.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 17 от общо 17
    Супер фен Аватара на MrCreeper

Въпрос за NomNomNom (рутери)

Въпрос едно: Имам два ТъпЛинк рутера кръстени 1 и 2. Като 1 е свързан с доставчика. Как трябва да настроя и свържа 2 към 1, така че към който и от двата рутера да се вържа, да имам интернет?
    Въпрос две: Възможно ли е когато изляза от обвхвата на единия автоматично да се свързва към другия?
    Допълнение към въпрос две: Възможно ли е да се направи телефон/таблет автоматично да се свързва към рутера с по-добър сигнал?
    Don't hate the hacker,
    hate the code!

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Ха, здрасти.

1. Тук имаш два варианта.
    а) ISP ----(wan) Router 1 (lan1)-------(wan) Router 2 ,
    Като,
    - ISP-то ще ти даде някакъв публичен адрес тип 78.128.126.10 за wan порта на Router 1
    - Router 1 по DHCP ще раздаде някакви private адреси от мрежа тип 192.168.100.0/24, както на всички wireless клиенти, така и на wan порта на Router 2
    - Router 2 от своя страна ще има също DHCP за клиентите , които са вързани за него, и сега.
    Двете мрежи, които рутерите използват за dchp трябва да са различни, заради това ако ползваш еднакви рутери с дифоутни настройки, на единия му промени мрежовия адрес за LAN сегмента.

Така ще се случи, че всички вързани на router 1 директно ще си ползват нета, а тези на router 2 - ще минават първо през router 2 ( ако си спомняш OSI модела, ще трябва да бъдат качени на Layer 3 ( network ), т.е. ще имаш една енкапсулация и декапсулация повече per packet за вметка на втория вариант, ама това .... боли те фара, просто да си знаеш :д )

Това не би сработило, ако доставчика е сложил TTL 2, но много много много силно ме съмнява.

гейтуей на клиентите на рутер 1 си е рутер едно, гейт на клиентите на рутер 2 си е рутер 2.

б) да потърсиш дали кутийките ти поддържат bridged mode.
    В този режим, вместо да имаш два отделни LAN сегмента за всеки рутер, и двата ще са ти в един - т.е. независимо на кой си вързан, ще имаш ip от една и съща мрежа, и пакетите ще минават през втория рутер ( ако си се вързал за него ) само на L2 ниво, т.е. спестяваш рутирането на втория, ама пак казвам, това няма много значение. И гейт на всички вързани ще е ип-то на рутер 1.
    Ако поддържат bridged mode и не се оправиш, дай скрииншоти, ама не трябва да е кой знае какво.

----

Въпрос 2. Да, възможно е когато излезеш от обхвата на единия, да се вържеш към другия автоматично АКО на крайното устройство ( телефон, лаптоп, и т.н. ) си им задал да се кънектват автоматично и безусловно и към двете мрежи.
    Нали знаеш, home is where wifi connects automatically, т.е. ти нищо особено не трябва да правиш. И вече, към кое точно ще се върже крайното устройство, си зависи от крайното устройство, но най-логично е да се връзват към това с по-добър обхват, и когато го изгубят от обхват, чак тогава да се вържат към другото.
    Та тук нещата са от страна на крайното устройство, не рутера.

Нещо, с което можеш да си улесниш живота - слагаш и на двата рутера еднакви ssid-та и еднакви пароли за аутентикация ( съответно и еднакви методи ) + слагаш всеки от рутерите на различен канал, за да не си шумят.
    Така се връзваш към единия, гасиш му тока, и си се закачил за другия и ти изписва същото име, но и да им сложиш и различни имена и пароли, once крайните устройства ги запомнят, ще се връзват автоматично към тях.

За допълнението към въпрос две - ако е в ситуация, където телефона/таблета още не са се закачили към нито една мрежа- предполагам, че ще се закачат за тази, която виждат с най-малко затихване.
    Но, ако е в ситуация, където вече си вързан за даден рутер и сигнала ти е среден, пък имаш по-близо рутер със силен сигнал - пак зависи от клиента .. на лаптопа ми до последно си стоя с мрежата с кофти сигнал, докато на телефона ми превключва по-бързо.

Тествай, прави , струвай, и споделяй тук :д
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Бтв, погледни какви са ти моделите точно и потърси в нета за wireless roaming за тях.
    Сега погледнах и стават разни сакатлъци:
    - ако не са ти в bridged mode ( ако не поддържат ) + ако са с еднакви ssid-та + ако DHCP сървърите ти работят и на двата рутера ( т.е. сме във вариант от а) горе ) - може да има драми, и в случая може да се наложи да си с различни имена на двата рутера.
    - ако имаш bridged mode, имаш само рутер 1 да е DHCP server, и драми не би трябвало да стават.

Абе като цяло това, което си мислиш, може да стане, просто трябва да си поиграеш и да тестваш.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Така ако свържа ги свържа Lan -> Wan компютърът свързан към първия рутер (чрез кабел) няма достъп до втория рутер, но вържеш ли се към втория нет си имаш.
    Ако ги вържа Lan -> Lan като първия е свързан с ISP-то тогава въобще не отчита че първия е вързан с WAN към света и иска от втория да бъде вързан с ISP-то и нет няма. Проблема да не е заради портовете в които са кабелите Порт 4 на първия и порт 1 на втория?
    Don't hate the hacker,
    hate the code!

