- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Интересна презентация...
Ох, леле. Слабо място ми еи ще ти помогна с идеи. Учителката ви не е луда, може би й е по - странен подхода. Относно презентацията ще ти дам план, който да следваш (бъдещ електроинженер съм, предполагам можеш да ме послушаш) за презентацията, няма да е от най - късите, но ще имаш 6. За годината може би.
1. Въведение - нещо от сорта на споменаване на хора като Фарадей, Максуел, Волта, Ом и задължително Тесла;
2. Що е то електрически ток (само определение)? Какво са напрежение, ток и съпротивление? Каква е връзката между тях (закона на Ом)? Каква е разликат между напрежение и ток и защо е по - правилно да се каже "попаднах под напрежение", а не "хвана ме ток"(ако искаш)?
3. Електромагнетизъм, електростатика - напиши какво представляват и малко история относно откриването им;
4. (това само ако сте го споменавали) Електрически разряд - наблюдава се при мълниите. Напиши какво представлява (Когато интензитетът на електрическото поле надвиши критичния за заземяване на заряда от атмосферата през въздуха, който е изолатор, се получава разряд, сиреч мълния);
5. Войната на токовете - спорът между Едисон и Тесла относно това кой вид напрежение е по - подходящ за употреба в битови условия - постоянният или променливият и кажи защо вторият вариант, на Тесла, намира приложение в бита днес.
6. Напиши по някой ред за основните електрически елементи - резистор, кондензатор и бобина, ако искаш да демонстрираш знания намери съвсем мъничко за трансформаторите и го обвържи с материала за бобините. Напиши, че в практиката кондензатор би могло да бъдат и две метални плочки, просто залепени от двете страни на картон, ако им се подава напрежение. Кажи какво е генератор.
7. АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ, ВЕИ-та или как в днешни дни се произвежда електрическа енергия. Две-три концептуални теории за добив на такава в бъдеще.
И си готова. Това е толкова обширен материал, че не може да се обсъди подробно в 7 точки, но като за училище, би трябвало да ти изкара 8ца даже, ако го разкажеш хубаво. Ако имаш въпроси, питай тук, в темата.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."