- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Може ли да се пътува със самолет само с лична карта?
Здравейте, живея в чужбина, по-точно Чехия и ще летя за пръв път със самолет от Виена до Мадрид. Въпросът ми е дали може да се пътува само с лична карта или е задължителен паспорт? Тъй, като го нямам ме е страх да летя с надеждата, че личната карта ще ми е достатъчна. Проверих из нета и пишеше, че след като сме членове на ЕС няма проблем, но не сме в Шенгена (и ако случайно се усъмнят в самоличността ви трябва да имате паспорт) и точно това ме обърква. Ако може някой, който е летял и знае на 100% как стоят нещата да ми пише. Благодаря много!
Не мисля, че ти трябва някакъв друг документ освен самолетен билет. Ако си под 18 години ти трябва и разрешение от родителите. Може да си направиш и медицинска застраховка за периода, когато ще пребиваваш в Испания.
Паспорт не ти е нужен, само с карата става. Ако си под 18 години, трябва документи за разрешение да излизаш извън страната (прави се в нотариус) трябва да се преведе на езика от която държава излизаш.
Ето тук проверяваш условията за всяка държава:
http://www.mfa.bg/index.php?page=120...&posolstvo=168
За ЕС - само лична карта.
Дори и за някои държави извън ЕС има официални споразумения за без паспорт ( Македония и Сърбия )
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Не ти трябва паспорт