Дай да предложим на човека да си запечата по-хубаво спомените, вместо това да се бори с недъзите на една турбо сапунерка.
Ако го сравняваме с някой апарат от преди 20 години, тогава е в пъти по-добър, ама в днешно време за същите пари (е, почти) що да не си вземе нещо с повече внимание към снимката отколкото към рядко нужния зуум Просто викам да му спестя мъките и да му предложа да си направи по-детайлни снимки.
В тоя ред на мисли, първия ми фотоапарат беше подобно нещо, само че 12x, нямаше чак такива снайпери като сега. Любимото ми беше да правя зуумнати снимки, тъй че отзад да се замазва фона. Както и приближени снимки на девойки с бански по плажовете, но това да го прескочим за момент Чак после разбрах, че за такива снимки не е отговорен само зуума. Тоя ефект няма как да стане със сапунер ако не е зуумнат, но си се получава натурално при голямата матрица.
Другото кофти на такова приближение е цялата атмосфера между апарата и обекта. В швейцарските алпи трябва да идеш за да направиш снимки дето да не са като цяло сиви и с дефекти. Още, при такова увеличение пожелавам успех на уцелването на обекта, изискват се ръце от стомана за да не се отмести апарата с милиметър, а целта с метри.
Поради тия неща малко ми се губи смисъла на чак толкова зуум, съответно и смисъла от влагането на пари точно този апарат. Това е на практика апаратче за 150 лв, вкарано в голямо тяло и с добавен готин обектив. Готин обектив, ама кофти апаратче За всички снимки под 5-6x си струва човек да съжалява