Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
Не знам бе, не знам. Дримъра да каже.
Страх трябва да има. Може би страхът е в основата на хората с правилни ценности също. Като размислих над психопатския пример със зайчето, стигнах до извод, че в крайна сметка, отказвам да извърша това нещо, защото вярвам, че имаме някаква роля на този свят, а не е просто един инстикнт за самосъхранение. Замисли се. защо не искаш да убиеш зайчето? Защото го обичаш? Има и други зайци.. Всичко е защото така си възпитан?

Както съм писал, колкото и да сме умни пък, кво знаем? Нищо съществено.
Мисля си, че малкия човек трябва да има страх, а другите да стигнат до отговора на въпроси, от които призлиза този страх.

Няма такова нещо, като '' просто ти е гадно'', просто така го възприемаш за правилно. А ако не го възприемаше?
Да, за малкият/разбирай простият и без възпитание/ човек може и да е необходим страхът.
Зайчето на първо място не бих го одрал, защото реално това не е нужно никому. Няма да спася своя или чужд живот, ако причиня страдание на животното. На второ място, не бих го направил за примерно материална облага заради съвестта ми. И съвест не е страх от някакво наказание, а чувството, че не си постъпил правилно.
От друга страна, ако се налага бих убил някого, който посегне на мен, мой близък или невинен човек на улицата, без да мисля за наказанието от съда или от Бог, защото така смятам аз за правилно.