- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Цецарю Месарю
според теб защо се е стигнало до решението "така трябва" ? дори това да е резултат от емпатията, която беше описал някъде по-горе, щом са продиктувани от нещо такова, какво ги прави /не/имагинерни? емпатията има склонноста да дерационализира каквито и да е аргументи, не оспорвам;
ако правата са продукт на твоята реакция към злощастието на другите, примерно, и решиш че не искаш да ти се случва на теб това, което си видял да се случва на Пешо, това е пак много емпатично преживяване, пак е "делюзия"
тогава можем ли да кажем че правата пак са в основата си придатък на личните мотиви на голяма група хора, които масово емпатизират на чуждото нещастие и не искат да им се случва на тях?
правата могат да бъдат отнети, но заради съчувствието/емпатията/както искаш го наречи, стремежът към права, към някакво крило, което закриля всички винаги ще присъства в човешката природа; в този смисъл илюзията и желанието за тях не могат да бъдат отнети, а това обосновава съществуването на вътрешна "правна" система, дори да няма външна/законова такава
: :ако искаш да няма "man-made, self-serving глупости", тогава вероятно няма да има и емпатия; определянето на съзнанието като "вселенско чудо" не е ли твърде антропоцентрично изказване, при положение че и други същества показват принципи на съзнателно поведение?
-- самото съзнание без емпатия не съм сигурна доколко е съзнание въобще;
Не, може би другата седмица, ако е хубаво времето
Значи логиката ти е - ако посочваш проблем, без да даваш алтернативно на вече даденото решение (колкото и неадекватно да е то), значи по-добре не посочвай проблема?
Още повече, не съм си дори поставил за цел да давам решения, пък камо ли да съм започнал. Та какво точно искаш да ми кажеш с това? И естествено допускайки че има решение, а то няма - поне не и на това ниво на развитие.
Съвсем не. Просто прибърза да ми лепнеш етикета на анархист. Съвсем не захвърлям човешкото развитие, даже напротив - смятам го за необходим етап в същото това развитие. Затова казах че човечеството е на етап детска градина. Ако приемем че детската градина е прост и примитивен, но все пак необходим, стадий в развитието на всеки човек в индивидуален аспект, това как е захвърляне? Да, също както човек се отърсва от доста наивни схващания след като влезе в пубертета примерно, така и човечеството ще се отърси от социалния етап и следващите го хилядолетни заблуди и предразсъдъци. И това е функция на времето, случва се и сега, дори като че ли се забързва доста през последните няколкостотин години. Та съвсем не виждам този етап като излишен, тъкмо обратното, но както всяка възраст трябва да се израсте, така и всеки етап следва да се надгради в нещо повече. Това е смисълът на растенето, както в индивидуален, така и в масов план. Но индивидуалния план е винаги бил предпоставка за масовия, затова и всяка промяна се осъществява първо на индивидуално ниво. И точно там човекът има още много да расте. Социалния човек е тук, защото все още има нужда от него. На този етап глупостите, които бегло засегнах в предния пост, са масово необходими, което определя и широкото им разпространение. Но това не е финалния етап.
Аз нямам позиция, още по-малко пък ме интересува дали е конструктивна. Нямам позиция защото не дълбая в нещата с предубеждението че нещо трябва да е фиксирано, правилно, добро или непременно истинно. Затова и позициите по отношение на Бог, морал, политика, обществена справедливост и т.н. ми изглеждат несъстоятелни и излишни. Ако си се заблудил че имам позиция, това е навярно от леко идеалистичния ми стил на писане, което е изкривяване от предишни мои "етапи". Но иначе не съм против нищо. Напротив, аз съм фен на всичко, което виждам.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-17-2015 на 19:29
Докторе, аз малко те столквах ;Д и съм сигурен, че поне на едно място си писал, че си анархист и оттам следват изводите ми.
Принципно споделям мнението ти(че проблемите трябва да се посочват) като човек, който мисли критично и няма проблем да изтъква проблемите, но не и в контекста на анархизма. Реално има ли поне едно успешно анархично общество в историята на човечеството? Разрухата, беззаконието и безправието доказано не водят до нищо добро. Една къща има основи, стени и покрив, нали така? Може да махнеш някоя стена тук и там, но ако решиш да махнеш повече елементи, тя няма да е годна или направо ще се срути.
Ти гледаш доста философски на нещата, няма нищо лошо в това. Определно има какво да се научи от теб, затова и реших да вляза в тази размяна, макар че реално съм доста далеч от твоето ниво. Аз обичам да ми е подредено и гледам повече от историческа гледна точка, и опита, който човечеството е почерпило до този момент. Ти ми изглеждаш като визионер без визия(извинявам се) и утопист.
