- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Гърция
Ще кажа, че за дълговете на Гърция си е виновна самата Гърция. Не "западняшките материалисти" вземаха 14-та и 15-та заплата и то без да са я заслужили по никакъв начин. Гърците го правеха и сами си фалираха държавата. Ходил съм в южната ни съседка неведнъж и знам как "се работи" там. А ти си стой у вас и философствай за поредното нещо, от което си нямаш хал хабер.
Welcome to the Jungle...
Имам приятели във Франция и Англия, и с нищо не са по-мързеливи в сравнение с тамошните.
Просто за същия труд там им дават повече пари.
ама дарки, кво се дразни, още малко ще си наръфа клавиатурката и малката мишка
![]()
днеска ден за прошка,
прощавайте пичовИ и готини гаджета от форумя
Вероятно защото Германската икономика е 4-та в света, а гръцката е към 40-50-та. Със силна икономика всеки инвеститор би ти отпуснал заем. Германия тая година имат и балансиран бюджет. Защото разходите в Гърция нямат никаква основа. Нещо като вдигането на минималните заплати и пенсии у нас. Ние имаме някакъв минимален растеж, а те ги вдигат колкото да има с какво да замажат очите на една малка група от хора. Икономиката ни няма откъде да вземе пари за тия увеличения, защото тя реално е почти същата и започва да се задъхва. При Гърците е същото, раздаване на пари, без да има причина за това. Само дето нашите са по 10-15лева, на 1млн. примерно, което е 15 млн. на месец. А тяхното е 13-14 заплата (и разни коледни глупости), като се има предвид раздутата им администрация, всеки 3-ти работи за държавата. Нека го сложим 2млн работещи там. На всеки по 2000 евро. Това е 4млрд. евро + заплатите който са им извънредно надути. Те буквално март месец оставаха без пари, ако я нямаше програмата на ЕС.
n00bs
Дефендер. Аз забелязвам, че както при хората - 1 процент става все по-богат, а останлите обедняват.. Аз забелязвам, че и в държавите е така. Едни държави стават все по-богати от 20 години, а други все повече обедняват и няма признаци за развитие. Така ли ? Ако не е така, кажете ми какви са РЕАЛНИТЕ признаци, че България някога при това положение, без радикална промяна, ще се въстанови?!?!
Ми за да имаме развитие трябва да имаме собствено производство и печалбата от него да се завърта вътре в държавата, а като гледам в нашата държава имаме развитие само като по-евтина работна ръка на чужди компании изнасящи печалбите си навън.
Ще почнем да се развиваме когато чуеш някога, че българска компания приватизира германски завод или има верига от магазини в цял свят, примерно.
или пък като чуеш, че българска фирма е взела на концесия да добива златото на Германия, като на тях им оставя 1% от добива или нещо такова
Последно редактирано от defender : 02-22-2015 на 11:30
Нека проверим отново "фамозната" логика в тоя ред на мисли.
Значи ако държавата е затворена икономика, то ние няма как да вдигаме стандарта на живот, тъй като просто няма откъде да дойдат нови пари. Парите ще бъдат константа и това е. Само дето ние сами не можем да си произвеждаме всичко, тъй като нямаме необходимите ресурси, както и технология.
Второто, чуждите компании били изнасяли печалбите навън. А тая компания тук не плаща ли данъци, заплати, инвестиции, разходи по доставчици и тн.? Колко големи китайски марки се сещаш? Аз само за Huawei и Lenovo. 1-вите вероятно защото всеки ден им гледам модема зад лаптопа. А на колко неща пише "made in china"? Вероятно на 70% от тия около теб. Е Китай според теб (като икономика) страда ли, че чуждите компании изнасят печалбата навън? Ако не са тия чужди компании, според теб тия 1млрд. парчета, какво ще правят? Ще закрият ориза "Бисер" като марка? Може би...
n00bs
не съм казвал затворена икономика,
чувал съм, примерно, че всяка година чуждите банки изнасят около 3.5 милиарда лв. от бг.
