Бах, най-сетне каза нещо, с което мога да се съглася. И аз не бих станал войник, пък дано не се случва, но ако се стигне до война, не бих стрелял по човек извън границите на собствената си държава.
Ще ти кажа какво искам да ти покажа /или по-скоро се надявам да разбереш/ с тези линкове.
Това, че с един аршин мерите ситуацията в една държава и едно общество и с коренно различен тази другаде по света.
Ето 2 поста нагоре ми обясняваш колко велик бил Китай, но в същото време в други теми недоволстваш против ситуацията в България. Предполагам и теб, както мен, те отвращава начина, по който живеят немалка част от хората тук и както теб, така и дифендъра, ви отвращава корпоративния капитализъм, който експлоатира малкия човек, сдъвква го и го изплюва като му стане непотребен.
Е, добре - с какъв акъл в такъв случай се възхищаваш на Китай, където хората живеят просто трагично. Какво велико има в държава, чиято икономика се базира на предумишленото подбиване на валутата с цел да държи хората бедни спрямо остатъка от света, че да може продукцията, която корпорациите там произвеждат, да е конкурентна на западните пазари. Това е не просто експлоатация, това си е престъпление против човечеството в моите очи. И говорим за 15% от човечеството. Кое му е великото на това ? И какво като са голяма икономика ? Кефи те, че са силни, имат думата на световната сцена и имат армия, нали така ?
Е, в такъв случай как моята гледна точка е нелепа след като до някаква степен, макар и малка, симпатизирам на САЩ, които не само, че имат по-голяма икономика и по-голяма армия, а и са се погрижили населението им да живее добре. Ама наистина добре.
И как геноцидът, който Китай извършва над собствения си народ е простим в твоите очи, а 'бомбардирането' с демокрация в Близкия изток от страна на САЩ не е ?
Как действията на Путин, а именно - зомбирането на руския народ и докарването на държавата до колонка за нафта - е окей, а нахлуването на САЩ в Ирак (където КИТАЙ получиха договорите за добив на нефт) и Афганистан (където няма нефт и където операцията продължи много по-дълго) е непростимо ?
Смис. както и да го гледам, САЩ правят мизерии - няма спор. Но мизериите им не са гнусни и нехуманни, а просто тъпи. Не са отишли в Ирак да им съсипват държава - разкараха диктатора и се опитаха да им построят нова такава. Видя линковете, нали - сериозен икономически ръст и дори такъв в продължителността на живота въпреки войната. Тръгнаха си и какво стана - мизерия. Те ли убиват там ? Ми не.
Даваха ли оръжия на убийци ? Даваха. Факт. Тъпо ли беше - определено. И все пак от 'великите' сили, коя е единствената, която се опитва да разреши проблемите в Близкия Изток, макар и непрекъснато да се проваля ?