков" волтрон, поне по 3 пъти седмично на макдоналдс (защото си спомням, че едно време това беше нещо като лукс), после по 10 лева на ден джобни и пак са недоволни и пак искат, и пак обвиняват и нищо не вършат? Защото критерият за нормалност в случая е много субективен и много често неадекватно се прилага спрямо реалните нужди на детето във възрастта, в която то е. Не е нормално дете на 12 да носи айфон 5 и да реве защо няма айфон 6. Не е нормално и човек в първи курс да има два ката дрехи в гардероба си. Не е нормално бащата и майката да изкарват заедно 800 лева, от които 300 да се дават за цигари, 200 за сметки и минимум по една двулитровка бира на вечер. И не е нормално някой, на когото са осигурени подслон, храна, грижа и все пак джобни, било то 2, 3 или 5 пъти в седмицата, да е недоволен и да брои чашите на баща си. Само че тези неща не са нормални според мен. В много семейства те се считат за редни. Наскоро слушах в метрото разговор между две хлапета на видима възраст трети клас. Едното се подиграваше на другото, че има плейстейшън 3 (как може такъв морално остарял кютук да не бъде изхвърлен), а той има "четворката" и лео меси се вижда като на хипер екстра гига квази септа ейч ди. 100% въпросното дете получава добри джобни, защото говореше със самочувствието на богаташко чедо, глезено от малко от мама и тати и най - вероятно на 20 години ще продължава да очаква да бъде дундуркано по всички направления. Обаче има и деца, на които като им дадеш пари, те ги оползотворяват за неща като спорт, хобита, пътувания насам натам (нали, говорим над 15 16 годишни индивиди примерно) и прочее. Ако детето очаква да получи пари, за да отиде на пейка парти, на което да се напие с кварталните лекета, то тогава баща му, който не инвестира в потенциално лечение на черен дроб на сина си, не е леке, а синът е такова. Много зависи за какво иска въпросните джобни. Ако човекът не е читав, той не трябва да получава много, защото в резултат освен не-читав ще стане и разглезен, което е ужасно грозна комбинация, която се наблюдава доста често (сиреч - прост, ама с пари). Така че дайте да не генерализираме - едно дете трябва да има пари за "излизания", защото "излизания" в различните случаи означава различни неща и "джобните" в различните случаи се използват за различни неща. А това каква домашна работа ще върши детето е глупаво да се коментира, защото отново зависи от състоянието в семейството, защото ако в една къща то живее с майка си, с баба си, с баща си и с по - голямата си кака, едва ли то ще готви и чисти, ако живее с баща си и брат си, който е по - малък, обаче, може и да му се наложи. А ако живее само с майка си, която е безработна и трудоустроена, може да му се наложи освен това и да работи от 15 годишен. Едното ходене до магазина за цигари не е трудност, дори не мисля, че може да се брои като услуга даже. Бащата не е банкомат, а също е човек и ако за него цигарите и бирата са малките ежедневни удоволствия, които има, то е малоумно да се смята, че трябва да се откаже от тях, тогава какво ще му остане - да бачка, за да издържа всички, а за него нищо, при което ще бъде един нещастен човек. Освен това не може да ти дължат нещо, което не е твое. То може да ти се дава или отпуска по желание, но това не е задължение, а по - скоро добра воля, за която трябва да се благодари. Аз съм имал по 50 стотинки, после левче, накрая по 2, докато завърших училище и не съм си позволил да кажа, че нашите ми дължат 365*(5+2*3+2.50*4) лева, понеже винаги е имало хора с по 3 лева на ден от 1 до 12 клас. А някои и това нямат, но са благодарни. Много искам да се върне казармата.
Последно редактирано от prosto_chovek : 12-07-2014 на 20:57
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Почти със всичко съм съгласен. Особено много подкрепям връщането на казармата, поне за 3-6 месеца.
