- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Мъж изнасилва и убива детето си (или доведеното си дете) ,и затворниците го съсипват
За първата част от поста ти към мен, виж отговора ми към дефендър, който изтъкна същия аргумент. Само да допълня за болката и злото. Ти правиш ли разлика между болка и страдание? Болката е физиолигичен процес, докато страданието е психичен. Но двете са доста свързани, в смисъл че страданието е психичния еквивалент на физиологичната болка. И точно в това беше силата на аргумента ми, понеже едно дете може да изпитва болка, но не може да изпитва страдание, защото още няма формирана психика, която да преобразува болката в страдание. А ако съдим за болката самостятелно като критерий за причиняване на зло, то еднакво зло е причинено и на животното, което всеки ден се озовава в чинията ти. Или всички онези животинки, малки и големи, известни под името "вредители", които повечето хора (навярно и ти) убиват(е) само защото са "неудобни". Значи и ти причиняваш зло, но си затваряш очите за това, щото не ти е удобно.
Още един аргумент, малко хумористичен. Ако болката е достатъчен критерий за зло, тогава какво би казалa за мазохистите?Ето то още едно потвърждение за разлика между болка и страдание - мазохистите изпитват психично удоволствие от физическо неудоволствие. Как би обяснила това иначе?