Според мен харда е заминал, нещо не е наред с него. Винаги обаче можеш да си направиш някой Linux на диск или на флашка. Кеф ти Ubuntu, кеф ти Mint, кеф ти нещо друго... за всеки случай нали. Има една програмка "Universal USB Installer" за запис на линукс на флашка.

За запис на Windows на флашка с цел преинсталиране бих предложил една програмка Rufus. Тя е подобна на "Universal...", ама можеш да избереш типа на... дали да е за UEFI или по стария начин с MBR. Ако е по-нов лаптоп дето поддържа UEFI, тогава има значение как ще запишеш диска и каква ще е настройката в BIOS. Ако двете не съвпадат, тогава в началото на инсталацията се прави на маймуна и не ще въобще да тръгне да инсталира върху избрания диск.
То освен всичко и дяла на който ще инсталираш трябва да е или UEFI или MBR, а за да преминеш от едното на другото има едни команди... за който го е правил не е много трудно, иначе е кофти тръпка.

Ако компа ти работи в UEFI режим, тогава харда би трябвало вече да е UEFI, макар и форматиран, и трябва само да запишеш инсталационния диск като за UEFI. Ей ти програмата, виж там втората опция е за това: https://rufus.akeo.ie/

Ако е нещо друго... сори. Ако наистина ми е заключен BIOS по някаква необяснима за мен причина, бих го отворил да махна батерията за малко че да се ресетне. Иначе не знам как.