- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Баща ми не ми дава пари
Всъщност, да, защо да не? Все пак очевидно цигарите са на почит в това семейство и са нещо особено важно, за което се отделя голяма част от семейния бюджет.
Винаги ми е било забавно родители-пушачи да се оплакват, че детето пуши. Ми... ти му издишвай един облак дим в лицето докато му обясняваш как е вредно, то ще те разбере. Хах.
На автора са му зор тия 60 лв, защото ги няма. Ако ги имаше, нямаше да са му зор. Когато обаче се чудиш как за пореден път да откажеш на съученици за просто кафе, щото нямаш пари в джоба, трудничко ще мислиш за учене и усъвършенстване. Това и се опитах да кажа - истинските родители осигуряват основите, дават личен пример, насочват и изграждат младия човек. Не такива, дето ти дават да ядеш и да спиш и с тва си изпълняват дълга към Вселената.
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 10:04
Темата не е срещу пушенето, а родители пушачи, които се оплакват, че децата им пушат, са лицемери, аз такива не познавам, аз с такива не общувам, не знам къде си чела за такива, освен ти да познаваш, което е другия по-вероятен вариант.
Не съм и чувал за дете, което да е пропаднало, защото са му давани малко джобни, но за сметка на това познавам достатъчно боклуци, които се превърнаха в боклуци от задоволяване на всеки един техен каприз от смотаните им родители.
С родители не съм общувала, само с деца, чиито родители пушат и им се карат... с впечатляващия аргумент "ти мен не ме гледай".
Напълно нормално е, децата не са 30 годишни, все едно да им казват да не пият със същия аргумент и ти да се забавляваш от това.
Говорим за оплакване, а не за думи на родител към детето си.
хахах, ама той после ще реши, че иска 160 и те да са му зор, защото ги нямал...
Щом му дават за излизане всяка събота и неделя, значи излиза... Или е задължително да излиза по 10 пъти на седмица? Къде, викаш остана ученето? Ученето и възпитанието нямат нищо общо с малкото джобни.
Тук съм напълно съгласен с папагала!
Чисто и просто не разбираш.
Тук парите са в тясна връзка с предаването на два важни урока - изпълнението на дадената честна дума и приоритизирането/търсенето на извинения. Това, ако не е жизнена част от възпитанието, здраве да е.
Утре като му кажат да направи нещо, той обещае, не го направи и родителите кажат "ама ти обеща", сами ще са си виновни, щото не са го научилиС техните камъни по тяхната глава.
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 10:15
Ти започна като даскалица по литература... Какво е искал да каже автора... Ами, той си го е казал, бе! На него му е през оная работа за тези неща, дето ти ги говориш, той просто иска пари за глупости.
И, да, не разбирам... Не разбирам как може да има повече лекета с богати родители, които им дават всичко, отколкото такива, които търпят лишения в един или друг смисъл.
Тва не го е казал авторът... очевадно. Това ти го казвам аз.
ЗНАМ, че му е през оная работа, обяснила съм и ЗАЩО. Честно, на родния си език не умеете да четете...
Баща му, ако беше родител на място, щеше да седне и да му обясни, че няма възможност да му дава пари и щяха да стигнат до някакъв извод как всички да са доволни.
Ама той, ако беше мъж на място, нямаше да си изпушва тия пари, ама айде.
"Лекета" е от субективна гледна точка. Можеш да си леке по много начини![]()
Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена. Първо искам да попитам, без да защитавам баща му, ти от къде разбра, че той е леке ? Може би защото не му дава пари или пък защото пуши и пие бира ? Всеки човек който пуши и пие бира е леке или ? Отделно от къде ти разбра, че тоя автор си е заслужил да му бъдат давани странични пари ? От това което разбирам аз от него като човек, той грам не ебава да свърши нещо полезно, а си гледа само неговия задник. От къде ти разбра тогава, че баща му не му дава пари за да може да пуши и пие бира ? Друго смешно нещо е как казвате за какво родителите трябва да си харчат парите, след като те са си ги изкарали и очевидно на автора не му липсва нищо, освен някакви пари които са му обещани и които не се знае защо реално не получава. Може би не ги получава съвсем справедливо като го гледам. Джобните на времето ми бяха 500лв от старите пари, много от вас вероятно ги помнят само като антики, но това бяха 50ст. След това до 12 клас родителите са ми давали по 2лв на ден. Пари за излизания аз никога не съм искал от тях. Пари за купуване на разни неща които аз искам също съм си вземал с мои пари или такива които съм събрал я по празници я за рожден ден и съм си спестил. Родителите ми ме научиха от рано, че ако искаш нещо трябва да го заслужиш, научиха ме и как се харчат парите когато си ги изкарал със собствени усилия, а не си ги взел наготово. Това ще ти кажа е възпитателно. Не е възпитателно да угаждаш на хлапето, да му даваш много повече пари от колкото са му нужни и да задоволяваш всяка негова прищявка за да може да се съсредоточи върху изграждането си. Работата възпитава, независимо дали ще помагаш на баща ти да цепи дърва, дали ще режеш круши за компотите които прави майка ти и т.н. И това не пречи нито на ученето, нито на езиците. Днешните хлапета повечето знаят само кръчмите и кафетата.
Да не говорим, че обещанието си е обещание, но неговото изпълнение може да бъде прекратено с възпитателна цел. А аз съм на 90% сигурен, че точно тоя индивид изобщо не си е заслужил тия пари и определено вероятно силно изкривява истината.
Последно редактирано от draid : 12-06-2014 на 11:12
А ти все повече спираш да умееш да четеш, честно, направо минава всякакви граници това ти неумение.
