Цитирай Първоначално написано от TheDeath Виж мнението
DoctorSatan666 - от една страна има логика в поста ти, смисъл, че детския живот на пръв поглед не би следвало да е по-ценен от този на възрастния.... Обаче! Погледнато от друг ъгъл, убивайки дете ти отнемаш правото на едно същество да се развива.... Което освен, че е убийство е и кражба на хиляди потенциални възможности за това дете и хората, до които то може би е щяло да се докосне , ако не беше убито. Разглеждайки конкретния случай детето е изпитвало болка преди да умре, значи злото е сторено, дори и детето да не осъзнава, че смъртта е зло, то определено болката и насилието е зло.
За първата част от поста ти към мен, виж отговора ми към дефендър, който изтъкна същия аргумент. Само да допълня за болката и злото. Ти правиш ли разлика между болка и страдание? Болката е физиолигичен процес, докато страданието е психичен. Но двете са доста свързани, в смисъл че страданието е психичния еквивалент на физиологичната болка. И точно в това беше силата на аргумента ми, понеже едно дете може да изпитва болка, но не може да изпитва страдание, защото още няма формирана психика, която да преобразува болката в страдание. А ако съдим за болката самостятелно като критерий за причиняване на зло, то еднакво зло е причинено и на животното, което всеки ден се озовава в чинията ти. Или всички онези животинки, малки и големи, известни под името "вредители", които повечето хора (навярно и ти) убиват(е) само защото са "неудобни". Значи и ти причиняваш зло, но си затваряш очите за това, щото не ти е удобно.
Още един аргумент, малко хумористичен. Ако болката е достатъчен критерий за зло, тогава какво би казалa за мазохистите? Ето то още едно потвърждение за разлика между болка и страдание - мазохистите изпитват психично удоволствие от физическо неудоволствие. Как би обяснила това иначе?