- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Приятелят ми е зависим...
Друса амфети. Когато се опитам да говоря с него започва да ми се сърди, че го мисля за наркоман, казва да ходя при бившия си щом той не ми изнася. пуши трева нон-стоп. Когато му направя забележка за това, защото видимо вече започва да му влияе на паметта започва да ми се сърди и да ме овиква. Изобщо не осъзнава, че има проблем. Хващала съм го да ме псува пред приятели, но не мога да твърдя трезвен ли е бил тогава или не. Взима от поне 4-5 години. Цялата му компания е такава. Опитахме да сменим обстановката, преместихме се в нов град, не живеем заедно. Той си намери нови приятели, но са абсолютно същите като старите... От една страна много искам да му помогна и ми е болно някой ден да го чета в страниците на някоя криминална хроника, а от друга вече ми е много тегаво и се мъча от непрестанните му лъжи и обвинения...
Твърде добричка си към него. Сама си пречиш. Единствения начин да го накараш да се осъзнае какъв е станал е да го оставиш сам. Ако някога го е било грижа повече за теб, отколкото за това да друса, ще се оправи ако е силен.
Последно редактирано от espada : 03-31-2015 на 18:39
В мините, в мините... Таман амфетките ще го държат буден и ще е по-ефективен/докато не пукяса/.
Човекът просто иска да се самоунищожи, проявява връждебност към всеки, който му попречва да прави това. Защо да бива наказван? С какво го е заслужил?
Те ако са влагали ресурси ще е било с надеждата да стане човек от него и от обич, не им е длъжен за нищо. Не е като да е нарушил договорка. Би било грозно да изискват нещо от него в замяна за отглеждането му. Може пък да иска да се самоунищожи заради това, че се е паднали с родителите, с които се е паднал...
антракс, аз теб съм те забелязала и друг път да коментираш теми за наркотици и си все така крайно зле ;/
Да, такова ми е отношението. За мен това са глупави/слабохарактерни/егоистични хора, които не заслужават съжаление. А тези от тях, които дори не искат да се поправят, не заслужават и помощ.
съчувствам ти за тежката ситуация. защо го прави според теб?
щом е опитал да смени средата, значи не е толкова сигурен, че си е окей. прилича на опит да поправи нещата тихомълком, без да признае пред себе си липсата на контрол и да назове случващото се проблем, тъй като това би било твърде тежко за преживяване. мислите, че не си човек, който си прави кефа, както ти се иска, а човек, който съсипва живота си и наранява приятелката си, логично биват потискани и се включват защитите. не знам какво да те посъветвам. ти не си виновна, че е той е такъв и няма да си виновна за бъдещите му действия, ако си тръгнеш и той продължи надолу. ако решиш да останеш, не бъди сама, кажи на свои хора, които да подкрепят теб. провери за институции, които съветват близки на зависими. психолог, който има опит конкретно с наркомани, може да ти помогне с подхода. не е безнадеждна кауза, а само ти си знаеш дали е твоята кауза.
антракс, глупавите/егоистични/слабохарактерни хора също заслужават помощ. в случая обаче по-подходящата генерализация е страдащи. наркоманите и другите addicts, а също и страдащите от други ментални болести, не са лесни и симпатични за 'помагане' и няма да кажат благодаря веднага, а е типично да отвръщат с враждебност. тежко е да си близък на такъв човек, но това е положението.
Консултирах се и с психолог за него. Той ми обясни, че ако прителят ми е осъзнал зависимостта си, започнал е терапия и аз съм до него и го подкрепям-тогава наистина помагам. Но сега, когато той изобщо не осъзнава, че има проблем, всичките ми усилия са напълно безпредметни и той само ме дърпа надолу.
В началото бях споменала, че той ме отбягва и физически. Снощи го попитах защо го прави...А той се ядоса страшно много, обвини ме, че само да това съм мислела, че със сигурност си имам друг, че му изневерявам системно и през цялата ни връзка го правя на боклук. Заплаши ме дори физически, че не отговаря как може да ми посегне ако му изневеря. Крещя ми поне час и никакви мои думи не повлияваха. След това дойде при мен така, както си крещеше и ми каза извинявай и ме гушна. Аз се страхувам вече, когато съм с него..