лихва по депозити 2-5%, а лихва по кредити 12%, разликата къде е, тук ли остава?
Последно редактирано от defender : 02-22-2015 на 11:50
Ами добре, сега като произвеждаме нещо печалбата къде отива? Примерно ДРАГ, произвеждат колела, български фирма, тяхната печалба къде отива?
n00bs
Ми сигурно остава в България, ама само от колела може ли се храним, трябва нещо по-доходно.
Е виж примерно от АЕЦ Белене щяхме да изнасяме ток за региона и също щеше да осигури работа на около 15 000 човека. А сега плащаме по-скъп ток на американските тецове.
спрях още тук да мисля, върху останалата част от изречението, данни/факти без подкрепа са като приказките
Според теб как банките покриват разходите си? Заплати, доставки, охрана, ресурси? Все отнякъде трябва да правят пари. И как изнасят 3.5млрд. като общата им печалба е 563млн.лева. И то в топ 3, две банки са български, от който едната (ясно коя), вече я няма. А печалбата на първите 3 за 2013 е 461млн.лв, което значи, че останалите си разделя 100млн.
n00bs
Тогава всички ТЕЦ-ове трябваше да ги затворим. Защо ние е по-скъп ток от ТЕЦ-ове, като ще имаме още 1 АЕЦ, а тоя ток нали трябва да го продаваме на някой, защото той не е картофи, не може да стой на склад. Колко от него щяхме да продадем? В крайна сметка това са 10млрд. Тук половината перки не се въртят, по простата причина, че няма кой да купува тока от тях. И смали малко тия 15к, в Козлодуй са по-малко от 5.
n00bs
"- Много зле. Ние сме зависими от западните банки, които работят на българския пазар. Има данни, че в последните дни те изнасят част от капитала към банките-майки. Не ме карайте обаче да споменавам конкретни имена, защото няма да го направя... Самото забавяне аз тълкувам като сериозен симптом и според мен има преразпределение на финансовите ресурси на майката-банка в чужбина и целенасочено контролиране на този финансов ресурс. Самите банки поставят коренно различни финансови условия към кредитополучателите. "
http://www.vestnikataka.com/?module=...1&format=print
Добре, става ясно, че не правиш и разлика между капитал и печалба.![]()
n00bs
Нека ти го обясня така. Имаш фирма за картофи, печалбата ти е 5000 лева. Ако тая печалба я вложиш отново в картофите, това е увеличение на капитала с 5000лв., но ако с тая печалба си купиш телевизор за вкъщи, то капитала на фирмата ти, не се е променил.
Всяка банка е длъжна да поддържа капиталова адекватност в определен размер. Има една приятна Наредба№8 в сайта на БНБ, която е доста подробна. За това ти казах да прочетеш и за Базел, защото това са правилата за капиталова адекватност на банките. В България повечето банки (поне чужди), поддържат по-висока от изискваната капиталова адекватност, без тоя капитал, банката не може да съществува, в нормални условия. Ако банката Х е имала капитал от 200млн. лева, а изискването (което е %) е надвишено, то централния клон, може да си изтегля пари от капитала, до размера който са длъжни да имат по-закон. Може да изтеглят и 150млн., ако по закон им трябват само 50. Това не означава, че печалбата им е изтеглена към централната им банка, просто са си намалили капиталовата адекватност.
И вместо да ми снимаш тия учебници ги чети. Точно на тая тема успех да спориш с мен, учил съм банково дело + счетоводство на банките, а курсовата ми работа бе на тема - "Капиталова адекватност на банките в България".
n00bs
Блаблабла.
Освен производство, трябва и контрол над огромните кражби. В момента няма държава. Фирмите са държавата. И понеже нашата икономика не може да се мери със добре развитие държави - те ни колонизират. За тях ние сме най-евтината стока.
Ако пък произвеждаме нещо - само го изнасяме. В Китай също живеят, за да обслужват Запада. Факт.
Обречение сме с пълно изчезване , но какво ви пука на вас. Вие половината дори сигурно вече и не говорите на родния си език...