- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Мормони във форума
1. Можем да приемем, че аз съм глупава, тъй като не съм разбрала отговора ти, но можем да приемем и че отговорът ти не е бил ясен или достатъчно състоятелен, за да мога аз да извлека някаква полза от него, а от това можем да си направим извода, че и ти не ми отстъпваш по интелектуални качества.
2. На кой въпрос не сме открили отговора? Кой е създал човека?
3. Благодарение на тези "глупаци, които да питат друго, което още не сме открили" можеш да пишеш в тази тема в момента.
4. Нещо, базирано на логика? Например?
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
все пак зависи от това как ще свършим, защото развоят на събитията не се знае предварително, а може да бъде променен към (по-)добро, затова и е вярата, за да се осигури (по-добро) спасение на човеците преди някой от тях да е пострадал или да продължи да страда, докато високоумстването не решава проблема (съвършено)
Не трябва винаги да възприемаме обидата или надсмешката като агресия, та да я отхвърляме веднагически. Добре е след нея да помислим над въпросите (защо ме обиди, какво съм провокирал аз, дали греша, правилно ли разсъждавам аз и след това правилно ли разсъждава той) :Д
От какво да се спасявам ?
Аз не вярвам, че човек е станал това което е само на база еволюционна теория. Да възникне живота не е необяснимо за науката, има купища теории. По-необяснимото е възникването на разума и развитието ни. Аз съм склонен да вярвам, че някой ни е подбутнал в тая насока. По темата има една много хубава книга на Артър Кларк наречена "Одисея в космоса" За мен е вероятна дори теорията за панспермия. Това което за мен е крайно невероятно е описанията в религиозните книги как и особено в Библията, как Бог създал небето, Адам и Ева, бла, бла, бла. Бог създал вселената за един ден, а отделил цяла седмица за нас, много сме важни били. По темата има още една книга наречена "Бледа синя точица" на Карл Сейгън. Ад и рай, бла бла. Глупости на търкалета. Хубаво е че религиите проповядват доброта и разбирателство, но ако се замислите колко са навредили тия религии ще стигнете до извода, че са крайно ненужни в съвременният свят. Религията стеснява мирогледа на човек. Знаете ли, че в Корана писан в Мека зове за мир и дружба с християните ? А знаете ли какво се случва с написаните неща в Медина ? Стигаме до ден днешен в който се появяват всякакви радикални движения нямащи връзка с реалността. Изобщо няма да споменавам инквизицията и колко християнството е навредило на развитието на науката. Днес най-добре е бога и религията на хората да е науката, другото е просто наивно. Още повече, не ми е известно защо говорите за Бог, след като древни цивилизации, предполагаемо най-близки до Бог са политеистични.
Сподели.
П.П. Неточност има в изказването, защото Коранът не е писан в Мека и Медина, дели се на глави, низпослани в Мека и глави низпослани в Ясриб (Медина).
Християнството е навредило на развитието на науката? През Средновековието манастирите са били средище на знание.
Последното изречение не го схванах, може би трябва да го прочета на свежа глава.
Последно редактирано от dreamwalker : 04-11-2015 на 00:22
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Както казах, приложението на Християнството и Исляма не се прилага правилно винаги и се съгласявам, но според мен дори да ги нямаше, пак щеше да има войни, а хауса да е още по-голям.
Самия факт, че и най-древните племена са били духовно извисени, говори много.
Някой да ми обясни аджеба как науката учи на морал?
Да не обидя никого, но модерния човек е една плъткса нескопосна ковра. :Д
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 04-11-2015 на 05:13
Не искам да издребнявам, ама то и 10 божи заповеди са спуснати "от горе". Та в тоя ред на мисли всички "божи" книги са писани от човек/хорта. Ако става въпрос то даже трябва да кажем сури, ама това далеч не ме интересува. Интересувал съм се известно време от Корана и това какво проповядва и най-вече как радикалите го използват в своя угода. Изначално не може да се противоречи на текстове от Корана, но това далеч не се спазва в 90% от мюсюлманските общества, тъй като много от текстовете противоречат на съвременните общества. Това разбира се е така и в Библията и в Тора.
