.
Отговор в тема
Страница 3 от 3 ПървиПърви 123
Резултати от 51 до 60 от общо 60
    Голям фен Аватара на lunacy
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    Значи имаш предвид положително влияние в света на хората, т.е. в социалния свят? И кое там е критерий за добро и положително ако не самите хора? Тоест, колкото аз съм критерий за положително, толкова си и ти... Ами ако твоят критерий е различен от моя, тогава какво правим? За какви права говориш? За онези измислени социални постановки за това как нещата трябва да се случват, само щото сме решили, че така трябва? Щото били интерес на всички, тъй че никой да не е ощетен? А кой има интерес да не бъде ощетен? Не са ли ощетените? Значи цялата идея отново е продукт на личен интерес - тоест когато личните интереси се припокриват на масово ниво, тогава интереса става социален и съответно прераства в идеята за правата. За целите на тая обща делюзия, на правата се приписва качеството изконност - тоест че те са дадени по дефолт на всеки и никой "няма право" да ги отнема (интересно нали - утвърждаването на едно право става за сметка на друго). А правата не са нищо повече от социален мит - мит измислен от и за целите на колективното съзнание (което всъщност е събирателно проявление на индивидуалното съзнание). Правата са имагинерни и на практика не съществуват - това което държавния апарат пробутва на гражданите за права не са нищо повече от временни привилегии. Защото правата не са права, ако някой може да ти ги отнеме, примери за което има из цялата история. Не разбираш ли колко е крехка цялата тая камара от глупости за права, социална справедливост и пр.? Само за няколко години, при подходящите условия, човечеството може да се върне в каменната епоха. Хората обичат да се мислят за много напреднали, духовни, културни и цивилизовани, но под всичко това си личи колко примитивен и първосигнален е човешкия вид всъщност. Човечеството е все още на ниво детска градина - не хомо сапиенс, а хомо емоционалис. И ти искаш да прокараш идеята че решението на този изначален проблем е да трупаме още и още man-made, self-serving глупости, докато най-накрая не им повярваме достатъчно, че да се превърнат в реалност (макар и наша, но все пак реалност)? Това ли е великата съдба отредена на съзнанието - това мистериозно чудо на вселената?
    според теб защо се е стигнало до решението "така трябва" ? дори това да е резултат от емпатията, която беше описал някъде по-горе, щом са продиктувани от нещо такова, какво ги прави /не/имагинерни? емпатията има склонноста да дерационализира каквито и да е аргументи, не оспорвам;
    ако правата са продукт на твоята реакция към злощастието на другите, примерно, и решиш че не искаш да ти се случва на теб това, което си видял да се случва на Пешо, това е пак много емпатично преживяване, пак е "делюзия"
    тогава можем ли да кажем че правата пак са в основата си придатък на личните мотиви на голяма група хора, които масово емпатизират на чуждото нещастие и не искат да им се случва на тях?

правата могат да бъдат отнети, но заради съчувствието/емпатията/както искаш го наречи, стремежът към права, към някакво крило, което закриля всички винаги ще присъства в човешката природа; в този смисъл илюзията и желанието за тях не могат да бъдат отнети, а това обосновава съществуването на вътрешна "правна" система, дори да няма външна/законова такава

: :ако искаш да няма "man-made, self-serving глупости", тогава вероятно няма да има и емпатия; определянето на съзнанието като "вселенско чудо" не е ли твърде антропоцентрично изказване, при положение че и други същества показват принципи на съзнателно поведение?
    -- самото съзнание без емпатия не съм сигурна доколко е съзнание въобще;

Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от Corb1225 Виж мнението
    Тази седмица ходи ли да хвърляш коктейли "Молотов" по банки и магазини, и да палиш коли ;Д?
    Не, може би другата седмица, ако е хубаво времето

