.
Резултати от 1 до 25 от общо 155

Threaded View

Мега фен Аватара на prosto_chovek
    Айде и аз да се включа по същество. Първо - какво означава "нормално" в случая колко е нормално да се дава на едно дете? Защо има деца, които един лев не са видели, цепили са дърва, ринали са на овцете лятото, когато са били на село при баба и дядо и не се оплакват, даже твърдят, че имат много щастливо детство, а има деца, които са получавали от детската градина било то "марков" волтрон, поне по 3 пъти седмично на макдоналдс (защото си спомням, че едно време това беше нещо като лукс), после по 10 лева на ден джобни и пак са недоволни и пак искат, и пак обвиняват и нищо не вършат? Защото критерият за нормалност в случая е много субективен и много често неадекватно се прилага спрямо реалните нужди на детето във възрастта, в която то е. Не е нормално дете на 12 да носи айфон 5 и да реве защо няма айфон 6. Не е нормално и човек в първи курс да има два ката дрехи в гардероба си. Не е нормално бащата и майката да изкарват заедно 800 лева, от които 300 да се дават за цигари, 200 за сметки и минимум по една двулитровка бира на вечер. И не е нормално някой, на когото са осигурени подслон, храна, грижа и все пак джобни, било то 2, 3 или 5 пъти в седмицата, да е недоволен и да брои чашите на баща си. Само че тези неща не са нормални според мен. В много семейства те се считат за редни. Наскоро слушах в метрото разговор между две хлапета на видима възраст трети клас. Едното се подиграваше на другото, че има плейстейшън 3 (как може такъв морално остарял кютук да не бъде изхвърлен), а той има "четворката" и лео меси се вижда като на хипер екстра гига квази септа ейч ди. 100% въпросното дете получава добри джобни, защото говореше със самочувствието на богаташко чедо, глезено от малко от мама и тати и най - вероятно на 20 години ще продължава да очаква да бъде дундуркано по всички направления. Обаче има и деца, на които като им дадеш пари, те ги оползотворяват за неща като спорт, хобита, пътувания насам натам (нали, говорим над 15 16 годишни индивиди примерно) и прочее. Ако детето очаква да получи пари, за да отиде на пейка парти, на което да се напие с кварталните лекета, то тогава баща му, който не инвестира в потенциално лечение на черен дроб на сина си, не е леке, а синът е такова. Много зависи за какво иска въпросните джобни. Ако човекът не е читав, той не трябва да получава много, защото в резултат освен не-читав ще стане и разглезен, което е ужасно грозна комбинация, която се наблюдава доста често (сиреч - прост, ама с пари). Така че дайте да не генерализираме - едно дете трябва да има пари за "излизания", защото "излизания" в различните случаи означава различни неща и "джобните" в различните случаи се използват за различни неща. А това каква домашна работа ще върши детето е глупаво да се коментира, защото отново зависи от състоянието в семейството, защото ако в една къща то живее с майка си, с баба си, с баща си и с по - голямата си кака, едва ли то ще готви и чисти, ако живее с баща си и брат си, който е по - малък, обаче, може и да му се наложи. А ако живее само с майка си, която е безработна и трудоустроена, може да му се наложи освен това и да работи от 15 годишен. Едното ходене до магазина за цигари не е трудност, дори не мисля, че може да се брои като услуга даже. Бащата не е банкомат, а също е човек и ако за него цигарите и бирата са малките ежедневни удоволствия, които има, то е малоумно да се смята, че трябва да се откаже от тях, тогава какво ще му остане - да бачка, за да издържа всички, а за него нищо, при което ще бъде един нещастен човек. Освен това не може да ти дължат нещо, което не е твое. То може да ти се дава или отпуска по желание, но това не е задължение, а по - скоро добра воля, за която трябва да се благодари. Аз съм имал по 50 стотинки, после левче, накрая по 2, докато завърших училище и не съм си позволил да кажа, че нашите ми дължат 365*(5+2*3+2.50*4) лева, понеже винаги е имало хора с по 3 лева на ден от 1 до 12 клас. А някои и това нямат, но са благодарни. Много искам да се върне казармата.
    Последно редактирано от prosto_chovek : 12-07-2014 на 21:57
    "И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
    под пазвата трепна полека,
    удари с криле и натам полетя,
    където не стигна човека."

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си