Да, християнството е навредило като е преследвало учени, алхимици, астрономи и ред други осмелили се да изкажат мнение различно от проповядваният в църквата геоцентризъм. Та не ми обяснявай как църквата много е помагала. Средище на скопено знание, което не може да противоречи на светите текстове ? Това ли им е знанието ? Църквата до последно се е стремила да задушава науката, тъй като тя не се води по библии.
питам
до къде н доведе науката и какво правите с нея?
Нека позная, викаш му татко, а на фурната в която те е забъркал - мамо?
Църквата помага много, основно на бюджета ролекс.
Явно динозаврите не просто са изяли ябълка, а са ги ползвали като анални топчета, не виждам друга причина, за да ги избият.
Защо Бог праща рак на децата?
А ако със СПИН-а наказва педалите, какво има против маймуните?
След като прощава всичко, защо наказва Адам и Ева за една ябълка? Килограм ябълки е 2 лева, ако това са 10 ябълки, то бог е направил проблем за 20ст., това прави ли го евреин?
Защо хората правят неща, които са им казали, че са за "здраве", аз не ги правя, те се разболяват, а аз не? Това прави ли ме супер човек? Био робот? Защо бог не е вегетарианец? Нима рибите нямат чувства? Явно подстрекава и пиенето, след като е заменил водата с вино, а снега с кокаин. Приятел ли е на Брендо? А на Боевски?
Защо църквите призовават за скромност, а си позлатяват куполите? Това не е ли лицемерие?
Какво има против Марс, че там няма живот? А Венера и МерКУРий? Защо не е искал Плутон да е 9-тата планета? Защо са изхабили батъл ресс за съпорт, вместо да го пазят за танка?
Последно редактирано от yakuza_ : 04-11-2015 на 11:23
n00bs
Ти си мръднала ако вярваш, че бог ни е пратил на земята за да страдаме. Сигурно вярваш и в Рая и Ада. Вземи чети Алигиери, че да се позабавляваш поне. Какво и е наред на религията ? Отиваш да се молиш за да сполучиш ? Ами с молене не става съжалявам. До сега не съм чул да споменеш един аргумент, защо религията е необходимост или да изразиш някакво становище относно съществуването на вашия Бог и неговата същност и причина. Ако смяташ да пишеш по една дума, по-добре не се хаби.
Защо използваш компютър ? А електричество ?
А кой е истинския Бог? Тангра? Аллах? Буда? Иисус?
n00bs
Ако има Бог, то той определено не е един както проповядват съвременните религии. Най-вероятно не е даже и Бог в реалният смисъл. Навремето и при бурия са мислили, че Бог се гневи.
1. А защо реши, че съм на земята за да ме изпитва някой Бог ? И какво ще стане ако не му издържа изпитанието ? А ако съм лош и не се моля ще отида ли в Ада ? А ако не вярвам в Бог, в кой кръг ще съм ?
2. Защо трябва да се молиш и на кой се молиш ? На въображаем Бог ?
3. Аз ти дадох много доводи, не съм чул нито един аргумент в твоя страна, само единични думи/изречения.
Последно редактирано от draid : 04-11-2015 на 12:33
Какви доводи?
П.П. Ако мислиш, че съм ревностна християнка, която всеки ден отива на църква да се моли, си в грешка. Съставил си определено мнение за моята личност, (която е впрочем абсолютно незначителна в контекста на обсъжданото), а това ти пречи да възприемеш докрай прочетеното.
Последно редактирано от dreamwalker : 04-11-2015 на 12:38
Аз не говоря за това каква религия изповядваш. Говоря за сляпата вяра в някакъв Бог, който е създател на всичко. Ще запитам какво ще стане ако сме дело на друга развита цивилизация ? Кой ще е Бог тогава ? Допускаш ли такава вероятност или не, тъй като това не го пише в свещените книги ?
Това ти ли си dreamwalker https://www.youtube.com/watch?v=6Fj5kxpZ4QQ вещица