Всичко щеше да е чудесно, ако даваше решения, но даваш само въпроси
    Значи логиката ти е - ако посочваш проблем, без да даваш алтернативно на вече даденото решение (колкото и неадекватно да е то), значи по-добре не посочвай проблема?
    Още повече, не съм си дори поставил за цел да давам решения, пък камо ли да съм започнал. Та какво точно искаш да ми кажеш с това? И естествено допускайки че има решение, а то няма - поне не и на това ниво на развитие.
    Честито, току-що захвърли с лека ръка няколко хилядолетия човешко развитие.
    Съвсем не. Просто прибърза да ми лепнеш етикета на анархист. Съвсем не захвърлям човешкото развитие, даже напротив - смятам го за необходим етап в същото това развитие. Затова казах че човечеството е на етап детска градина. Ако приемем че детската градина е прост и примитивен, но все пак необходим, стадий в развитието на всеки човек в индивидуален аспект, това как е захвърляне? Да, също както човек се отърсва от доста наивни схващания след като влезе в пубертета примерно, така и човечеството ще се отърси от социалния етап и следващите го хилядолетни заблуди и предразсъдъци. И това е функция на времето, случва се и сега, дори като че ли се забързва доста през последните няколкостотин години. Та съвсем не виждам този етап като излишен, тъкмо обратното, но както всяка възраст трябва да се израсте, така и всеки етап следва да се надгради в нещо повече. Това е смисълът на растенето, както в индивидуален, така и в масов план. Но индивидуалния план е винаги бил предпоставка за масовия, затова и всяка промяна се осъществява първо на индивидуално ниво. И точно там човекът има още много да расте. Социалния човек е тук, защото все още има нужда от него. На този етап глупостите, които бегло засегнах в предния пост, са масово необходими, което определя и широкото им разпространение. Но това не е финалния етап.
    Анархистите сте чуден вид, единственото, което знаете е да сте "против" нещо, аплодисменти за "конструктивната" позиция.
    Аз нямам позиция, още по-малко пък ме интересува дали е конструктивна. Нямам позиция защото не дълбая в нещата с предубеждението че нещо трябва да е фиксирано, правилно, добро или непременно истинно. Затова и позициите по отношение на Бог, морал, политика, обществена справедливост и т.н. ми изглеждат несъстоятелни и излишни. Ако си се заблудил че имам позиция, това е навярно от леко идеалистичния ми стил на писане, което е изкривяване от предишни мои "етапи". Но иначе не съм против нищо. Напротив, аз съм фен на всичко, което виждам.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-17-2015 на 19:29

Супер фен Аватара на Corb1225
    Докторе, аз малко те столквах ;Д и съм сигурен, че поне на едно място си писал, че си анархист и оттам следват изводите ми.
    Принципно споделям мнението ти(че проблемите трябва да се посочват) като човек, който мисли критично и няма проблем да изтъква проблемите, но не и в контекста на анархизма. Реално има ли поне едно успешно анархично общество в историята на човечеството? Разрухата, беззаконието и безправието доказано не водят до нищо добро. Една къща има основи, стени и покрив, нали така? Може да махнеш някоя стена тук и там, но ако решиш да махнеш повече елементи, тя няма да е годна или направо ще се срути.

Ти гледаш доста философски на нещата, няма нищо лошо в това. Определно има какво да се научи от теб, затова и реших да вляза в тази размяна, макар че реално съм доста далеч от твоето ниво. Аз обичам да ми е подредено и гледам повече от историческа гледна точка, и опита, който човечеството е почерпило до този момент. Ти ми изглеждаш като визионер без визия(извинявам се) и утопист.
    Последно редактирано от Corb1225 : 05-17-2015 на 20:14