Последно редактирано от Corb1225 : 05-17-2015 на 20:14
Хм, хубав въпрос. Мисля че тук има две измерения, на които следва да се разглежда. Първото е чисто е практическо. Социалното взаимодействие е предпоставка за изграждане на постановки, правила, организация и система. Нека не забравяме че нашите предци, човекоподобните, също са били социални същества, откъдето вероятно също има приемственост. Този принцип е валиден и за всяка друга система във вселената, жива и нежива, на всяко нейно ниво - от движението на планетите, до движението на електроните. Просто самото влияние на отделните елементи във всяка една система предопределя някакъв ред. Но е глупаво да се смята че този ред е вложен от нещо или някой, както смятат религиозните хора. Не, той е просто естествена функция на взаимодействието между различни сили. Тоест правила има дори и без те да са съзнателно поставени и консенсусно приети.Другия аспект на този въпрос е психологически - ние сме склонни да утвърждаваме позиции и отношения за/в света защото са ни удобни, защото искаме те да са така, защото извличаме някаква полза от тях, и най-вече - защото са ни нужни. Защото там където има необходимост, има потребност, а където има потребност - има и липса. Тъкмо тази липса е опделяща за този детски, както го наричам, етап от човешкото развитие. Детска е защото корените на тази липса могат да се проследят до ранните и най-ранните години от съществуването на всеки човек, когато се развива комплекса за малоценност, които преминава в компенсаторен механизъм. Всяко дете неминуемо се чувства малко и незначително, и още повече, индоктринацията на всяко дете, при която волята му се пречупва през изискванията на родителите и обществото създава едно условно разцепление на човешката същност. Така се получават две същности - желана и нежелана, а концепцията за Аз се явява медиатор между двете. Аз-ът балансира между двете същности - едната която е източник на желанията и другата, която играе ролята на цензура и съдържа идеалите и моралните схващания. Това е по класическия модел на Фройд за То, Аз и Свръх-Аз-ът. Може да се разглежда и по моделът на транзакционния анализ, които е по адекватен за мен, но няма значение. Това което е важно, е че веднъж разцепена, човешката воля инстинктивно се опитва да се "събере", да стане едно цяло отново, както е било преди индоктринирането на социалния елемент. Това се проявява именно в стремеж към удовлетворение, повече отколкото то е необходимо във физиологичен план, както и в психологичен аспект. И ако се опиташ да свържеш явленията от човешкия свят като проявление на един общ прицип и механизъм, то ще видиш че именно това чувство на неудовлетвореност и непълнота е общия знаменател в уравнението за "the human condition". Но тъй като това е психологически феномен и наблюдението му става само чрез тълкуване на неговите външни проявление, това се оказва трудоемка задача, с необятно поле за изследване. Та, във връзка с правата - когато тази непълнота се проявява като компенсация, и когато тази компенсация намира отдушник в идентифицирането на индивида с едни или други идеи, концепции и пр. (идентификация която служи на едни или други вътрешни потребности), то тази позиция човек възприема като част от себе си и се стреми да я защити, по силата на инстинкта за самосъхранение. Оттук може да се проследи и нуждата нещата да имат точно определен ред, които да е валиден за всички. (допълнение:ако не е валиден за всички, то няма смисъл от него).
Не е, защото съзнанието е съвсем различно от живия и неживия свят и няма никаква обективна причина за появата му. Ако живота е чудо за неживия свят, то съзнанието е чудо и за двата свята. И ако между трите има видима приемственост, то и трите възникват и действат на съвсем различни нива, които не могат да бъдат съпоставени. Естествено под чудо имам предвид крайно неестествено. И само да вметна, не употребих правилно съзнание, по скоро имам предвид само-съзнание, т.е. способноста за обратна рефлексия, за регистрирането на вътрешните процеси и съотнасянето им с техните проявления, което оказва влияние и върху самите процеси - способност която не се среща при нито едно животно, а само при хората (крайно недоразвита в повечето случаи, но все пак е там)
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-17-2015 на 21:02
Не знам, за мен това не е нормално, да убиваш за кеф или за спорта.
https://www.facebook.com/christianad...type=1&theater
https://www.facebook.com/christianad...type=1&theater
От всичко това, което доктора досега пише и цитира се вижда ако не друго, то със сигурност, че е добре интегриран в системата и алгоритъма на стереотипното мислене, а приказките му за това дето бил и се изживява извън бариера, не отговарят на истината за него - дори си мисля, че може да са някакви предопределени, но не от него изводи, до които той уж сам достигнал. Той е яко закърмен с информационна системна стереотипна суровина, от която просто си е изградил някакво негово си хвърчило, но това хвърчило, въпреки, че е уж негово, продължава да е системно, изградено от стереотипна суровина и хвърчащо, но пак в нейното небе, но тъй като в същото време си е негово хвърчило, доктора се изживява за някакъв хвърчащ извън бариерата - т.е. хем си оставаш на същото място, но пък се изживяваш извън бариерата.
Аз не знам дали доктора наистина някога ще е извън бариерата, защото както се вижда, вече дори алтернативата и фантазията му е изградена от системна суровина и ще си остане в нейните граници, па нека и да хвърчи, голям прас.
![]()
Последно редактирано от defender : 05-18-2015 на 11:58
Няма никаква бариера, и никой, който да я преминава - има само преминаването.
Иначе поздравления за опита - почти си помислих, че имаш нещо да кажеш.
Искаш ли да ти кажа, каква е разликата между сатанист и вярващ, че вярващия разбира сатаниста и неговата логика, защото е по-близо до ума (а и защото и той като човек засегнат от греха сам по себе си е сатанист), но разликата е че сатаниста не може да разбере напълно вярващия, а в това, което не може да разбере го мисли за льольо.
Последно редактирано от defender : 05-18-2015 на 15:46