ако искаш да стриймваш игри от рода на Battlefield / Planetside / CoD , i5 няма да е достатъчен. Затова хората си плащат за 'лепенка' и7.

Аз като играя някоя игра, обикновено е с включен скайп, отворен браузър със сума табове, като често зяпам някой клип / филм/ курс на втория монитор. Като ме гръмнат, алт-табвам на софтуера, който ползвам ако върша нещо, което доста често е така.
Рендърите също нерядко ги пускам да ползват 3-4 треда, а другите 4 ги ползвам за да си браузвам или отново - за да върша нещо из софтуера.

Единствения случай, в който не си струва да купиш Xeon е ако си лелка, която гледа клипчета в тубата или просто тия 100 лева отгоре на и5-ицата ти идват в повече. Ама тя тази и5-ица и за нея ще ти трябва дъно за 150-200 лева, че да я клокнеш и да си струва, а за ксеона можеш да минеш с такова за 80.

// технически не мога да опиша разликата и какви плюсове и минуси ще има от решението ти. Адски сложна и дълбока ми се вижда на мен материята като опре до архитектури и тн, а като знам колко назад е материала по унивеситетите, дори някой с диплома от МИТ да се яви тук, пак няма да получиш адекватен отговор на въпроса си, освен ако не работи в някоя от компаниите, произвеждащи процесори/графични процесори или софтуер, който зависи пряко от иновациите в тази област.