Цитирай Първоначално написано от lunacy Виж мнението
    според теб защо се е стигнало до решението "така трябва" ?
    Хм, хубав въпрос. Мисля че тук има две измерения, на които следва да се разглежда. Първото е чисто е практическо. Социалното взаимодействие е предпоставка за изграждане на постановки, правила, организация и система. Нека не забравяме че нашите предци, човекоподобните, също са били социални същества, откъдето вероятно също има приемственост. Този принцип е валиден и за всяка друга система във вселената, жива и нежива, на всяко нейно ниво - от движението на планетите, до движението на електроните. Просто самото влияние на отделните елементи във всяка една система предопределя някакъв ред. Но е глупаво да се смята че този ред е вложен от нещо или някой, както смятат религиозните хора. Не, той е просто естествена функция на взаимодействието между различни сили. Тоест правила има дори и без те да са съзнателно поставени и консенсусно приети.Другия аспект на този въпрос е психологически - ние сме склонни да утвърждаваме позиции и отношения за/в света защото са ни удобни, защото искаме те да са така, защото извличаме някаква полза от тях, и най-вече - защото са ни нужни. Защото там където има необходимост, има потребност, а където има потребност - има и липса. Тъкмо тази липса е опделяща за този детски, както го наричам, етап от човешкото развитие. Детска е защото корените на тази липса могат да се проследят до ранните и най-ранните години от съществуването на всеки човек, когато се развива комплекса за малоценност, които преминава в компенсаторен механизъм. Всяко дете неминуемо се чувства малко и незначително, и още повече, индоктринацията на всяко дете, при която волята му се пречупва през изискванията на родителите и обществото създава едно условно разцепление на човешката същност. Така се получават две същности - желана и нежелана, а концепцията за Аз се явява медиатор между двете. Аз-ът балансира между двете същности - едната която е източник на желанията и другата, която играе ролята на цензура и съдържа идеалите и моралните схващания. Това е по класическия модел на Фройд за То, Аз и Свръх-Аз-ът. Може да се разглежда и по моделът на транзакционния анализ, които е по адекватен за мен, но няма значение. Това което е важно, е че веднъж разцепена, човешката воля инстинктивно се опитва да се "събере", да стане едно цяло отново, както е било преди индоктринирането на социалния елемент. Това се проявява именно в стремеж към удовлетворение, повече отколкото то е необходимо във физиологичен план, както и в психологичен аспект. И ако се опиташ да свържеш явленията от човешкия свят като проявление на един общ прицип и механизъм, то ще видиш че именно това чувство на неудовлетвореност и непълнота е общия знаменател в уравнението за "the human condition". Но тъй като това е психологически феномен и наблюдението му става само чрез тълкуване на неговите външни проявление, това се оказва трудоемка задача, с необятно поле за изследване. Та, във връзка с правата - когато тази непълнота се проявява като компенсация, и когато тази компенсация намира отдушник в идентифицирането на индивида с едни или други идеи, концепции и пр. (идентификация която служи на едни или други вътрешни потребности), то тази позиция човек възприема като част от себе си и се стреми да я защити, по силата на инстинкта за самосъхранение. Оттук може да се проследи и нуждата нещата да имат точно определен ред, които да е валиден за всички. (допълнение:ако не е валиден за всички, то няма смисъл от него).
    Цитирай Първоначално написано от lunacy Виж мнението
    определянето на съзнанието като "вселенско чудо" не е ли твърде антропоцентрично изказване, при положение че и други същества показват принципи на съзнателно поведение?
    Не е, защото съзнанието е съвсем различно от живия и неживия свят и няма никаква обективна причина за появата му. Ако живота е чудо за неживия свят, то съзнанието е чудо и за двата свята. И ако между трите има видима приемственост, то и трите възникват и действат на съвсем различни нива, които не могат да бъдат съпоставени. Естествено под чудо имам предвид крайно неестествено. И само да вметна, не употребих правилно съзнание, по скоро имам предвид само-съзнание, т.е. способноста за обратна рефлексия, за регистрирането на вътрешните процеси и съотнасянето им с техните проявления, което оказва влияние и върху самите процеси - способност която не се среща при нито едно животно, а само при хората (крайно недоразвита в повечето случаи, но все пак е там)
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-17-2015 на 21:02

Мега фен
    Не знам, за мен това не е нормално, да убиваш за кеф или за спорта.

https://www.facebook.com/christianad...type=1&theater
    https://www.facebook.com/christianad...type=1&theater

Мега фен
    От всичко това, което доктора досега пише и цитира се вижда ако не друго, то със сигурност, че е добре интегриран в системата и алгоритъма на стереотипното мислене, а приказките му за това дето бил и се изживява извън бариера, не отговарят на истината за него - дори си мисля, че може да са някакви предопределени, но не от него изводи, до които той уж сам достигнал. Той е яко закърмен с информационна системна стереотипна суровина, от която просто си е изградил някакво негово си хвърчило, но това хвърчило, въпреки, че е уж негово, продължава да е системно, изградено от стереотипна суровина и хвърчащо, но пак в нейното небе, но тъй като в същото време си е негово хвърчило, доктора се изживява за някакъв хвърчащ извън бариерата - т.е. хем си оставаш на същото място, но пък се изживяваш извън бариерата.
    Аз не знам дали доктора наистина някога ще е извън бариерата, защото както се вижда, вече дори алтернативата и фантазията му е изградена от системна суровина и ще си остане в нейните граници, па нека и да хвърчи, голям прас.

Последно редактирано от defender : 05-18-2015 на 11:58

Няма никаква бариера, и никой, който да я преминава - има само преминаването.
    Иначе поздравления за опита - почти си помислих, че имаш нещо да кажеш.

Мега фен
    Искаш ли да ти кажа, каква е разликата между сатанист и вярващ, че вярващия разбира сатаниста и неговата логика, защото е по-близо до ума (а и защото и той като човек засегнат от греха сам по себе си е сатанист), но разликата е че сатаниста не може да разбере напълно вярващия, а в това, което не може да разбере го мисли за льольо.
    Последно редактирано от defender : 05-18-2015 на 15:46

Голям фен Аватара на lunacy
    Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666 Виж мнението
    явленията от човешкия свят
    кои явления имаш предвид?

Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan666
    само-съзнание, т.е. способноста за обратна рефлексия, за регистрирането на вътрешните процеси и съотнасянето им с техните проявления, което оказва влияние и върху самите процеси - способност която не се среща при нито едно животно, а само при хората
    да, това вече е така

Супер фен Аватара на Corb1225
    Докторе, искам да разсъждаваш по този цитат:
    Цитирай Първоначално написано от papugai Виж мнението
    Реално за човек може да се съди от отношенията му с животните, всичко друго може да е преструвка, всичко друго се прави с дадена цел и рядко е истина.
    Имам идея какво ще кажеш, но ми е интересно.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си