- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Забременяване
Първо, контрацепцията не се изчерпва с противозачатъчните.
Има вагинални пръстени NuvaRing, има и трансдермални хормонални лепенки. Лично аз предпочитам първите два типа, защото са с по-ниско хормонално съдържание и са независими от чревната резорбция- една диария заради прием на антибиотик или алкохолно повръщане няма да пратят контрацепцията по дяволите. Защо масово се дават хапчета, мисля, сам ще се досетиш.
Принципно е редно първо да се снеме анамнеза- има ли пациентката мигрена/чернодробни заболявания/има ли тромбоза, емболия преживяна/има ли заболявания на гърдата и т. н. После идва ред на фамилната анамнеза- има ли някой в рода с тромбоза/емболия/рак на яйчници и гърда.
Това е най-елементарното, но не се прави. Пък и няма гаранция, че ако анамнезата е чиста, няма да се появи мигрена/няма да настъпи тромбоза. Затова поголовно препоръчвам/пиша и във форума да се правят генетичните изследвания на кръвосъсирването- те НЕ се поемат от ЗК и струват майка си и баща си.
Появи ли се мигрена, това не е за подценяване- може да се касае за анатомична промяна/аномалия на съдовете на главния мозък и да се стигне до инсулт. Редно е да се направи скенер. А за контрацептивите се подразбира- спират се.
Отделно е редно да се пуснат чернодробните проби и да се направи ехо на корем- аденом на черния дроб е ПРОТИВОПОКАЗАНИЕ за назначаване на контрацептиви. Противопоказание са и хепатитите, и хиперхолестеролемията.
Хипертонията е обратима- спират се контрацептивите, кръвното се нормализира.
Отоците ти са вследствие на гестагенната компонента- хормоните, които приличат на прогестерона, водят до задръжка на вода в тъканите.
Отделно половите хормони сами по себе си са карциногени- при мъжа тестостеронът се сочи за виновник при простатния карцином, а при жената- за карцинома на гърда и единия подтип рак на белия дроб. Има ли в родата болни от рак на гърда/яйчници, контрацептиви с естрогени са силно НЕпрепоръчителни.
Генетичните изследвания за BRCA- и -2 ги гледах на сайта на Токуда- 980 лева парчето. Абсурд някоя 8-мокласничка да си ги пусне.
Това за медицинските проблеми е чист комерс, ccdesigns. Обикновено се слага гръмката диагноза поликистоза на яйчника и никой не задълбава в диференциалнодиагностичен план- ама това може да е щитовидна хипофункция, може да е надбъбречна патология, може да е хипофизарна- гинекологът го боли сАйдера и не се напъва много-много да мисли.
Мога да разпиша и изследванията в тая посока, ако те интересува. Ако не, имам тема в Здравни- ще ти постна линк.
http://www.teenproblem.net/forum/sho...BA%D0%BD%D0%B5
накрая на темата съм разписала хормоните и антителата
Последно редактирано от kalpazanka : 02-19-2015 на 20:44
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!