Вчера минах през личната за направление за гинеколог, но понеже съм на 17 (след 3 месеца правя 18 ), тя отказа да ми извади направление и ми се скара...Обясни ми, че трябва да говори с родител преди да ми извади направлението и че родителят задължително трябва да присъства на всеки мой преглед, което изобщо не е така, защото всеки има право на личен избор. Започна да ми задава доста лични въпроси и ми обясни, че не трябва да правя секс, даже ме изкара бременна, след като й казах, че искам просто да отида на профилактичен преглед и нямам оплаквания или симптоми за каквото и да било, дори ме заплаши, че ще се обади но майка ми..Аз така или иначе ще отида на гинеколог, но определено не ми се дават 80лв, а няма да говоря с родителите си за това, защото просто никога не сме били близки, а и ще е поредното нещо, което ще използват срещу мен..Въпросът е, има ли някакъв закон, който гласи, че непълнолетните нямат право на направление без съгласието на родител или нещо такова и има ли начин да я убедя да ми извади направление и да си спестя 80те лева? Досега всички, които питах ми казаха, че те не са имали проблеми с личната и всеки път им дават направления без родителите да разбират, това забранено ли е, нередно ли е или просто моята лична е зле?