Нека се пробва сам, както всички го посъветваха - здравословна храна, сън, спорт, режим, етц.
И все пак безсънието, причинено от депресия има и психологично измерение. Личните проблеми, черните мисли - не е добре да ги държи в себе си, защото ще продължават да му "тровят" живота и да му предизвикват телесни смущения (физическата невъзможност да заспи).

За лекарства винаги съм била много против, но ако нито режими, нито психотерапевт помагат достатъчно ефективно, не пречи да се предприеме едно кратко лечение за закрепяване на положението. Понякога от мн.стрес и негативни емоции почва да се повлиява и физиката на човека и то трайно.. Разните му там невротрансмитери се бъгват и болестта става не само психологическа, а и физическа, и тогава е значително по-трудно да се мине без лекарства. Затова и аз се изказах за психиатъра. Нека да го има предвид като опция, ако не успее да се справи сам. Иначе наистина може депресията да хронифицира, да се задълбочи. Не е нещо безобидно това.

Стискам палци случаят да не е краен и вярвам, че момчето ще да се справи и само! Но това не значи да подценява проблема. Трябва да обърне внимание на душата си, на живота си. С две ръце съм за психотерапия, някаква дълбинна и да ходи поне няколко месеца. Да си преомисли нещата, от там се почва всичко. Не просто психолог, ми направо терапевт. Обикновено симптом, дали ще е паник атака или безсъние е сигнал нещо да променим у нас, в живота си,в психичния ни свят. Няма случайно появило се страдание... винаги идва като SOS сигнал.

tochko, да се довериш специалист е грижа към себе си най-вече. Безотговорно ми идва това "психолози не ти трябват", понякога не е зле да се направи консултация, че и цяла терапия.

Оф пак стана дълго. Пристрастна съм, приятели, извинявайте
И пак, аз не съм специалист, просто това ми прилича на депресия, не тряя се подценява.