Никога не ми е харесвало особено вино на Менада, какъвто и сорт грозде да съм пробвал. Винаги ми имат кисела жилка, освен това визията им за мен е неподходяща за подарък, понеже е прекалено магазинска, все едно да идеш с едно шише мераклийско (а и качеството не е много далеч). Да не говорим, че обикновено са със синтетична тапа, а не коркова, което на мен ми говори не добре за съответното вино. Бяло вино за подарък зимата не е хубава идея.
Преди да вземеш вино за подарък първо трябва да знаеш вкуса на този, за когото го взимаш. Ако обича по - изразени и по - тежки вина с по - силен вкус, твоето вино е мавруд, от които аз лично най - много харесвам асеновградския. Има една бутилка Асеновград резерва, което е хубаво, струва 7 лева шишето. Друг вариант е мавруда на мезек, който като подарък е ок заради името на марката, но за мен лично като вино не е толкова хубаво, колкото асеновградското.
Ако харесва по - леки вина, по - пивки, вземи мерло. Тук мезека е лидер за мен, обаче има едно мерло, което за подарък е идеално, а и като качество не е лошо - не помня марката, обаче е с меден етикет (разбирай метален) и по мнения на хора е доста добро и като вкусови качества.
Лично за мен не е подходящо за подарък да се купуват кабернета, шевки, широки мелнишки, сира също. Обаче можеш да вземеш на виа диагоналис рубин, понеже качеството е хубаво, не е много често срещано, купажно вино с изразен остър специфичен вкус, не е за всеки обаче.
Ако нито едно от тези не ти харесва като идея, влез в Билла и вземи някое чилийско или австралийско вино с по - официален търговски вид според теб.
Марки, които аз бих те посъветвал да гледаш:
Мавруд: Асеновград, може би Мезек;
Мерло: Мезек, това с медния етикет, Тера Тангра, Телиш;
Рубин: Виа Диагоналис;
Каберне: Тера Тангра органик;
Най - скъпото вино, което съм ти препоръчал, струва под 15 лева и го има в магазините