Първоначално написано от
Aeternal
И аз като дефендито ще пусна един 'из нета'
"И ако се опиташ да приглушиш гласа на глупостта, щеше да видиш една много проста истина. А тя е, че основната причина за днешният упадък на България е именно комунизма. Как е виновен ли? Ами много просто - разруши традиционния морал на българина. И то го разруши съзнателно, нарочно. Истината е, че винаги в обществото ни е имало тарикати, безскрупулни мошеници и далавераджии като днешните. Крушката си има опашка, много от сегашните беди не са случайни. Въпросът е, че до 09.09.1944 г. "добродетелите" на тези хора са натикани в ъгъла, на дъното. Примерно отношението при повечето стари хора към кражбата или към дълга е желязно. Винаги ме е учудвал и възхищавал този морал у дядовците ми и у голямата част от поколението им. След 9-ти обаче, една банда лумпени взе властта и унищожиха всичко. А което не направиха съзнателно, разрушиха подсъзнателно. Защото всеки свикна да краде от държавата, да не работи, да доносничи и интригантства. Имаше ли шофьор да не краде нафта, имаше ли строеж, от където не се крадеше? И това бяха обикновените хора, а какво да говорим за тлъстите номенклатурчици? Само за едно-две поколения мисленето стана друго. Самата система негласно го насърчаваше.
Както виждаш, няма ти говоря за цифри, говоря ти за дълг, морал и чест. Защото мога да изтъкна много преки вреди - македонизма, унищожението на елита, преследването на национализма, отказа да се защитават правата на българските малцинства зад граница и т.н., но не искам. Много по-страшен е моралният упадък, който започна с идването на власт на бившите ратаи, градски лумпени и криминали." браво на човека, направил си труда да го напише.