Авторът твърди, че купува често на баща си бира и цигари за сума, по-голяма от 3 лв. С други думи - детето ти кара без пари, за да пушиш и пиеш ти; и на всичкото отгоре да се дръвчиш по неподходящ за зрял човек начин - визирам това с неразбирането.
Сума за цигари > 3 лв.
Ти това по какъв друг начин го тълкуваш, различен от "Баща му не му дава пари, за да пуши и пие"?!
И от любопитство - рязането на круши за компоти заплаща ли се?
Последно редактирано от PinkPan7her : 12-06-2014 на 11:14
Хахахха, какви са тия цигари за по 3лв бе. Ми нормално е да взема цигари за повече. Две кутии цигари и 2 бири са си 15лв ти какво очакваш че ми е много интересно. Отделно автора КАЗВА, че има пари за дрехи, излизания и т.н. той реве за конкретни допълнителни пари които не получава по съмнителни причини. Това, че баща му харчи по 15лв за цигари и бира изобщо не значи, че той няма пари да му даде и на него. Изобщо това което си купува баща му няма пряка връзка. Очевидно е че баща му не му дава пари, защото не е доволен от него. Както той сам каза, когато го помолели за нещо все не разбирал, ами като не разбира и баща му няма да разбира. Просто е смешно как изкарваш, че баща му пуши вместо да му дава пари. Аз мога да кажа, майка му си купува лакове вместо да му дава пари, тая е ебати лекето. Стандарти брат...
Рязането на круши не се заплаща, защото после ще ядеш компоти, цепенето на дърва не се заплаща защото после и ти ще се грееш. Ако ходиш да режеш круши на съседите или да им цепиш дърва, тогава може да очакваш заплащане. Когато помагаш на родителите си може и да получиш бонус. Когато исках сладолед като дете, отивах при нашите и питах какво има за помагане, а не "искам сладолед"
на дрейд поста тл;др
хърр дърр дърр даваха ми 50 стотинки и аз ги пестях хърр дърр цепенето на дърва е възпитателно дърр хърр аз това аз онова дърр
Малко се бъркаш, когато на мен ми даваха 50ст, една дъвка струваше между 2 и 5. Прави разлика.
Хайде накарай някой от улицата да дойде да ти реже круши и ще видиш дали се заплаща.
Или "сакън, дитето да не се повреди нещо, като свърши малко полезна работа"? Да, работата възпитава и е без значение дали ще вършиш такава, помагайки в семейството или извън него! Възпитава това, че за да получиш нещо, трябва да го заслужиш с труд, а не с мрънкане! Когато си счупи ръцете от цепене на дърва за 60лв, ще започне да познава парите и да показва съответното отношение към хората, които ги изкарват и му ги дават.
Ако е над 14, може да върши всичко, което върши и баща му или поне да му помага, както каза draid.
Не ме разбрахте, аз съм тотално против да се дават пари за домакинска работа - точно по причината, която изтъкна Дрейд.
Помагала съм много вкъщи, никога не е ставало въпрос за пари. Много ми е поамериканчето това, в някакви тъпи възпитателни книги пише "накарайте детето да си заслужи джобните с домакинска работа", някакви тарифи от сорта на хвърляне на боклук - 2 долара.
Майката на една съученичка й даваше по 5 лв на шестица![]()
Идеята не е да има някакви тарифи, а да се вижда, че полага някакъв труд, независимо какъв точно. Винаги ми е ставало много неудобно, когато дядо ми изкара пари, щото сме свършили някаква работа с братото... Знам, че сме си ги изработили, но не сме го направили с идеята да получим пари после, а за да помогнем на близък.
Когато детето ми се държи по този начин, бих му дал дори повече от необходимото, но ако ми ревне, че съм му дължал нещо, в най-добрия случай ще му спра джобните до второ нареждане.
Колко неевропейско, а?
Такива ги имаше и при нас... Дори имаше един, дето за всичко от 3 до 6 имаше ценоразпис... Това е напълно грешно.
За петица й взимаше по 5 лв![]()
Нещо много бързо се отказа да защитаваш тезата с бащата леке, що така ?
За мен е адски грешно да се възпитава детето чрез пари.
Трябва да се учи да ги цени, но не и всичко, което прави да е обвързано с "ще ти дам" или "няма да ти дам"
Бях сред такива хора, които всичко превръщаха в пари и винаги успяваха да ме изкарат неблагодарна. Спомням си какви преговори съм водила за увеличаване на джобните с 50 ст., защото иначе ми беше доста трудно да се съобразявам с тях и ми се броеше всичко, което си купувам. В един момент реших, че не ми се занимава с такива глупости и съобщих, че искам да работя, за да не ги занимавам с моите джобни (които всъщност майка ми пращаше, не си ги вадеха от собствения джоб) и тогава ми се каза, че ако работя, ще трябва да плащам и сметки наравно с тях, защото видиш ли, щом мога да си изкарвам парите сама като тях, значи мога да плащам и тока и водата, които ползвам (бях на 12-13 тогава). И това са хора, които цял живот са гърбили и са изкарвали парите си с труд (което е похвално), но за да не разглезят децата давайки им твърде много се смята всеки техен разход, по този начин "те оценяват парите" и не чакат всичко наготово. При мен този подход ме накара само още повече да не отдавам голямо значение на парите, с които разполагам. Колкото, толкова.
Съгласна съм с пантерата, че не трябва да си благодарен на родителите си, за това, че са ти осигурили покрив и храна, т.е. минимума нужди.
Но пък тук спора е с две страни и за мен и бащата, и сина са зле.