Да.
Сподели проблема със семейството му и обмислете заедно някакъв евентуален подход, в който ти не си длъжна да участваш,ако не искаш, да. Но поне им обясни ситуацията, за да са наясно колко точно е зле положението му, защото заслужават истината.
Какъв психолог е било това?
Последно редактирано от Azoria : 04-01-2015 на 07:42
Всяка следваща минута е нов шанс да преобърнеш живота си! (:
със зависимостите често вървят и личностови разстройства (в миналото наричани психопатии,характеропатии) . тази бърза смяна на настроенията, параноичните прояви ... просто наистина жалко за момчето.
трудно лечими са тези състояния, даже някои казват, че са нелечими, но обикновено има подобрение, когато човекът загуби всичко или поне се стресне малко! искрено се надявам да пожелае промяната сам, иначе каквото и да му говорите, той ако си живее във филма, че всичко му е наред, никога няма да ви послуша.
нямам никаква идея какво да те посъветвам... но искрено ти съчувствам, съчувствам и на двамата.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
съгласен съм с горното мнение въпреки че звучи като от книга а не от личен опит но пък може би така е по-добре
Ами аз ти говоря от личен и цялживотен опит, върви изнудване тип - не искам да умреш, имам нужда от теб, когато не е стигнал до побъркване, когато се побърка и те отблъсне го оставяш и се надяваш като се върнеш да не е умрял, и да му държи влага поне няколко месеца/години.
С обрижване правиш социален инвалид за цял живот, и на всичкото отгоре по-голяма възможност има за рецидивизъм в зависимостта.
Хората, които не отказват зависимостта, усещат като лично нападане всеки опит за помощ, но пък ако си му по-близък изнудването тип - " моля те, не искам да остана без съпруг, не искам да оставам/живея без теб, не искам да оставам без майка/баща" върши работа.
С децата не е същото, тях често не ги боли фара за родителите им ( защото в пубертета тъпрят личностни промени, дистанцират се, разграничавар се, самоопределят се и мога да решат, че не искат да се асоциират с родителите тип да им подражават, което в случай на зависимост ги прави автоматично врагове ) , докато почти всички родители ги боли за децата си и родител по-лесно можеш да манипулираш да спре, от колкото дете.
Последно редактирано от NomNomNom : 04-01-2015 на 11:47
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
102, косвени са ми познанията, имам няколко приятелки със зависими бащи. момичетата правят какво ли не. родителите или бягат от комуните, или правят рецидиви, или обещават и после забравят...и това от години.
изглежда не желаят достатъчно силно да се откачат, въпреки че има и физически фактори, разбира се. абстиненции и т.н.
просто е трудно - хем ти е жал, хем пък не трябва да се поддаваш на манипулациите и да си enabler, както каза НомНом.
дано момчето самО потърси помощ и то професионална. понякога силната любов наистина не е достатъчна.. : |
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Да вика неволята, поне няма да храни някой умрял пумияр завършил психология и решил, че наркоманите са начина да прогресира, каквата им е практиката на всички.
Но пък от някой толкова прост, че да се друса със синтетика може да се очаква всичко, дори да пробва да лети, а и излекуването му може и да няма смисъл, ако мозъка му вече е изпържен.
Хващай си багажите и забравяй за него. Не мога да проумея, че има хора като теб които или са отявлени идиоти или са безнадеждни мечтатели. Бил им отказвал... щял да спре... щял да се самоубива...
По принцип ,когато даден човек взима наркотици има вероятност да не бил желано дете от майка си и съответно има и ниска самооценка.
Ако желае да потърси помощ тук. Организация „Свобода - Център“ | Лечение на зависимости
http://addictionfree.bg/ Психотерапевтична организация “Свобода” | Лечение на алкохолизъм, лечение на хазартна зависимост, лечение на наркомания, лечение на хранителни разстройства.
Vij momiche ostavi go dokato ne te e naranil mnogo !! Ne se zanimavai s takiva BOKLUCI!!!!!!!!!!!!!!! Toi dobur gotin ama tva det go prai pokazva che ne e nikav !!! Ostavi go da si se drusa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!