Един интересен факт само. Когато е построена Борисовата градина на центъра на София, е било наложително да се построи около нея стена, за да не си пасат софиянци овцете в нея. Стигнало се е до протест, при който главатарят е казал - на мене парк ми не требе, я ми требе поляна да си пАса Овците. София се е разполагала между Орлов и Лъвов мост, сиреч идеалния център. Люлин, Надежда (тогава със старото си име, което не знам), Младост, Лозенец и прочее, са били села в покрайнините на София. Просто тогавашната буржоа е била ситуирана на жълтите павета, царския дворец и тогавашните административни сгради, а обикновените хора са живеели също като хората по селата, тъй като София практически е била едно село, което е било опасано с кални улици навсякъде, където не са били жълтите павета. Става въпрос за времето на Стефан Стамболов и преди Втората Световна война. В това време в Русе са построени сградите, носещи славата на града като "малката Виена". Ямбол е бил преуспяващ от търговска гледна точка град, богат и със заможни хора. И още много примери.
А когато попиташ някого в Берлин - а вие защо не живеете на село, отговорът е - нямам толкова пари, за да си го позволя (чувал съм го като разказ от сигурен източник).
Погледнато към ден днешен, това, което София предлага в повече от Русе и Ямбол, това са повечето работни места, няколкото мола в повече, мръсният въздух (с който може да се конкурира само Перник, близо до София), блъсканицата в метрото, рейсовете, тролеите и трамваите (сега някой ще каже - ама то трамваи и метро има само в София, а има ли нужда в други градове от такива реално), паметника пред НДК и високите цени. Практиката показва, че в малките градове и села хората са по - задружни, а ако погледнем значимите хора в българската история, повечето от тях са от т.нар "провинция". Тогава с какво ви кара да се чувствате повече факта, че сте кореняк софиянци или текущи такива, вместо граждани на град Елхово, Карнобат, Белоградчик, Бяла Слатина, Вълчедръм или което и да било населено място и каква е причината гражданите на село Мрамор или Балша, например, да се наричат софиянци с гордост?