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Вържи двата рутъра с кабел вързан за суич портовете.

^ + и пробвай да спред DHCP-то на втория, ако ги вържеш lan за lan

+ какво означава, че няма достъп до втория рутер ( в първия ти случай) ?
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

IPто на р1 е 192.168.0.1 а на р2 е 192.168.1.1
    Ако съм вързан за р2 имам достъп и до двата рутера, но ако съм вързан за р1 и пробвам да пингна 192.168.1.1 ми дава тайм аут, все едно няма у-во с такъв адрес в локалката

Едит: Ако има значение кабелът е прав.
    Don't hate the hacker,
    hate the code!

Няма значение.
    Оки, ако си ги вързал (lan)r2(wan) -- (lan) r1, да знаеш, че р2 има два IP адреса - един за wan порта и един за lan порта.

R2 lan - 192.168.1.0/24
    R2 wan - 192.168.0.0/24
    R1 lan - 192.168.0.0/24
    R1 wan - провайдърската мрежа.

R2 wan-a ти е в мрежата на R1 lan-a , т.е. трябва да достъпваш R2 на wan адреса му, защото R1 няма от къде да знае за мрежа 192.168.0.0/24 ( нямаш статично рутиране или динамично, за да може Р2 да каже на Р1, че притежава такава мрежа )

Та, пробвай да достъпиш от тоз компютър Р2 на ван ип-то му.
    Ако си го сложиш на DHCP да го получава - задай го статично и се подсигури, че това ип не ти е от dhcp scope на R1, т.е. трябва да ти е от събнета 192.168.0.0/24, но DHCP сървъра да не го раздава, да не е в pool-a му ( примерно пуула на Р1 го направи да е от 192.168.0.100 - .200 ) , и сложи на р2 .2

Предлагам адресова схема:

LAN IP R1 - 192.168.0.1/24
    LAN R1 DHCP pool - 192.168.0.100 - 192.168.0.200

WAN R2 - static - 192.168.0.2/24
    LAN R2 IP - 192.168.1.1/24
    LAN R2 DHCP pool - 192.168.1.100 - 192.168.1.200

И от компютъра, вързан за р1 , достъпвай р2 на ван ип-то му.

Пробвай и драсни
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Супер фен
    Аз пък да се по'Фаля - правил съм bridge между рутер TP-Link и рутер Tenda, ама бързо го "взривих" след като лап-топа почна през минута-две да се закача ту към единия, ту към другия. И Firewall на AVG-то постоянно учтиво ме уведомяваше, че програмката услужливо ми е пренастроила настройките за споделяне съгласно "новата" разпозната мрежа...

Мега фен Аватара на galaxy29
    оф, понеже ме е срам да направя нова тема, ще попитам тук..
    от вчера като влизам в тийна, все ми изскача ей това http://prikachi.com/images/287/7998287b.jpg и ме дразни, би ли ми помогнала някак :{

Супер фен
    galaxy29, извинявам се, че ще се разпиша преди NomNomNom, но лично на мен ми прилича като спам-реклама. Виждам, че използваш iPad и в тази връзка ми е трудно какво да те посъветвам. :/
    По принцип подобни реклами аз ги премахвам с Adblock Plus, но той най-добре работи на Firefox, а за съжаление - този браузер няма поддръжка за iOS.
    Затова ти предлагам следното: теглиш от тук: http://www.opera.com/bg/tablet Опера браузер, а след това пробвай да си свалиш Adblock Plus-a - пише, че поддържа Opera. Пробвай дали ще стане. (:

Мега фен Аватара на anonymous908491
    Цитирай Първоначално написано от galaxy29 Виж мнението
    Абонирала си се за темата кога някой е правил секс ?

Супер фен Аватара на Corb1225
    Цитирай Първоначално написано от galaxy29 Виж мнението
    оф, понеже ме е срам да направя нова тема, ще попитам тук..
    от вчера като влизам в тийна, все ми изскача ей това http://prikachi.com/images/287/7998287b.jpg и ме дразни, би ли ми помогнала някак :{
    На мен ми става абсолютно същото на телефона, вчера го писах даже в темата за прословутата реклама на Нескафе. В повечето случаи не ми показва "X" дори и трябва да чакам, да се махне само.

Галаксина, като m**** е казал, някакъв adblock ти трябва.
    Пиши в google adblock for ipad, ако не стане с операта, пуснали са и някакви браузери тип https://itunes.apple.com/us/app/adbl...537774578?mt=8
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Цитирай Първоначално написано от NomNomNom Виж мнението
    You must be at least 17 years old to download this app.

Мега фен Аватара на galaxy29
    дам, благодаря ^^ всъщност доста тъпо нещо питах, не е трудно и сам да се сетиш.. ;/
    а пък папугай абонирало ме е автоматично, щото нещо солих драконлейди, иначе тая тема ми е тъпа :д

А праща ли ти мейл като пише някой там ?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си