Много хора са в твоето положение и за съжаление в България това е "нормално". Идеята да започнеш работа е добра. Само внимавай да не те измамят и да работиш за нищо. Така поне ще спестиш колкото за джобни.
Относно гаджето... за да е здрава една връзка трябва споделяне - дори и тези ежедневни проблеми. Знам, че се срамуваш. Но няма от какво, ти не си виновна за положението на семейството ти. Какво да направи едно 16-годишно момиче че родителите и са в лошо положение? Кажи му, че нямаш тази финансова възможност. Кажи му, че ти е приятно да си с него и да излизате, но има места по които не ходите не защото не искаш, а защото няма как да си го позволиш. Това не е срамно и след време когато станеш по-6амостоятелна нещата ще се подобрят.
Относно семейството... от текста личи, че тази напрегната семейна обстановка те потиска и натъжава. Опитай се да се абстрахираш. Опитай да не мислиш за тези неща. Може да си намериш хоби, което да те радва и разсейва от семейните проблеми. Не е нужно да е свързано с пари... може да е физическа тренировка и упражнения вкъщи (а лятото и навън), може да се пробваш с рисуване на хартия или на компютър... има много варианти.
Желая ти успех. Ако имаш други проблеми веднага бихме ти дали съвет.
Трябва да има разбирателство и от твоя страна. Не хващай веднага да се самосъжаляваш. Много хора са и в по-лошо положение от твоето. Понеже моя баща почина, когато бях на 16, оттогава нали се сещаш как се отрази това на семейството? Включително и финансово. Това е и причината да работя от 17-годишна. А това пък ми даде награди от готварски състезания и доста доходна работа до момента. Всяко зло за добро. Чети между редовете и ще намериш изход от ситуацията.