.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 155

Hybrid View

Мега фен Аватара на an7raks
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Аре ве.
    Като изключим израза "дължи ми", авторът е напълно прав, баща му е леке.
    И явно крушата не пада по-далеч то дървото...
    Щом си изкарва пари по някакъв начин, за чии трябва да тормози и родителите си, че и да говори за "мое" и "дължи"?

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    И явно крушата не пада по-далеч то дървото...
    Щом си изкарва пари по някакъв начин, за чии трябва да тормози и родителите си, че и да говори за "мое" и "дължи"?
    Ще го сбия в следното:
    Не знам на колко години е авторът, но на него му се е НАЛОЖИЛО да си изкарва пари. Айде да не си обясняваме само как и без пари може. И тук идва въпросът - дали не е по-добре родителите да му дават НЯКАКВИ джобни, а той да се съсредоточи върху строенето на колоните, на които ще му опира бъдещето един ден? Сеш' се, да ходи на училище, да учи език, да спортува, да се възпитава в дисциплина вместо във въртене на дребни сделки, които да му покрият разходите.

Такива родители, които уж нямат пари, ама пушат като комини, познавам. Жалка картинка са и самият факт, че никой от вас не спомена такова нещо, ме кара доста да ви съчувствам по отношение на семейна среда и представи за "нормално".
    Тва е като "нямам пари, ама всеки януари съм на Алпите на ски", което също съм го слушала и гледала милиони пъти.
    Баща му очевидно е леке и човек, който не държи на думата си. Какъв личен пример дава на детето си, когато личният пример е най-мощното възпитателно средство? Вярно, отрицателният личен пример е огромна мотивация, но аз лично не бих се гордяла, ако мотивирам детето си по този начин.
    Ако ще и трева да продава, нямат право да се сърдят. Не му дават пари, момчето си е намерило начин. Никой не му е обяснил как да вади пари по честен начин - майка му най-вероятно дори не знае за простотиите на баща му.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 08:58

Мега фен Аватара на draid
    Ще го сбия в следното:
    Не знам на колко години е авторът, но на него му се е НАЛОЖИЛО да си изкарва пари. Айде да не си обясняваме само как и без пари може. И тук идва въпросът - дали не е по-добре родителите да му дават НЯКАКВИ джобни, а той да се съсредоточи върху строенето на колоните, на които ще му опира бъдещето един ден? Сеш' се, да ходи на училище, да учи език, да спортува, да се възпитава в дисциплина вместо във въртене на дребни сделки, които да му покрият разходите.

Такива родители, които уж нямат пари, ама пушат като комини, познавам. Жалка картинка са и самият факт, че никой от вас не спомена такова нещо, ме кара доста да ви съчувствам по отношение на семейна среда и представи за "нормално".
    Тва е като "нямам пари, ама всеки януари съм на Алпите на ски", което също съм го слушала и гледала милиони пъти.
    Баща му очевидно е леке и човек, който не държи на думата си. Какъв личен пример дава на детето си, когато личният пример е най-мощното възпитателно средство? Вярно, отрицателният личен пример е огромна мотивация, но аз лично не бих се гордяла, ако мотивирам детето си по този начин.
    Ако ще и трева да продава, нямат право да се сърдят. Не му дават пари, момчето си е намерило начин. Никой не му е обяснил как да вади пари по честен начин - майка му най-вероятно дори не знае за простотиите на баща му.
    Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена. Първо искам да попитам, без да защитавам баща му, ти от къде разбра, че той е леке ? Може би защото не му дава пари или пък защото пуши и пие бира ? Всеки човек който пуши и пие бира е леке или ? Отделно от къде ти разбра, че тоя автор си е заслужил да му бъдат давани странични пари ? От това което разбирам аз от него като човек, той грам не ебава да свърши нещо полезно, а си гледа само неговия задник. От къде ти разбра тогава, че баща му не му дава пари за да може да пуши и пие бира ? Друго смешно нещо е как казвате за какво родителите трябва да си харчат парите, след като те са си ги изкарали и очевидно на автора не му липсва нищо, освен някакви пари които са му обещани и които не се знае защо реално не получава. Може би не ги получава съвсем справедливо като го гледам. Джобните на времето ми бяха 500лв от старите пари, много от вас вероятно ги помнят само като антики, но това бяха 50ст. След това до 12 клас родителите са ми давали по 2лв на ден. Пари за излизания аз никога не съм искал от тях. Пари за купуване на разни неща които аз искам също съм си вземал с мои пари или такива които съм събрал я по празници я за рожден ден и съм си спестил. Родителите ми ме научиха от рано, че ако искаш нещо трябва да го заслужиш, научиха ме и как се харчат парите когато си ги изкарал със собствени усилия, а не си ги взел наготово. Това ще ти кажа е възпитателно. Не е възпитателно да угаждаш на хлапето, да му даваш много повече пари от колкото са му нужни и да задоволяваш всяка негова прищявка за да може да се съсредоточи върху изграждането си. Работата възпитава, независимо дали ще помагаш на баща ти да цепи дърва, дали ще режеш круши за компотите които прави майка ти и т.н. И това не пречи нито на ученето, нито на езиците. Днешните хлапета повечето знаят само кръчмите и кафетата.

Да не говорим, че обещанието си е обещание, но неговото изпълнение може да бъде прекратено с възпитателна цел. А аз съм на 90% сигурен, че точно тоя индивид изобщо не си е заслужил тия пари и определено вероятно силно изкривява истината.
    Последно редактирано от draid : 12-06-2014 на 12:12

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена. Първо искам да попитам, без да защитавам баща му, ти от къде разбра, че той е леке ?
    А ти все повече спираш да умееш да четеш, честно, направо минава всякакви граници това ти неумение.
    Авторът твърди, че купува често на баща си бира и цигари за сума, по-голяма от 3 лв. С други думи - детето ти кара без пари, за да пушиш и пиеш ти; и на всичкото отгоре да се дръвчиш по неподходящ за зрял човек начин - визирам това с неразбирането.

Сума за цигари > 3 лв.
    Ти това по какъв друг начин го тълкуваш, различен от "Баща му не му дава пари, за да пуши и пие"?!

И от любопитство - рязането на круши за компоти заплаща ли се?
    Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 12:14

Мега фен Аватара на draid
    Малко се бъркаш, когато на мен ми даваха 50ст, една дъвка струваше между 2 и 5. Прави разлика.

Мега фен Аватара на an7raks

И от любопитство - рязането на круши за компоти заплаща ли се?
    Хайде накарай някой от улицата да дойде да ти реже круши и ще видиш дали се заплаща.

Или "сакън, дитето да не се повреди нещо, като свърши малко полезна работа"? Да, работата възпитава и е без значение дали ще вършиш такава, помагайки в семейството или извън него! Възпитава това, че за да получиш нещо, трябва да го заслужиш с труд, а не с мрънкане! Когато си счупи ръцете от цепене на дърва за 60лв, ще започне да познава парите и да показва съответното отношение към хората, които ги изкарват и му ги дават.
    Ако е над 14, може да върши всичко, което върши и баща му или поне да му помага, както каза draid.

Голям фен Аватара на Andjyy
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена.
    аха
    аха
    хубаво го каза
    аха

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си