ей, мамка му
кат бех манечък ме пращаха на магазина и ми викаха, че мога да си задържа рестото
ама много често майка ми после ми го взимаше, да имала дребни за кафе на работа на другия ден
ПОБЕСНЕХ
ОТИВАМ ДА СИ ГИ ИСКАМ
за 10-15 години.... ПЕТ ХИИ ДОЙЧЕ МАРКИ МИНИМУМ МИ ДЪЛЖАТ
Сблъсъкът на титаните.
Темата беше голямо удоволствие за четене.
Благодаря ви![]()
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Ти ако си заслужил с поведението и интересите си повече, би следвало и да получиш повече. Ако интересите ти се свеждат в това да се надрусаш, санитарният минимум би бил повече от достатъчен. Затова съм казал, че е относително понятие "нормални пари за джобни за дете". Защото нормалността се базира на някакви критерии и не е константа точно заради различието в критериите на различните хора. С две думи, ако детето ми е нормално според моите разбирания, не ходи да повръща зад храстите след интоксикация с уиски црън коч в училищната тоалетна, има някакви интереси, ще получава достатъчни джобни за всичкото това в рамките на финансите, с които разполагам. Ако си има гадже, ще получава повече. Ако се държи като идиот и знам, че парите, които му давам, ще отидат за глупости и за натравяния от всякакво естество, съвсем логично е джобните му да се сведат до една баничка на ден, когато ходи на училище и много евентуално някакви къси за събота и неделя с уговорки. В точен човек се инвестира и той заслужава да получава. Лекетата не само, че не заслужават, но и трябва да ядат бой всеки път, когато си отворят устата да се оплакват.
+
Дори не е нужно да нямаш един лев, за да те научат на труд от по-рано. Не може до 18 години да си "малкото детенце", което не бива да хваща инструменти от рода на брадви, мотики, лопати и тесли, после до 25 да си студент, който не бива да работи, защото това пречи на учението/а пиенето - не/ и накрая да започнеш изведнъж да ходиш на работа мотивиран и с желание.
Не може да никога да не си се хващал на работа и да цениш труда.
Не може да не си изкарал 2лв и да познаваш парите...
Противно на натрапваното от разни организации, труда в детството е свързан със спомени и задоволството от това да си заслужиш нещо... Било то, заработвайки пари или вършейки нещо полезно в семейството.![]()
Не, но това учи на работни навици, тоест ако си свикнал да работиш от малък, след това ще си по - организиран в работа и ще ти е по - лек труда от гледна точка, че няма да ти е като ново и ще се приспособиш по - лесно към работната дейност. Освен това ще знаеш, ако така са те възпитавали, че след работата следва заслужена награда/печалба, което ще те мотивира и е ходиш на работа с желанието да заслужиш повече.
Ще ми обясни ли някой, моля, как човек, отраснал в голям град, ще е цепил дърва, ще е държал мотики, търнокопи и прочие инструменти? Да помага в домакинството очевидно не се брои.
Идеята ми е ясна, де - напълно вярно е - няма как да си пълен търтей и изведнъж да се трансформираш в нещо коренно различно. Чудя се как някои съученички, които не знаеха от кой край се хваща прахосмукачката, се оправят сами в друга държава, ама то... неволята учи :д
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-10-2014 на 18:00
Пинко, то заради това отрасналите в градски саксийки са по-предразположени към снимки с обърнати джуки в огледалото на разни съмнителни заведения... Доста погрешно такива ги наричат селяни...
Казвам предразположени, не че е задължително.
Да, по причините, които каза Човекът.
Интересното е, че държавите, в които хората си гледат децата като писани яйца, са с най-висок жизнен стандарт и доход на глава от населението.
Звучите като раждани преди 80-та =Д
Гражданката, гледай да не се окаже само, че уикенда си ходиш на "вилата". Че такива като теб най-много ги обичам. Не му понасял големият град. Кое да ми понася ? Ти имаш ли идея, че в София софиянци са не повече от 10-20%. Направо като чуя такива плоски изказвания и ми иде да му тегля едно на автора. Живея от камара години в София и никога не съм си позволил да обяснявам че съм от София, защото корените ми не са от там, вероятността твоите също да не са е около 95%.
Ина, думата търнокоп не я бях чувал/чел от сума години, направо ми оправи вечерта.