Итърнале, така и не ми отговори...

А и като минах през на димитър постовете се усетих, че съм ти пропуснал въпроса ;д

Ще ти отговоря с не - не искам да мисля, че с войни и репресии можеш да постигнеш мир и социално задоволство.
Но и виждам какво се случва в Африка, където се наливат милиарди, които отиват в ръцете на диктатори и местни warlord-чета.
В размирните зони, за съжаление, хуманитарната помощ и рационалния подход доказано не само, че не вършат работа, а и допълнително влошават положението за населението.

Почти сигурен съм, че сме го коментирали това и преди и още тогава ти казах, че държа Щатите отговорни за ситуацията в Близкия Изток, но съм склонен да им пусна аванс, тъй като поне правят опити да подобрят положението. От това ще спечелим всички - и ЕС, и Израел, и те.

И тъй като ситуацията е такава, че или си 'За' войните им, или 'Против' - ми ... след като искам нещо да се промени, изборът ми е само 1, нали ?

Другото, което е -- говорили сме си и преди за тези държави и какви са били преди студената война. Дотук добре - имат петрол, имат пари - приличен стандарт на живот могат да осигуряват на населението си. Като Саудитска Арабия да речем.
Човек ще си каже, че ако не бяха Щатите, тези държави щяха да са като нея и хората да си живеят супер.
Вероятно е така, но какво щеше да означава това за Европа ? Саудитска Арабия е един от основните източници на ислямски фундаментализъм в региона и изсипват колосални суми в промиването на мозъци в Европа. Тези 'европейци', които напуснаха Европа в хиляди, са тяхно дело.
Наскоро в Австрия приеха закон, забраняващ външното финансиране на религиозни институции. Сам се досещаш защо. Англичаните нямаха късмета да се осъзнаят навреме и ето го резултата - (това е старо впрочем, имай го предвид) - https://vimeo.com/19598947

Накратко - мисля си, че ако мазалото не беше при тях, щеше да е в Европа като резултат от техните действия.

Та в този ред на мисли - един проспериращ Близък Изток, със солидни финансови възможности, е директна заплаха за мен и моя начин на живот. Не искам силни държави, базирани на религия. Иронично, но действията на САЩ отърват на мирогледа ми. 'Врага на моя враг ...' , нещо от тоя род.